Styr på medicinen med en PDA

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. maj 2003.


Fire afdelinger på Frederiksberg Hospital har deltaget et forsøg med it-baseret medicinering fra blandt andet PDA'er. Forsøget fører nu til at et lignende system indføres på alle københavnske sygehuse.
PDA'er i sygepleje

Kritik har der været nok af, men ingen af brugerne har ønsket at gå bort fra systemet igen. Sådan konkluderer it-afdelingen på Frederiksberg Hospital, som siden forsommeren 2001 har kørt et pilotprojekt med it-baseret medicinering på flere afdelinger.
Populært sagt består projektet af tre elementer: Lægerne ordinerer medicin ude ved patientens seng ved selv at skrive på en bærbar pc. Herfra føres data om patient, typer af medicin samt mængder og dosseringer over i medicineringsdatabasen via trådløst lokalnet. I medicineringsrummet overfører en sygeplejerske ud fra oplysninger på en pc-skærm den ordinerede medicin til særlige bakker, der forsynes med stregkoder. Herefter udleveres medicinen, idet stregkoderne på bakkerne kontrolleres mod stregkoderne på patienternes armbånd via en PDA med stregkodelæser, hvorfra der trådløst registreres, at medicinen er udleveret og som modtager en alarm fra systemet, hvis der er sket fejl.
Systemet er indført for at begrænse fejlmedicinering, og efter pilotprojektet på Frederiksberg er det nu besluttet at indføre det på alle hospitalsafdelinger, hvor der bliver udleveret medicin, under Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS).

Ustabilt
Kritikken af de bærbare har fået og fremmest gået på, at de er frosset eller gået ned. Selv om leverandøren har lovet fire timers batteritid, er maskinerne gået ned før. It-afdelingen forsøger med nye typer bærbare og forventer snart at afprøve medicinering fra tablet-pc.
Når det gælder PDA'erne har der især været problemer med forbindelsen til det trådløse net. Brugerne har oplevet at de små håndholdte pludselig har mistet forbindelsen. Nu har it-afdelingen forsynet alle enheder med faste IP-adresser, hvilket har gjort det lettere at koble på og at holde forbindelsen.
Desuden fandt en del, at PDA'erne med scannere var noget store, hvilket dog også havde sine fordele.
- Brugerne må ikke glemme dem i deres lommer, for vi har ikke en til hver. Desuden har det, at de ikke er små, formodentlig medvirket til, at vi ikke har oplevet, at en eneste af PDA'erne er blevet stjålet. Og vi har brugt robuste enheder, der normalt anvendes i industrien, fortæller Sanne Jensen, der er sygeplejefaglig systemkoordinator med en baggrund som både sygeplejerske og datamatiker.
Den næste generation af PDA'er, der bliver taget i brug på hospitalet, vil være langt mindre.

Det skal virke
Den kritik af det elektroniske medicineringssystem, der nu er tilbage, skyldes de organisatoriske ændringer, mener overlæge Jeppe Hansen, der har ledet pilotprojektet på Frederiksberg Hospital.
- Alle er glade for, at systemet giver større sikkerhed for, at der udleveres korrekt medicin. Men procedurerne er blevet lidt mere stive. En sygeplejerske kan ikke længere sætte bakken med medicin, hvis patienten ikke er til stede eller hvis stregkoden på armbåndet er beskadiget, siger han.
En del af forklaringen på brugernes kritik er, at man i sundhedssektoren har svært ved at leve med skavankerne ved it.
- Når man er i færd med at behandle en patient, er det ikke acceptabelt, at udstyret pludselig går ned. Brugerne har travlt nok i forvejen, og hvis udstyret eller systemet ikke virker, skrotter de det, og det kommer til at ligge ubrugt hen, siger Jeppe Hansen.

Færre liggedage
Næste skridt efter udrulningen af medicineringssystemet er etablering af it-baserede kliniske arbejdspladser, Der blandt andet skal gøre det muligt for lægerne at trække på alle tilgængelige data via de trådløse net, når de står ude hos patienterne.
- Det vil reducere antallet af liggedage, fordi behandlerne ikke længere skal vente på oplysninger, resultater og afgørelser fra for eksempel specialister, siger Jeppe Hansen.

Billedtekst:
- De trådløse net baner vejen for egentlige it-baserede kliniske arbejdspladser, som vil reducere patienternes tid på hospitalerne, fordi vi begrænser den tid, vi skal vente på informationer, siger overlæge Jeppe Hansen fra Frederiksberg Hospital. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere