Der var drøn på, da TDC for nylig foretog en hastighedstest af selskabets opgraderede mobilnet.
Det lykkedes at hente en fil på en gigabyte på under to minutter, og flere gange nåede hastigheden ifølge udviklingsingeniør Poul V. Jensen op på 102 megabit per sekund. Det fremgår af en pressemeddelelse fra TDC.
Målingen blev foretaget i et netværk, som TDC i øjeblikket tester. Det baserer sig på LTE-teknologien, der populært bliver kaldt 4G.
Men trods de høje hastigheder er det vigtigt at slå koldt vand i blodet, fortæller teleanalytiker Torben Rune fra Netplan til Computerworld.
"Det her er nok noget, som vi skal forvente at få på de store basestationer rundt omkring, men det er absolut ikke noget, som forbrugeren skal forvente at få. Det her er stadigvæk båndbredde, som mange skal dele," siger Torben Rune.
Målingen fra TDC er også værd at studere lidt nærmere, tilføjer Torben Rune. Han fremhæver, at der er forskel på, om det er foretaget i et lukket testmiljø, eller om det er "i et produktivt driftmiljø".
"I den virkelige verden er de 100 megabit den båndbredde, der er til deling. Det betyder ikke, at man aldrig nogensinde vil kunne opnå den hastighed som forbruger, men man ved ikke hvornår, hvordan og hvorledes," siger han.
Torben Rune forklarer, at han har tidligere set hastigheder af denne art på mobilt bredbånd, da Ericsson og Nokia Siemens Networks introducerede det, men det var i lukkede laboratorier.
Mangler telefoner til at håndtere det
Ifølge Torben Rune finder den helt store test først sted, når de danske forbrugere engang i fremtiden har mobiltelefoner og pc'er, der kan trække på 4G-nettet. Et netværk, som endnu ikke er sluppet løs i Danmark, men operatørerne Telia, Telenor og TDC har alle meldt ud, at de satser på at udbygge deres netværk med LTE-teknologien, der typisk kaldes 4G.
Den satsning gør, at vi er med helt fremme i Danmark, mener Torben Rune.
"Vi er et af de lande, der er længst fremme med 4G-udrulningen, og det er kun i Sverige og Norge, at de er med i samme grad. Det følger det mønster, vi har været vant til de sidste 15 til 20 år, hvor de skandinaviske lande har en førerposition inden for mobilmarkedet," siger han.
Telia, TDC og Telenor betalte hver 333 millioner kroner for en 4G-licens, mens 3 købte end mindre licens.