Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. februar 2002.
Billedtekst: Anne Margrethe Hvidtfeldt Larsen, Risø: - Softwaren, vi anvender på supercomputeren er fortrinsvis
egenudviklet eller udviklet i samarbejde med andre forskningsinstitutioner som for eksempel DTU.
Forskningscenter Risø har taget en supercomputer i brug for at kunne erstatte kostbare fysiske eksperimenter med computersimuleringer.
Hvordan ville nye typer af vindmøllevinger have reageret på den orkanagtige storm, som hærgede Danmark natten til tirsdag.
Det er Èt af de svar, forskerne på Risø forhåbentlig vil kunne regne sig frem til med en ny supercomputer.
- Det er meget dyrt at bygge en vindtunnel og afprøve fysiske prototyper af vindmøllevinger. Med computeren kan forskerne nu afprøve langt flere teorier uden at skulle bruge ressourcer på dyre, fysiske eksperimenter, forklarer systemingeniør Anne Margrethe Hvidtfeldt Larsen, Risø.
Hun står til daglig for at hjælpe forskerne med at opstille beregningerne, så systemet udnyttes optimalt, samt for at uddanne brugerne i at anvende systemet.
Desuden skal hun sammen med leverandøren, WM-data, sørge for at holde computeren i luften.
Systemet, som er udviklet af IBM, er en kraftig udbygning af et eksisterende system på forskningscentret. Maskinen består af 25 dobbeltprocessor-regneenheder med hver sin systemdisk. Enhederne er bundet sammen med et switchet højhastighedsnet.
Stråling og plasma
Supercomputeren skal anvendes til en række forskellige simuleringsopgaver.
Det gælder blandt andet undersøgelse af nuklear sikkerhed.
Her kan forskerne for eksempel undersøge, hvordan ioniserende stråling bevæger sig og absorberes i forskellige materialer.
Også Risøs afdeling for optik og væskedynamik skal bruge den kraftige computer til at udforske plasmabevægelser i fusionsreaktorer.
Tidligere blev regneopgaverne forberedt på en lille SP-computer på Risø og derefter afviklet på et meget kraftigt RS/6000-system hos UniC, men for halvandet år siden blev dette system lukket af bevillingsmæssige årsager.
- Det var en streg i regningen for os, at computeren på UniC blev lukket, og vi var nødt til at udvide vores forholdsvis lille anlæg kraftigt, siger Anne Margrethe Hvidtfeldt Larsen.
Da UniC's computer blev lukket i oktober 2000, blev
Risøs SP-computer første gang udbygget og det er den samme maskine, der nu har fået tilført flere regnekræfter.