Nintendos lille Wiidunder-maskine

Underholdningsværdien er helt i top på Nintendo Wii, selv om grafikken langt fra imponerer. Takket være en innovativ controller får spiloplevelsen en helt ny dimension, som giganterne Xbox 360 og PlayStation 3 får svært ved at matche.

Nintendos lille Wiidunder-maskine

De færreste havde til at begynde med høje tanker om Nintendo Wii.

Den var udset til rollen som trynet underdog i den store konsolkamp, hvor giganterne Xbox 360 og PlayStation 3 suverænt skulle dominere arenaen.

Det har handlet om HD-opløsning, om processorkraft og Blu-Ray samt HD-DVD drev. Og i det løb er Wii håbløst sat af.

Men Nintendo Wii har overrasket alt og alle med et hemmeligt våben: en innovativ og interaktiv controller.

Den er det store omdrejningspunkt for Nintendo Wii, og den er virkelig godt tænkt. Egentlig minder den om en almindelig fjernbetjening, men den skal bruges vidt forskelligt, alt efter hvilket spil som prøves.

I sportsspillet Wii Sports, der følger med konsollen, skal controlleren svinges som en tennisketsjer og bruges som golfkølle.

Det kan lyde en smule mærkeligt, men det fungerer virkelig godt i praksis. Det giver en helt ny dimension, når man med næverne knyttet om controlleren tæsker løs foran fjernsynsskærmen i boksespillet Wii Sports.

For controlleren er udstyret med en integreret højttaler, der afgiver lyde under spillene. Det smarte ved systemet er, at controlleren arbejder sammen med tv'et, og lyden "kastes" mellem de to enheder.

Så det er en fantastisk fornemmelse at høre en rigtig solid "smask-lyd" fra controlleren, efter man har ramt sin modstander med en lige højre.

Nintendo har tænkt godt over tingene, når det gælder brugen af controlleren. I bilspil lægges den eksempelvis vertikalt ind i et plastikrat, og så er man klar til at give den gas fra sofarækken.

Lige til at gå til

Mange nysgerrige medarbejdere fra PC Worlds it-afdelingen og bogholderi har kigget forbi vores redaktion for at se, hvad pokker der foregik, når vi svedende stod og boksede huller i luften eller hoppede rundt med controlleren som en wanna-be Roger Federer.

De fik også stukket controlleren i hånden og blev kastet ud i et spil. Det overraskende ved Nintendo Wii er, at den er så let at gå til.

Selv personer, der normalt ikke gider spille computerspil, blev hurtigt fanget af konsollen, og de havde ikke mindst let ved at styre controlleren takket være den intuitive styreform.

Men alt er ikke lutter jubelskrig over Nintendos konsol. Som vi tidligere har omtalt har flere personer overvurderet sig selv og bevæget sig så hyperaktivt, at de har fået sportsskader af legen med Nintendo Wii. Der har også været rapporter om mange uheld, hvor fjernsyn og andet inventar i stuen er blevet smadret efter mødet med en flyvsk controller.

For når spændingen stiger i spillene bliver håndfladerne fugtige, og det er ikke en særlig god kombination med et stykke glat plastik. På websiden Wiihaveaproblem.com og Wiidamage.com findes eksempler på folk, som er kommet meget uheldigt af sted.

En strop rundt om håndledet - som ses på billedet til højre - skulle forhindre de store ulykker, men den har vist sig ikke at holde til det, som Nintendo betegner som "overdrevne bevægelser".

Selv små bevægelser kan kontrolleren registrere, og derfor er det ikke nødvendigt at gå vildt til den foran fjernsynet. Men det er nu sjovere, når man lever sig ind i de interaktive spil.

Taber på grafiksiden

Men selv om oplevelsen er umiddelbar og sjov, så vil hardcore computerspillere nok få colaen galt i halsen, når de ser den grafik, som Nintendo stiller op med. Især Wii Sports er mere Lego end lækker. Her virker atleterne firkantede og tegneserieagtige med stive smil. I det bilspil, som vi prøvede, GT Pro Series, var grafikken da også tættere på 1996 end på 2006.

I andre spil er der arbejdet langt mere med grafikken, men det er ikke det, som for alvor sælger Wii.

For konsollen har ikke en chance for at slå en traditionel pc, en Xbox 360 og PlayStation 3, når det gælder grafiske lækkerier. De to konsolkonkurrenter er rene muskelbundter med rå grafikpower under kølerhjelmen, og det er tydeligt, at Nintendo Wii ikke kan - eller vil - følge med.

I stedet er det gameplayet, som driver Nintendos konsol frem, og det fungerer ganske udmærket, selv om grafikken ikke er den ypperste. Så er det kræs for øjnene, du er på jagt efter, så skal du gå i en lang bue uden om Wii.

Til konsollens ros skal det dog siges, at den lidt svagere processor gør, at den kan klare sig uden larmende blæsere og med et lille design. Regn med at en Wii fylder lidt mere end et standard dvd- drev til din pc.

Ikke helt færdigt netværk

Som standard er Wii udstyret med trådløst netværk, og vi havde ingen problemer med at tilslutte den til et par forskellige 802.11g netværk med WPA-kryptering aktiveret.

Umiddelbart kunne vi dog ikke bruge forbindelsen til særligt meget, for selv om boksen gerne ville opdateres, var det ikke muligt. Det er noget, som Nintendo først nu er ved at få styr på, og måske er Wii sendt lidt for tidligt på gaden bare for at nå julehandlen.

På sigt skulle det dog være muligt at gå online for at se andre Mii's (Nintendos ord for de små figurer man kan oprette og anvende i blandt andet Wii Sports, red.), nyheder eller vejrudsigten. Vi kan dog ikke vurdere den del, da Nintendo i skrivende stund ikke har lukket op for tjenesten.

Fra den fredag 22. december skulle en gratis testversion af browseren fra Opera også være tilgængelig for de Wii-indehavere, som ønsker at downloade den.

Med browseren aktiveres Internet Channel på Wii, så du kan surfe på internettet. Testversionen af browseren klarer Adobe Flash og gør det muligt at surfe på internettet via skærmen på dit tv.

Det er en fin funktionalitet, og fjernbetjeningen gør det faktisk rimeligt nemt at vælge de rigtige bogstaver fra alfabetet på skærmen, når webadressen skal tastes ind.

Dommen over Nintendo Wii

Et af de store spørgsmål, som vi havde til at begynde med, var, om det også var sjovt at spille Nintendo Wii efter den første begejstring havde lagt sig. Og ja. Det er det.

Det er især sjovt at konkurrere mod andre spillere, og vi kan sagtens se os selv kombinere en Wii med et par venner og en enkelt øl eller to.

Familiens eventuelt yngre medlemmer vil dog nok kunne more sig med Wii helt uden øl, og så er det jo en ekstra bonus, at Wii er så nem at gå til. Det er altså en underholdningsmaskine for hele familien, hvor alle kan være med.

Men lad os slå fast at du ikke skal købe Nintendo Wii, hvis du går højt op i spillenes grafik.

Hvis du til gengæld er interesseret i en ny og anderledes spiloplevelse, der i bogstaveligste forstand kan få dig op af sofaen, er Nintendo Wii et sikkert hit. Og så er adgangsbilletten væsentlig billigere end en Playstation 3, når den kommer på gaden til marts.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere