Pc-duel: Rumvæsen mod hyggeonkel

Selv en kraftig quad-core maskine fra HP kan slet ikke måle sig med den spilydelse, du kan presse ud af en dedikeret spillecomputer fra Alienware. Til gengæld kan du varme stuen op for samme beløb, som det koster at holde spillemaskinen kørende for fuld damp. Se de to computere i duel her.

Pc-duel: Rumvæsen mod hyggeonkel

Der blev løftet mangt et øjenbryn, da vi åbnede kassen fra Alienware.

Den britiske fabrikant – der som bekendt blev købt af Dell for halvandet år siden – har specialiseret sig i at bygge spillecomputere, og denne Alienware Area-51 7500 bærer også alle tegn på ikke at være hyldevare fra Bilka.

Kabinettet ligner en krydsning mellem et amerikanerkøleskab og noget fra en David Bowie-sang, og det er ikke for ingenting, at Alienware har vundet gehør blandt spillefugle, der ikke orker at bygge deres egne rigs.

Omtrent samtidig var HP så venlige at sende deres nye HP Pavilion Elite m9067. Ganske nydelig, men noget mere konservativ i betrækket.

Fire kerner fra HP

Til gengæld er HP-maskinen udstyret med en Intel Core 2 Quad 6600 CPU på 2,4 GHz, hvor der under Alienware-maskinen ”kun” banker en Intel Core 2 Duo Extreme 6700 på 2,67 GHz.

Så måske HPs hyggeonkel alligevel kunne spille op mod væsenet fra det ydre rum. Vi lod det i hvert fald komme an på en prøve.

Alienware Area-51 7500 (I)

I sit fysiske udtryk er Alienware-maskinen nærmest skræmmende, og ikke blot på grund af sine overdimensionerede køleribber, lys, lamper og karakteristiske rumvæsen-logoer, der gemmer sig rundt omkring på kabinettet.

Også den indvendige del af kabinettet glimrer ved en nærmest fascistoid orden, stort set uden kabler og andre forstyrrende elementer. Bundkort og processor er passivt kølet, og tre store kabinetsblæsere sørger for rigelig luftgennemstrømning.

Dette forhindrer dog ikke, at maskinen udstøder en hørlig brummen over gennemsnittet. Men i det mindste slipper man for den højfrekvente hvinen, der ellers karakteriserer mange desktopmaskiner.

Rimelig specifikation

Specifikationerne er acceptable, men ikke prangende. Navnlig kunne vi måske nok have forventet lidt mere systemhukommelse end to gigabyte. Og skulle der være fundet plads til et af Creatives fremragende X-Fi lydkort (hvilket HP-maskinen dog heller ikke har), ville det heller ikke have været af vejen.

Til gengæld er grafikkortet – et Nvidia GeForce 8800 GTX med 768 MB hukommelse – nok dén enkeltdel, som sørger for, at Alienware-maskinen scorer hele 12408 point i PCMark05-suitens opgørelse over systemets grafiske ydeevne.

I øvrigt ganske fornuftigt, at Alienware fravalgte en SLi-konfiguration på maskinen. Styresystemet er nemlig Windows Vista, der endnu ikke er helt gode venner med dobbeltkonfigurerede grafikkort.

Flotte FEAR-tal

Også vores demo af spillet F.E.A.R. blev afviklet helt igennem tilfredsstillende. Ved opløsningen på 1024 x 768 (og alle grafiske detaljer sat til under middel) viste maskinen i snit 205 billeder pr. sekund.

Alienware Area-51 7500 (II)

Men selv da vi skruede helt op for samtlige grafiske effekter og forøgede opløsningen til 1680 x 1050, åd Alienware-pc’en vor demo til mellemmad og viste hele 77 skærmbilleder pr. sekund i snit.

Der er med andre ord langt ned til et resultat, der ikke er spilbart. Formentlig også, selv om du skruer op for opløsningen på en større skærm end den, vi testede med.

Resultatet er fint, og demonstrerer med al ønskelig tydelighed, at en desktopmaskine konfigureret til spillebrug stadig er godt og vel tre gange kraftigere end selv de hurtigste notebooks.

Høj pris for lækkert design

Hvilket dog ikke ændrer på, at prisen er – om ikke eksorbitant – så dog i overkanten, og den vurdering kan de medfølgende udstyrsstykker – Logitech G15 tastatur, Razer Diamonback mus, teflonbelagt musemåtte og endda en Alienware t-shirt (!) – ikke ændre på. Fravælger du mus og tastatur, kan du dog skære mere end tusind kroner af prisen.

Tillige skal du have in mente, at kraftige grafikkort bruger eksorbitant meget strøm.

I vores beregningseksempel (som du kan se i specifikationsskemaet) har vi godtgjort, at du skal lægge cirka 600 kroner ekstra på strømregningen, når du slutter en Alienware Area 51 7500 til stikkontakten.

På den anden side er maskinen bemærkelsesværdig ud over alle grænser. Men om det faktum i sig selv er mere end 13.000 kroner værd i anskaffelse, kan du nok bedst selv vurdere.

For der er næppe tvivl om, at du med lidt snilde selv kan sammenstykke en billigere maskine, der er lige så hurtig. Men så har den heller ikke lysende rummænd på fronten.

HP Pavilion Elite m9067 (I)

Trods utallige klistermærker – som man heldigvis kan pille af – og sin højglanspolerede sorte front er HP Pavilion Elite m9067 langt mere konservativt afdæmpet end Alienwares monstermaskine.

Men tabt bag en vogn er den ikke, i hvert fald ikke hvis du er på udkig efter en kapabel multimediemaskine til hele familien.

Dels er her vanvittig meget lagerplads, helt præcis 640 gigabyte, hvortil kommer en flytbar harddisk, der meget passende kan skydes ind i kabinettet, når den er tilsluttet værtmaskinen. Fin detalje.

Stor hukommelse

Med sine tre gigabyte systemhukommelse er der også mere plads til, at det hukommelsesædende Windows Vista får plads til at folde sig ud.

At her så er tale om 667 MHz-chips mod de 800 MHz-klodser, der sidder i Alienware-maskinen, har primært betydning, hvis du skal bruge computeren til de nyeste 3D-spil.

HP-maskinen skiller sig dog for alvor ud ved at have en processor med hele fire kerner, nemlig en Intel Core 2 Quad 6600 CPU med en clockfrekvens på 2,4 GHz.

Det giver gode resultater i vores test, når det gælder afvikling af CPU-krævende applikationer som for eksempel kontorprogrammer, billedbehandling og videokonvertering.

HP Pavilion Elite m9067 (II)

I den ”gamle” PCMark05-suite målte vi HP-maskinens rå CPU-ydelse til at være knap 20 procent højere end det, vi målte, at Alienware-maskinen kunne præstere.

Ved hjælp af den allernyeste udgave af testsuiten, PCMark Vantage, kan vi tillige anslå, at HP-maskinen afvikler kontorprogrammer etc. op til 80 procent mere effektivt end konkurrenten (se selv resultaterne i testskemaet PCMark Vantage-testens ”Productivity”-måling).

Det er måske mere tvivlsomt, om man i alle sammenhænge kan mærke denne forbedring i praksis. Men at HP-maskinen er et mere effektivt arbejdsdyr end Alienwares playboy, er hævet over enhver tvivl.

Ikke en toptunet spillemaskine

Til gengæld er HP Pavilion Elite m9067 adskillige banelængder efter konkurrenten, når det kommer til ren spilydelse.

For ikke blot er HP-maskinens hukommelse en anelse sløvere i optrækket, men maskinens grafikkort – et Nvidia GeForce 8600 GT med 512 MB hukommelse – kan slet ikke følge med det langt kraftigere Nvidia GeForce 8800 GTX, der sidder i Alienware-maskinen. Og i den sammenhæng hjælper den hurtigere CPU heller ikke stort.

Resultatet er da også, at HP kun kan generere halvt så mange skærmbilleder pr. sekund ved de allermest basale F.E.A.R.-indstillinger. Men helt elendigt bliver det, når vi skruer op for opløsning og effekter.

Så har du planer om at spille Crysis eller Hellgate: London hele natten på en kæmpestor bredformat-skærm, er HP Pavilion Elite m9067 et decideret dårligt valg.

Er du på den anden side mere til Civilization IV eller andre grafisk fredsommelige spil, er HP-maskinen slet ikke noget dårligt valg. Slet ikke, hvis du samtidig vil have både processorkraft og plads til at redigere timevis af HD-hjemmevideo på familiemaskinen.

At du tillige sparer adskillige tusind kroner i anskaffelse (og mindst 250 kroner om året i strøm) er da også værd at tage med.

Baggrund: Test-resultaterne

Galleri: Mere Alienware-guf

Galleri: HP's quadcore slider




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere