Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. november 2001.
Et Notes-baseret system til registrering af kraftværks-tegninger skal holde liv i mere end 200.000 elektroniske dokumenter.
Kraftværker bygger på veritable bjerge af tekniske tegninger, som dokumenterer opbygningen af værkerne. Før i tiden var tegninger arkiveret i gigantiske tegningsarkiver, men nu er papirtegningerne ved at være en saga blot.
- Vi har tekniske tegninger, der er mere end 100 år gamle, og de skal principielt også kunne anvendes om 100 år. Det er baggrunden for, at vi har etableret et nyt elektronisk system til registrering af tekniske tegninger.
Det siger IT-chef Ryan Schnipper, fra el-leverandøren Energi E2, der producerer energi til Østdanmark:
- Gevinsten ved det nye system er, at vi ved, hvad vi har, og at det kan bruges. Datagrundlaget er i orden. Selvfølgelig kommer der overraskelser, men ikke overraskelser som for eksempel, at en tegning ikke kan læses.
Energi E2 har købt et Lotus Notes-baseret system til styring af al sin tekniske dokumentation i elektronisk form. Systemet er leveret af NTI Cadcenter.
Cad- og scannede tegninger
De tegninger, som lagres i systemet, er dels cad-tegninger fra cad-systemet Autocad 2000i, dels indscannede tegninger i bitmap-format.
Energi E2 har tidligere haft to andre cad-systemer, nemlig Medusa og Autocad 14. Alle tegninger er konverteret til det nye cad-system.
Hver tegning udgør Èn fil, forklarer projektleder Danny Isager, Energi E2.
- Vi har holdt fast i den metode for at gøre det elektroniske tegningsgrundlag konsistent. Projektet handler i virkeligheden mere om datastruktur end om data, siger han.
Energivirksomheden har tidligere haft et centralt Oracle-baseret tegningsarkiv, men valgte at skifte til Notes for at kunne decentralisere tegningsarkivet. Notes blev især valgt på grund af sine evner til at replikere data på decentrale servere.
På otte servere
Systemet er døbt Terese 4 og er den anden Notes-baserede version af systemet. Det afvikles på otte Windows NT-servere, der står spredt ud på de sjællandske kraftværker og i Energi E2's afdeling i Ballerup. Her arbejder tegnere og sagsbehandlere med systemet.
Danny Isager fortæller, at et af de steder, hvor det har været nødvendigt at supplere Notes, har været med hensyn til søgefunktioner:
- Notes har kun rudimentære værktøjer til databasesøgning, så vi har fået udviklet vores egen søgefunktion, forklarer han.
Når Energi E2 forlod Oracle-platformen skyldtes det også, at det ifølge Ryan Schnipper kun var "eksperter", der kunne generere rapporter fra systemet, og Microsoft-teknologi blev vejet og fundet for let til at kunne håndtere de gigantiske datamængder, systemet rummer.
Data om data
Notes-systemet rummer data om tegningerne - såkaldte metadata. Det er data fra de tegningskort, som hver enkelt tegning er forsynet med.
Alle de over 1.200 medarbejdere hos Energi E2 kan via en browser-baseret indgang få adgang til at se på tegninger, men ikke ændre i dem.
Tegningerne vil derimod kun kunne revideres fra omkring 40 arbejdspladser.
- Hele processen er betinget af at brugeren både har viden om tegning og administration af tegninger, påpeger Danny Isager.
Systemet afvikles i et lukket 100 Mbit-netværk, hvor virksomhedens leverandører ikke har adgang.
Numre er centrale
En central del af systemet er nummereringen af tegningerne. Energi E2 benytter et tyve år gammelt nummererings-system:
- Det er nødvendigt med en særlig syntaks for nummereringen af tegningerne for at kunne genfinde Èn ud af over 200.000 tegninger. Allerede når et kraftværk opbygges, deles byggeriet op i bidder, og den samme opdeling sker af tegningerne. Et nummer fortæller på den måde historie om processerne i kraftværket, forklarer Danny Isager.
Men det er ikke elektronik det hele. Én papirtegning er stadig tegningen over alle tegninger i et kraftværk - den såkaldte driftsoriginal. Det er en tegning, som hele tiden er opdateret med de seneste data om kraftværket.
- Der er hele tiden ting, der skal skrives ned ude på de enkelte anlæg, og det kan kun lade sig gøre på papir, siger Ryan Schnipper.
Foto: Energi E2