Test: HD-tv for alle pengene
Da brancheorganisationen Eicta lancerede HD ready-standarden i januar 2005, gik der ikke lang tid, før de fleste tv-producenter var hoppet med på vognen og havde sørget for, at deres produkter opfyldte kravene og kunne skilte med det nye logo.
Det er næsten umuligt at finde et fladskærms-tv på over 32 tommer, som ikke opfylder kravene i dag. Men nu er det full-HD-formatet, der gør sig gældende i nye hotte modeller, og da vi ikke har nogen specificeret standard i dette format, er det ikke let for en tv-køber at vide, hvad der gælder.
Forvirring om full-HD
Full-HD, eller ”true”-HD, indebærer som regel, at tv’et formår at vise opløsningen i 1920 x 1080 pixels, hvilket naturligvis lyder godt på papiret. Både Blu-ray- og HD-DVD anvender denne opløsning, og en del HD-tv-udsendelser sendes ud i 1080i-formatet (1920 x 1080 interlaced).
Men kan du se nogen forskel mellem for eksempel 720p og 1080p på et tv i 40-46”-klassen? Næppe, medmindre du ikke sidder en halv meter fra skærmen og kigger på prøvebilleder.
Først når vi tager billedet op på en stor projektorskærm, eller alternativt et tv i den store klasse fra 65 tommer og op af, får vi en synlig virkning på normal se-afstand, under forudsætning af, at kildematerialet er optimalt.
Forskellen mellem 1080i og 1080p er desuden endnu mindre og ved film, der er gemt i Blu-ray- eller HD-DVD-format, er der normalt slet ingen.
Dette skyldes, at alle informationer alligevel afhænger af og gengives med fuld opløsning, medmindre tv’et svigter under deinterlacing-processen (når halve billeder flettes sammen til hele billeder, red.).
1080p-understøttelse ikke en selvfølge
Det forvirrer lidt, at mange tv-apparater med 1920 x 1080-skærme ikke accepterer 1080p-signal via indgangene, selvom fabrikanten praler med 1080p-understøttelse.
I den sidste ende behøver dette ikke betyde noget overhovedet for billedkvaliteten, men det er unægteligt forvirrende, at et 1080p-mærket apparat ikke kan modtage et 1080p-signal.
Alle fladskærms-tv-apparater er jo lige langt fremme, idet de kun tegner hel-billeder på skærmen til forskel fra de gamle, klodsede billedrørs-tv’er.
Stor prisforskel
Vi indbød alle de producenter, vi fandt med full-HD-modeller i sortimentet, og selvom vi var ude i god tid, faldt flere af dem fra, fordi de ikke havde formået at fremskaffe et testeksemplar til vor test.
I alt fik vi dog fem LCD-fjernsyn og en plasmaskærm inden for et prisleje på 18.000 – 90.000 kroner, og af naturlige grunde har vi ikke sat dem op mod hinanden.
Sådan testede vi
Vi anvendte forskellige billedkilder, når vi testede tv-apparaterne. Samsungs BD-P1000 stod for visning af Blu-ray-materiale, i dette tilfælde filmtitler fra Sony Pictures.
Til dvd-afspilning har vi benyttet os af Pioneers DVR-940-maskine, en highend-afspiller, som endda kan skalere PAL-materiale op til 1080p-format.
Toshibas Qosmio G30-computer tøffede derudad med HD-DVD-film i 1080i-format, digitalt. Til kontrol af billedkvalitet og understøttelse af forskellige opløsninger, digitalt og analogt, benyttede vi os af vores multimediecenter.
Desuden testede vi tv-apparaternes indbyggede tv-modtagere samt visningen af HD-tv fra Canal Digitals udsendelser.
Philips Cineos 42PF9731D/10
Philips tager sig godt betalt for sine apparater, men har du kigget nærmere på en ny Cineos-model, forstår du hvorfor.
Man mærker, at kvaliteten er i top, udførelsen moderne og gennemtænkt, og producenten har turdet gå uden for rammerne, når det gælder funktionerne.
Denne fede 42”-model er udstyret med den seneste generation af Ambilight, som får baggrundsbelysningen til at tilpasse sig til det, du ser på tv'et. Rigtig lækkert! Desuden kan du tilslutte tv’et til computernetværket og få film-, musik- og billedfiler direkte op på skærmen.
Det eneste, der kræves, er, at du installerer et program på en computer i netværket; dernæst kan du bladre i dine filer og få for eksempel DIVX-film direkte op på tv’et. Bekvemt!
På en klæbemærkat på apparatet står der 1080p, en betegnelse der i branchen er standard for 1080 linjer med progressiv visning (helbilleder).
Tv’et kan dog kun klare sammensatte indgående signaler via HDMI (1080i), hvilket virker misvisende. Billederne er dog rigtig skarpe og gode, når vi afspiller vore Blu-ray- og HD-DVD-titler, og når vi ser Canal+ HD, og farverne er vældig fyldige og naturlige.
Da sammensat materiale flettes rigtigt sammen på tv’et, uden at vi går glip af billedinformationen, får vi det bedst mulige billede ud af højopløste progressive billedkilder (Blu-ray og HD-DVD). Indstillingsmulighederne på tv’et er også gode, og vi finder os hurtigt til rette med den lækre medfølgende fjernbetjening og apparatets simple grænseflade.
Billedbedømmelse
Blu-ray/HD-DVD/HD-tv Gengivelsen af detaljer og kontrastforholdet imponerer meget, og vi har ikke noget at klage på, bortset fra at skærmen går i sort, når vi sender 1080p-materiale til apparatet.
Dvd Fedt billede med fine farver og godt tryk, især med HDMI som tilslutning. Tv’et gør et godt stykke arbejde, når det skal skalere PAL-materiale op.
Tv Den indbyggede DVB-T-modtager giver et stabilt og skarpt billede, dog med lidt støj og overskarpe konturer, hvis du tænder med rimelig høj kontrast og lysstyrke.
Computer Dårlig understøttelse for høje opløsninger gør, at dette ikke er det mest skarpe alternativ for dig, hvis du har ambitioner om have et mediecenter kørende. Maksimalt 1024 x 768 pixels, både analogt og digitalt, er ikke meget at råbe hurra for med den her skærm.
Samlet karakter: 5/6
Sony KDL-46w2000
Vi har tidligere været imponeret over Sonys nyere Bravia-modeller; derfor var forventningerne høje, da vi fik flagskibsmodellen med full-HD-skærm.
Det her er et rigtigt lækkert og stilrent apparat med indbygget digital-tv-modtager med plads til kort.
Vi konstaterer ret hurtigt, at tv’et leverer et lysstærkt og skarpt billede ved alle billedkilder. KDL-46W2000 tager glat imod både 1080i- og 1080p-signal fra vores Blu-ray-afspiller, og billedet ser rigtig fint ud, med én undtagelse.
Ved svære farvenuancer, som eksempelvis blå himmel, får vi ikke så bløde farveovergange som i konkurrenternes modeller. På normal se-afstand generer det os slet ikke, men det er dog værd at bemærke, hvis du er perfektionist. På plussiden vil vi fremhæve den enestående sortgengivelse, som i LCD-sammenhæng er fremragende.
Desuden er kontrastforholdet imponerende, hvilket gør, at du ikke behøver at gå glip af en masse detaljer i mørke billeder, til forskel fra mange LCD-fjernsyn på markedet. Du kan selv indstille, hvor hårdt du vil have den dynamiske kontrast til at fungere, og du kan foretage en hel del indstillinger for at påvirke billedet.
Menusystemet er, som vi er vant til i Sony-sammenhæng, let at betjene. Tv-billedet fra den indbyggede modtager er helt i orden, og selv PAL-materiale fra dvd-skiver ser godt ud. Dog får vi det bedste billede, hvis vi lader dvd-afspilleren skalere billedet op til 1080p, inden det sendes til tv’et.
Billedbedømmelse
Blu-ray/HD-DVD/HD-tv Fedt billede fra HD-kilder med imponerende sortgengivelse, kontrast og farvegengivelse, og tv’et accepterer både 1080i- og 1080p-signal. Det eneste, der går galt, er marginale farveforstyrrelser i svære farveovergange.
Dvd Godt billede med imponerende sortgengivelse og kontrast samt ganske god skarphed. Den interne opskalering kunne dog have været bedre.
TvBortset fra, at billedet føles lidt hårdt og overskarpt, er vi tilfreds med den interne digitale tv-modtager.
Computer Billedet helt OK, selvom der med de digitale indgange forventes et overscannet signal. 1920 x 1080-opløsning genkendes som interlace-kilde med lav opdateringsfrekvens og billedforstyrrelser som resultat, når der er noget, der rør sig på skærmen.
Samlet karakter: 5/6
Pioneer PDP-5000EX
Pioneers flagskib i 50”-klassen er et rigtigt storartet plasma-tv, det første med ægte full-HD-skærm. PDP-5000EX klarer 1080p-signal både i 50 og 60 Hz, samt med 24 billeder pr. sekund (vises i 72 Hz), hvilket gør, at du er vel forberedt til HD-materiale, uanset kilden.
Frem for alt perfekt for dig, som har tænkt sig at tage skridtet over til Blu-ray- eller HD-DVD, forudsat at du satser på en afspiller, der kan klare at udsende samme format, det vil sige 1080p24.
Hvis du agter at tilslutte en computer, kan der maksimalt anvendes 1920 x 1080 via DVI, alternativt 1280 x 1024 analogt.
Der mangler indbygget tv-modtager og højttalere på skærmen, og man savner også scartindgange. Men det er jo heller ikke et tv i almindelig forstand, men snarere en billedskærm i high-end-segmentet.
Når vi tilslutter Blu-ray-afspilleren via HDMI-tilslutningen, bliver vi mødt med et enestående skarpt og fint billede med meget naturtro farver og god sortgengivelse.
Kontrastforholdet imponerer også, og det eneste, vi har at brokke os over billedmæssigt, er, at frontglasset reflekterer omgivelserne i ret høj grad, medmindre du ser tv i et lysdæmpet lokale.
Uanset hvad vi fodrer tv’et med, får vi et billede, der kommer blødt og fint på skærmen uden nævneværdige billedforstyrrelser.
Fjernbetjeningen, der følger med, er gedigen og enkel. Men derudover byder tv’et heller ikke på nogen specielle finesser. Pioneer PDP-5000EX er helt enkelt en nederdrægtig god skærm med et suverænt billede, et ukueligt kvalitetsindtryk og maksimeret HD-kompatibilitet i 50”-klassen.
Billedbedømmelse
Bluray/HD-dvd/HD-tv Suverænt godt billede med rigtig høj detaljegengivelse, fine naturlige farver, god sortgengivelse og kontrast. Stort plus i margenen for 1080p24-understøttelse!
Dvd Det er et virkeligt godt billede, der kan fås fra dvd-materiale, og plasmaen opgraderer billedet ligeså godt, som når vi lader vores reference-dvd-afspiller forstørre billedet til 1920 x 1080.
Tv Savner indbygget tv-modtager.
Computer Skarpt og fint billede. Accepterer 1920 x 1080 digitalt, dog med ordentlig overscanning.
Samlet karakter: 4/6
JVC LT-46Z70
JVC er steget på full-HD-toget med et rigtig lækkert 46" tv-apparat med indbygget digital-tv-modtager. LT-46Z70 er et gedigen tv, som leveres med drejeligt bordstativ, og på bagsiden er der dobbelte HDMI-indgange.
Takket være den indbyggede DVBT-modtager behøver vi ikke fodre apparatet med analogt signal, når vi skal se tv. Billedet er overlegent godt, med et helt OK kontrastforhold, god sortgengivelse og høj skarphed.
Farverne synes dog ikke helt perfekte, i hvert fald ikke efter at vi har forsøgt at korrigere farvetonen ud fra de faste farvetoneindstillinger. Men hvis du ikke har vældig kræsne øjne, er det ikke noget, der vil genere dig.
På plussiden noterer vi, at du kan indstille et antal forskellige parametre til at finindstille billedet efter egne ønsker, selv hvis du anvender digital tilslutning (hvilket ikke er givet). Du kan blandt andet aktivere støjreduktion og vælge at køre med eller uden JVC’s farvekorrigeringssystem.
Tv’et har det bedst med at blive fodret med et højopløst signal, men det kan ikke lide 1080p-signalet fra vores Blu-ray-afspiller. 1080i-kilder opfører sig imidlertid rigtig godt på skærmen, selvom det havde været godt med lidt bedre bundkontrast ved mørke film. Du kan blive den stolte ejer af LT-46Z70 for 30.000 kroner, hvilket vi synes, er i overkanten, selvom skærmen er hele 46”.
Billedbedømmelse
Blu-ray/HD-DVD/HD-tv Understøtter ikke 1080p ind, men når vi fodrer med 1080i og 720p, ser det rigtig godt ud, bortset fra at farverne virker noget unaturlige.
Dvd Helt OK billede, selv om vi har set det bedre. Opskaleringen i tv’et fungerer dog ikke lige så godt fra vores dvd-afspiller.
Tv
Godt når vi anvender den indbyggede DVB-T-modtager, uden speciel meget støj.
Computer
VGA-indgangen understøtter blot 640 x 480 og 1024 x 768 i 60 Hz, men med DVI til HDMI kan du køre med 1920 x 1080 native (dog kun interlaced). Billedet bliver bedst, når vi kører progressivt nedskaleret til 720p fra vores mediecenter.
Samlet karakter: 4/6
Samsung LE46F71B
Samsungs bidrag til testen er en lækker sag på 46” i syndigt sort, og tv’et leveres med drejeligt bordstativ.
Der er dobbelte HDMI-indgange på bagsiden, og den ene af dem accepterer høje dataopløsninger (1920 x 1080i), dog ikke uden at der skæres en ordentlig bid af billedet. Vi ser ret hurtigt, at billedet generelt er rigtig godt, med fuldt godkendt kontrast, imponerende sortgengivelse (dog ikke i Sony-klassen) og ret gode naturtro farver.
Tv’et accepterer 1080p-signal fra vores Blu-ray-afspiller, men forskellen, i forhold til når det er i formatet 720p, er ikke til at få øje på i normal se-afstand, ligesom det er tilfældet med alle apparater i denne størrelsesklasse.
Når vi kigger på lavopløst kildemateriale, ser vi, at Samsungs model klarer opskaleringen rigtig godt, men selvom vi lægger lidt ekstra tid til, så den kan nå at klare farverne, virker billedet en smule grumset og mat.
Den indbyggede tv-modtager er analog, der kommer støj på billedet, og det er ikke rart at se på, hvis du ikke sidder et godt stykke fra apparatet. Men plus i margenen for at skærmen stort set er refleksfri, og har du en disk med dine billed- og musikfiler, kan du glæde dig over, at tv’et kan vise/afspille den, uden at der skal gås via en computer.
Mere end 20.000 kroner er en god klat penge for et fjernsyn, men Samsungs LE46F71B bør anses for en af de modeller i dette størrelsessegment, hvor man får mest for pengene på området full-HD.
Billedbedømmelse
Blu-ray/HD-DVD/HD-tv Rigtig godt billede med høj skarphed og god farvegengivelse. Dog et ikke helt rent og støjfrit billede som ved konkurrenternes bedste modeller. Vi giver et plus for, at tv’et accepterer både 1080i- og 1080p-indgangssignal
Dvd God til at opskalere PAL-opløst materiale, men billedet bliver en smule dårligt, og farverne mangler lidt liv.
Tv Ikke den skarpeste model, vi har set, når det drejer sig om visning af analogt tv; der kommer ret meget støj på billedet, og vi anbefaler, at man anvender en separat digitalboks.
Computer Helt OK billede, når vi kører digitalt (1920 x 1080), men du skal kompensere for overscanning og justere lysstyrken og farven i grafikindstillingerne for at få det bedst mulige resultat.
Samlet karakter: 4/6
Amoi LC37AF1E
I forhold til de øvrige testdeltagere er LC37AF1E et billigt bekendtskab. Fjernsynet er en 37”-sag med full HD-understøttelse, og det ikke mindst er pænt at se på, og i betragtning af den forholdsvis lave pris har vi fuld forståelse for, at der kun er en digitalindgang (HDMI) på bagsiden, og at det er analog tv-modtagning, der er i hovedsædet, dog i form af dobbelte tunere.
Perfekt for dig, som bor i et hus med kabel-tv. Vi begynder med at fodre tv’et med dvd-film i PAL-format digitalt, og resultatet er ikke specielt opmuntrende. Farverne ser ud til at have en pastelnuance over sig, samtidig med at billedet hele tiden ser en smule unaturligt og bearbejdet ud. Desuden savner vi den skarphed, som stærkere apparater byder på med samme kildemateriale.
Med HD-kilder bliver billedet betydeligt bedre, og farverne bliver lige pludselig helt OK. Stadig er kontrastforholdet middelmådigt, og desuden bliver vi generet af, at lyset ikke er fordelt jævnt over billedfladen.
Vi blev dog positivt overrasket, da vi opdagede, at tv’et glad accepterede 1080p-signal fra vores Blu-ray-afspiller, i modsætning til adskillige af konkurrenternes betydelig dyrere modeller. Desuden bliver billedet meget stabilt og fint, når vi sender 1920 x 1080-signal fra vort mediecenter til skærmen via DVI-til-HDMI-tilslutningen. Tv’et klarer denne opløsning både i 50 og 60 Hz, samt i 48 Hz (perfekt til visning af 24p-materiale). Vigtige egenskaber, hvis du ejer en mediecentercomputer.
Billedbedømmelse
Blu-ray/HD-DVD/HD-tv
Så længe vi ser på lyse scener, imponerer tv’et med god skarphed, men ved mørke filmscener er der ikke kontrast og sortgengivelse nok til at øve filmene retfærdighed.
Dvd Unaturlige farver og en halvdårlig skarphed gør det mindre sjovt at se dvd-film.
Tv Helt OK som analogmodtager. Lidt overdrevne farver.
ComputerHelt klart den her skærms styrke! Knivskarpt pixelordnet digitalt 1920 x 1080-billede, hvis du anvender HDMI-indgangen, hvilket hæver billedbedømmelsen en grad.
Samlet karakter: 4/6
Det svage led
Inden du poster en stor pose penge i et tv og en Bluray/HD-dvd-afspiller for at kunne udnytte film i full-HD-format, skal du være klar over, at meget af det højopløste film- og tv-materiale, der findes tilgængeligt i dag, ikke har en optimal kvalitet.
Selvom 1080p er Hollywood-standard i produktionsleddet, har vi set flere film, der delvist ikke virker specielt meget stærkere i HD-format end i dvd-versionen.
Mørke scener kommer der for eksempel tit meget støj på, og hvis du tror, at alle nye film skal holde samme billedkvalitet som Microsofts demobidder med koralrev og delfiner, bliver du skuffet.
Med tiden vil vi sikkert se meget bedre kvalitet på filmene, når forbruger-HD-formatet har lagret sig i baghovedet på filmselskabets producenter. I begyndelsen vil vi nok se titler, der virker som opgraderede dvd-versioner.