Photoshop-kur til dit billede

Hvad sker der med et ellers udmærket billede, hvis man hiver det tunge værktøj frem i Photoshop? Vi giver et læserfoto en ordentlig tur i billedbehandlingsprogrammet. Se forvandlingen og resultatet her.

Photoshop-kur til dit billede

Forleden dumpede en udfordring ind i mailboksen. Den kom med udgangspunkt i historien om læsernes efterårsbilleder, som du kan læse her.

I udfordringen skrev læser Jesper Blirup, at han også havde taget et efterårsbillede – og et ganske flot et af slagsen – men han anede ikke noget om teknikken bag:

- Jeg har brugt et 3,2 megapixel Nikon Coolpix 3700 kompaktkamera, der nu er tre år gammelt. Jeg kan ikke sige et ord om optikken. Der er ikke brugt stativ. Jeg kender hverken lukketid eller blænden, faktisk er jeg i tvivl, om man overhovedet kan indstille det. Jeg har ikke haft det igennem et fotobehandlingsprogram overhovedet, skrev Jesper Blirup i sin mail.

Billedet er taget i Pennsylvania i USA for to års tid siden, og Jesper Blirup er klar over, at der er for meget luft i toppen, og det derfor skal beskæres lidt:

- Jeg synes alligevel, at det er interessant, at man også kan opnå relativt gode resultater med et ganske almindeligt, halvgammelt, kompaktkamera på et splitsekund sammenlignet med mere avanceret udstyr og stativ. Og mit spørgsmål lyder nu: Hvilket resultat ville I kunne opnå med mit billede, hvis I brugte jeres bedste evner og fotobehandlingsprogrammer?

Det er udfordring, vi ganske enkelt ikke kunne lade ligge i mailboksen og på de næste sider, har vi givet fotoet en spand kul i Photoshop.

Sådan finder du data i dit billede

Før vi går rigtig i gang med behandlingen, kan vi undersøge, hvilke data billedet egentlig indeholder. For selv om Jesper Blirup ikke er klar over, hvad indstillinger har været, så er de mulige af finde bagefter.

De gemmer sig i en såkaldt Exif-fil, og med programmet Exif Reader kan du aflæse de indstillinger, kameraet havde, da det tog billedet. Downlad Exif Reader gratis her.

Du trækker simpelthen bare billedet over i programmet og vupti – så dukker de forskellige data op (se billedet ude til højre).

Vi kan derfor se, at billedet ganske rigtigt er taget om efteråret for to år siden, og vi kan se hvidbalance og eksponering er sat på auto. Alligevel kan vi se, at blændeåbningen er F5,9, mens lukketiden har været 1/165,6 sekund. Ikke overraskende fortæller Exif-filen, at flashen ikke har været affyret, og at billede måler 2048 gange 1536 pixels.

Som en lille bonusinformation kan man se, at kameraet har opdateret sin firmware til version 1.2.

Beskær billedet

Men nok om de tekniske detaljer. Nu er det tid til Photoshop – vi har brugt version CS2, men ældre versioner kan også klar det – og til en vis udstrækning også den billige udgave, Photoshop Elements.

Som Jesper Blirup nævnte i sin mail, var der for meget luft i toppen. Det klarer vi nemt med beskæringsværktøjet. Klik på billedet for at se det i et større format.

Fjern uønskede objekter

Der er en lille smule græs i højre hjørne, og det fjerner vi ved at bruge Kloningsværktøjet.

Hold Alt-tasten nede og placér musen over et sted på vandoverfladen og klik. Derefter kan du sende musen ind over græsset og trykke med venstre museknap. Dermed klones vandet hen over græsset. Klik på billedet for at se det i et større format.

Mere spræl på farverne

Vi vil gerne have lidt mere spræl i farverne, og derfor justerer vi farvemætningen (saturation).

I CS2 tryk CTRL-U ned for at åbne menuen. Træk i skyderen indtil du er tilfreds. Klik på billedet for at se det i et større format

Få mere kontrast

Der mangler også lidt kontrast i fotoet, og det fikses også nemt. I den engelske version af CS2 vælg: Image, Adjustmenst, Brightness/Contrast. Og så er det bare om at trække i skyderen, indtil man synes om resultatet. Klik på billedet for at se det i et større format

Markering af himlen

Vi markerer himlen for at give den en ny farve. Markeringen sker med tryllestaven, Magic Wand (brug eventuelt genvejstast W i CS2). Hvis vi havde god tid til markeringen, ville nøjsomt have brugt Polygonal Lasso Tool, som bedre ville være i stand til at skelne træernes grene og blade fra himlen.

Klik på billedet for at se det i et større format

Nye farver til himlen

Vi vil gerne have en lidt pænere overgang i himlens farver. Derfor bruger vi pipetten til at markere et lyst og et mørkt punkt i fotoets himmel. Derefter benytter vi Gradients Tool til at sætte nye farver på billedet. Klik på billedet for at se det i et større format.

Markering af søen

Nu da vi er i gang med en store Photoshop-kur, kan vi sjov skyld også give søen en omgang. Vi begynder med at markere den. Vi bruger den magnetiske lasso, genvejstast L. Klik på billedet for at se det i et større format.

Mere spejling på søen

Vi bruger Gaussian Blur til at gøre vandet lidt mere sløret. Du finder effekten i CS2 under Filter, Blur, Gaussian Blur. Klik på billedet for at se det i et større format.

Nem justering af farverne

Det er som om, at farvebalancen i billedet ikke er helt korrekt. Der er for meget grønt. Det fikser vi hurtigt med Auto Levels. Klik på billedet for at se det i et større format

Billede uden ramme

Så er billedet sådan set færdigt. Men vi vil gerne give det flotte panoramabillede en ramme. Det gør vi ved at bruge Crop-værktøjet. Vi har markeret farven sort i værktøjspaletten, og derfor er det bare om at trække Crop-værktøjet væk fra billedet. Det skaber en sort ramme. Klik på billedet for at se det i et større format.

Her er resultatet

Nu er vi helt færdige. Øverst er det originale foto, mens Photoshop-versionen gemmer sig lige nedenunder. Klik på billederne for se dem i et større format.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering