12 fede fiduser til Firefox

Firefox er spækket med smarte genveje og fede fiduser. Vi viser vej til 12 tips og tricks, som vil gøre det lettere, sjovere og hurtigere at bruge browseren, som er et interessant alternativ til Internet Explorer.

12 fede fiduser til Firefox

Det er fortsat Internet Explorer, som er verdens mest udbredte browser, men Firefox har de seneste år gjort et ihærdigt forsøg på at overgå Microsofts browser.

Og med smarte funktioner og muligheden for at personliggøre browseren har Firefox efterhånden fået en del fans. Måske også blandt nogle af udviklerne hos Microsoft.

For da softwaregiganten lancerede sin Internet Explorer 7, havde Microsofts browser "lånt" nogle af de populære funktioner fra Firefox, blandt andet faneblade som gør det lettere at overskue flere åbne websider samtidigt.

I de kommende afsnit vil vi se nærmere på 12 tips og tricks, som kan gøre det endnu lettere, sjovere og hurtigere at surfe nettet med Firefox, der er et interessant alternativ til Internet Explorer.

Hvis du ikke allerede har Firefox, kan du downloade browseren gratis fra vores download-sektion, som du finder lige her.

Du kan sagtens køre Firefox og Internet Explorer side om side.

Nemmere navigation 1-4

1. Genvejstaster

Du kan faktisk søge rundt på nettet uden at bruge musen ret meget. Det gælder blot om at lære nogle af de her smarte genvejstaster:

Mellemrumstasten (scroller ned ad websiden)
Shift+Mellemrumstasten (scroller op ad websiden)
Ctlr+F (søg)
Ctrl+D (bogmærk en webside)
Ctrl+T (åben nyt faneblad)
Ctrl+L (gå til adresselinjen)
Ctrl+= (forstør tekststørrelsen)
Ctrl+- (formindsk tekststørrelsen)
Ctrl+W (luk faneblad)
F5 (genindlæs nuværende webside)
Alt-Home (gå til browserens startside)

2. Genveje med musen

Hvis du holder af (og om) musen, kan du have stor glæde af de følgende genveje:

Shift+scroll ned (Forrige webside vises)
Shift+scroll op (næste webside vises)
Ctrl+scroll op (tekststørrelsen formindskes)
Ctrl+scroll ned (tekststørrelsen forstørres)
Klik på musens mellemste knap/scrollhjulet, når cursoren er over et link (åbner websiden i et nyt vindue)
Klik på musens mellemste knap/scrollhjulet, når cursoren er over et faneblad (det lukkes)

3. Spar tastetryk når du surfer

Hvorfor skrive hele adressen til en webside, når du kan få hjælp af Firefox? Gå til adresselinjen (brug eventuelt genvejen Ctrl+L) og skriv navnet på websiden uden ”www” eller ”.com”. Det kunne eksempelvis være ”google”. Tryk Ctrl+Enter, og Firefox vil automatisk tilføje ”www” og ”.com” til adressen og sende dig til Googles webside. Hvis du skal ind på adresser, som ender med .net brug Shift+Enter og for adresser med .org tryk Ctrl+Shift+Enter.

4. Navigation i faneblade

I stedet for at bruge musen til at hoppe mellem de forskellige faneblade med åbne websider, kan du bruge et par genvejstaster:
Ctrl+Tab (bladrer frem mellem de åbne websider)
Ctrl+Shft+Tab (bladre tilbage mellem de åbne websider)
Ctrl+1-9 (Vælg et nummer og hop til det konkrete faneblad)

Hold dine surfture hemmelige 5-8

5. Kamufler din browsing

Hvis du ikke vil have snushaner til at se, hvilke websider du har besøgt, kan du let slette de URL’er, som dukker op i adresselinjen. Det kræver, at du går op i adresselinjen (brug eventuelt genvejstasterne Ctrl+L), begynd at skrive webadressen ind og en drop-down menu dukker op. Den viser URL’erne til websider, som du har besøgt. Marker de websider, som du ikke vil have skal vises mere, og tryk på Delete.

6. Slet private oplysninger

Der kan gemme sig mange private oplysninger i ens browserhistorik, men heldigvis kan sporene skjules. Klik på Funktioner og vælge Fjern private oplysninger (eller brug genvejstasterne Ctrl+Shift+Delete). Herefter kan du slette browserhistorik, download historik samt gemt formular- og søgehistorik.

7. Gå offline

Du kan sagtens arbejde offline med Firefox. Vælg Filer – Arbejd Offline. Selv om du er offline, kan du fortsat browse rundt på de sider, som du lige har indlæst.

8. Hurtigt bogmærke

Hvis du hurtigt vil bogmærke en webside, kan du blot klikke i toppen af fanebladet og trække ikonet over i den folder, som indeholder dine bogmærker. Du kan også trække ikonet ud på dit skrivebord og have genvejen liggende der.

Mere plads og styr på fanebladene 9-12

9. Få mere plads på skærmen

Du kan nemt gøre Firefox’ ikoner mindre, så browseren får mere plads til at vise websider.

Klik på Vis – Værktøjslinjer – Tilpas.

Herefter kan du vælge at sætte et flueben i boksen med ”anvend små ikoner”.

10. Åben nyt faneblad

Du kan let åbne et nyt faneblad. Dobbeltklik på den tomme plads ved siden af faneblade med åbne websider, og en ny og blank webside dukker op.

11. Åben lukkede faneblade/websider

Ups! Du kom til at klikke på det røde kryds, som lukker fanebladet med en webside. Og hvad var det nu lige, at den hed? Det kan være irriterende, men med Firefox kan du hurtigt få den frem igen.
Vælg Historik og herefter Nyligt lukkede faneblade.
Du kan også bruge genvejstasterne Ctrl+Shift+T til at genåbne et faneblad, som lige er blevet lukket.

12. Frys GIF-animationer

GIF-animationer kan være sjove, men de kan også være sindssygt irriterende, hvis de blinker, farer rundt og hele tiden stjæler din opmærksom fra eksempelvis en artikel, som du er ved at læse. Tryk blot på ESC og du fryser øjeblikkeligt GIF-animationen, som nu står dødstille.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere