Tjenester tilpasses GPRS

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. april 2003.


Hastigheden på pakkekoblet mobildata vil blive forøget - ikke så meget ved at gå over til hurtigere teknologier, men ved at tilpasse mobiltjenester til de trådløse forhold.

Hastighedsforøgelser
Der bliver arbejdet på at forøge hastigheden på den pakkekoblede GPRS-teknologi (General Packet Radio Service) ved at forbedre den grundlæggende teknologi, men herudover venter infrastrukturselskaber som Nokia og Ericsson at kunne øge den oplevede hastighed. Det skyldes, at infrastrukturselskaberne lægger betydelige ressourcer i at tilpasse den eksisterende teknologi til mobil brug. Dermed håber de at fjerne så mange som muligt af de flaskehalse, der i dag får GPRS til at fremtræde langsommere end nødvendigt.
Protokoller som TCP/IP er udviklet til fast netværk og forudsætter, at der er al den kapacitet til rådighed, man kan ønske sig. Således vil netværket gensende en datapakke, hvis den ikke når frem som forventet, og samtidig sættes overførselshastigheden ned. Når disse principper overføres til radionet med begrænset kapacitet, kan det skabe problemer: Datapakkerne vil ofte nå frem med en vis forsinkelse (delay), og det er ofte nok til at TCP/IP-baserede net begynder at gensende og at sætte hastigheden ned.
HTML 1.1 har vist sig at fungere bedre til trådløs overførsel end 1.0, fordi den overfører separate filer i parallelle sessions. Derfor anbefaler Nokias Netværksdivision ofte mobilselskaber eller tjenesteudbydere, der vil gøre deres services tilgængelige over GPRS, at de indsætter en såkaldt Performance Enhancing Proxy-server, der casher de data, der skal overføres, og sender dem videre i det bedre egnede HTML 1.1-format. Disse Proxy-servere kan for eksempel også ændre grafiske formater eller nedsætte opløsningen på billeder inden materialet sendes ud over GPRS.
- Denne type tilpasninger til de mobile forudsætninger kan forbedre den oplevede hastighed med op til 30 procent, siger systemmarketing manager Kim Ravn fra Nokia.

Person til person data
Infrastrukturproducenterne venter, at introduktionen af de udvidede SMS'er - MMS'erne - vil give et boom i anvendelsen af GPRS i første omgang til oversendelse af billede fra kameratelefoner. Dernæst forventer selskaberne, at GPRS' muligheder for at koble enheder konstant på nettet vil gøre denne teknologi velegnet til kommunikation til og fra maskiner. I den forbindelse kommer der telefon-enheder, der udelukkende kan overføre data via GPRS - men som ikke er konstrueret til at tale i - specielt til maskinkommunikation.
På lidt længere sigt forventer Kim Ravn, at brugerne i stigende grad vil oprette person-til-person dataforbindelser over GPRS dels for at arbejde på fælles applikationer samtidig, dels for at spille bruger mod bruger. Dette bliver muligt med introduktionen af SIP-profiler (Session Initiation Protocol) svarende til dem, der det sidste års tid har gjort det enklere at oprette IP-telefon-opkald over faste netværk.

Hastighed med omkostninger
Der er teoretisk muligheder for at forøge hastigheden på GPRS, men ikke uden at det væsentligt forøger telefonerne strømforbrug eller overførselssikkerhed.
En metode til at øge hastigheden kan være at tage flere af de såkaldte timeslots, som samtaler og data i dag splittes op i på mobilnettet, i brug. Aktuelt opnår GPRS hastigheder på op til mellem 42 og 64 kbit/s ved at benytte op til 4 timeslots. Disse timeslots, som hver har en længde på omkring 4,6 tusindedele sekund, sendes i sekvenser på otte, hvorfor GPRS har et teoretisk maksimum på 8 timeslots eller omkring 128 kbit/s. Det kræver imidlertid betydeligt hurtigere processorer i mobiltelefonerne, som samtidig skal være i stand til at sende med større effekt - hvilket øger telefonens vægt og strømforbrug.
En anden metode kan være at benytte en anden kodning. GPRS er standardiseret i såkaldte codeschemes, som giver højere hastighed på bekostning af overførselssikkerhed og fejlretning. Den såkaldte codescheme 4 giver således op til 21,4 kbit/s pr. anvendt timeslot. Problemet er, at denne overførselsform bliver meget følsom overfor radiostøj og for interferens fra brugernes omgivelser. Nokias forventer, at selskabets mobilinfrastruktur fra næste år vil understøtte de hurtige codeschemes, men af de nævnte grunde bør brugerne ikke regne med at have disse hastigheder til rådighed overalt.

Billedtekst:
Med enheder som denne Nokia 30 vil det finske selskab opfylde behovene for trådløs kommunikation mellem maskine eller M2M, der ventes at blive et af de store områder inden for dataoverførsel på mobilnettene.

Boks:
En revolution på mobilnettene
I løbet af det sidste års tid er virksomhederne begyndt at tage den pakkekoblede GPRS-teknologi (General Packet Radio Service) til sig. Antallet af GPRS-abonnenter voksede med 47 procent i fjerde kvartal i 2002, ifølge analysebureauet EMC.
Til forskel fra de tidligere mobilteknologier, hvor der er blevet afregnet efter tidsforbrug, bruger GPRS udelukkende kapacitet på nettet, når der overføres data, og brugerne betaler efter, hvor mange Mbit de overfører. Dermed kan man være konstant på nettet, og det har medført, at mobiltelefonerne har fået selskab på nettet af håndscannere og andre trådløse enheder, der bruges af udfarende medarbejdere fra salgs- eller servicevogne.
Mobilselskaberne forventer, at GPRS vil få sit store gennembrud, når de udvidede SMS'er - multimediebeskederne MMS - slår an drevet af kameratelefonerne. Iagttagere af mobilbranchen kritiserer selskaberne for ikke at fremme tjenester til brug via GPRS. Dermed gentager de fiaskoen med WAP, hævdes det, fordi de fokuserer på teknologi, der ikke interesserer brugerne, i stedet for at tilbyde attraktive tjenester, der netop bliver mulige i kraft af GPRS-teknologien.
Men faktum er, at på trods af at prisen på GPRS formodentlig endnu ikke har nået sit leje, og at mobilselskaberne ikke er gode til at sælge det, bliver der nu udviklet velfungerende mobile dataløsninger over GPRS. jta




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere