Routeren er blevet en bølle

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. april 2002.


I internettets barndom var en router ligesom den trofaste sidekammerat i fjerde klasse, der uden betænkning sendte de små sedler videre til modtageren ovre i vinduesrækken. I dag går routeren i ottende og er blevet en bølle. Ikke nok med at routeren læser de små sedler, nej nu ændrer den også indholdet og skriver en anden afsenderadresse på. Og når du får svar tilbage, hedder afsenderen ikke længere Søde Sussi, men blot Vinduesrækken, fordi Søde Sussi også har en bedrevidende sidekammerat. Og det gør unægtelig kommunikationen i klasseværelset noget mere kedelig.
Hver pc, mobiltelefon eller kaffemaskine, der er koblet til internettet har i dag ikke længere sin egen adresse. Internettet blev født med for få adresser i forhold til de behov, vi har i dag. Men i stedet for at indføre et nyt adressesystem, har vi programmeret os uden om problemet. Det betyder, at internettet i dag kan mindre, end det kunne dengang, den første IP-pakke blev sendt af sted. Og det er mindre godt for os, brugerne af internettet.
På konferencen Nordunet 2002 gjorde det indtryk, at det ikke var universitetsprofessorerne, men derimod folk fra Cisco og IBM, som advarede mod den udvikling internettet har set i de senere år. Vi programmerer os uden om firewallen, routeren og DHCP-serveren i stedet for at overveje, om vi i stedet skulle udskifte dem. Forkortelser som NAT, PPPoE og deres ligesindede protokolslægtninge er ikke revolutionerende nyskabelser, men blot et udtryk for, at vi prøver at få noget af den funktionalitet tilbage, som vi mistede, da vi sagde farvel til vores helt private IP-adresse.
IPv6 er ikke tyggegummi, men det kan være en lige så enkel, om end mere solid, løsning som en klat tyggegummi. Perspektiverne i IPv6 er store. Når vi ikke længere mangler IP-adresser, så får vi et slagkraftigt argument, som måske kan få router-bøllen til at vende tilbage til sit gamle jeg, så vi, brugerne, igen kan sende små sedler til Søde Sussi, uden de bliver brændt af firewallen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere