Vandkølet ATI-grafik fra MSI

Bagsiden ved kraftige grafikkort er, at de kræver kraftig køling, der kan støje. Det har vi oplevet på en række af ATI's topmodeller, men nu tilbyder MSI et vandkølet alternativ. PC World har set om ydelse, pris og støj hænger sammen.

Vandkølet ATI-grafik fra MSI

Da vi i foråret testede high-end grafikkort var en af de store udfordringer for de ATI-baserede topmodeller, at de simpelthen larmede for meget.

Der var ikke tale om en jeg-bor-lige-op-af-landingsbanen larm, men stadig en støj, som med standardkøleren var tydeligt kraftigere end nVidias løsninger.

Den udfordring har ingeniørerne hos MSI taget op. Resultatet er et grafikkort med det mundrette navn MSI RX1950XTX-VT2D512E. De mange konsonanter dækker over, at der er tale om et kort baseret på den nyeste ATI-chip Radeon 1950, at der er 512 megabyte ram på kortet, og at det er vandkølet.

Kortet er et traditionelt PCI Express kort, men så holder ligheden også op. I en tid, hvor vi har vænnet os til at se grafikkort, som fylder to pladser i maskinen, og som helst skal have ekstra plads til luftkøleren, er MSI-kortet meget slankt.

Det skyldes vandkølingen, og at selve kølingsdelen sidder på kort nummer to. Det ekstra kort kan placeres andre steder i eller uden for maskinen. MSI har dog betænksomt nok placeret et stykke plastik i bunden, der gør, at kølerdelen kan sættes i et ledigt PCI-slot. De færdigmonterede slanger til vandet er cirka 25 centimeter lange, så en placering uden for kabinettet er netop også muligt.

Kølerkortet er udstyret med en 60 millimeter blæser og en lille blå diode, der viser, at det kører. Kølingen sker ved, at vandet ledes ind i en kobberradiator, der køles via luften.

Den løsning fungerede rimeligt effektivt og stille i vores test og sikrede, at den varme luft fra grafikkortet blev sendt uden for maskinen. MSI skal samtidig have ros for at have anvendt en meget blød gummiløsning til kablerne, hvilket gør dem nemme at placere rigtigt i et proppet kabinet.

Værdsætter du stilheden, kan du sætte blæseren på lav og sætte den op til høj, når der skal spilles. Eneste minus er, at knappen, der kan indstille blæseren, er monteret på selve kølekortet, så du skal åbne din pc, før du kan skifte op eller ned. Her havde en placering på bagpladen eller en softwarebaseret løsning været at foretrække.

Med til kortet følger også spillet Heroes of Might and Magic V, et nyere og ret krævende spil som MSI skal have ros for at have valgt at lægge i pakken.

For lidt og for sent?

Ydelsesmæssigt fungerer MSI-kortet fint. Vi opnåede en score på 6.166 i 3DMark06, som er pænt - uden at være prangende.

I gyser/action-spiller F.E.A.R. opnåede vi en gennemsnitlig fps score på 102 med en opløsning på 1.024x768 pixels. Hævede vi opløsningen til 1.600x1.200 pixels faldt scoren til 57 fps, hvilket dog stadig er yderst spilbart. Testen i F.E.A.R. blev selvfølgelig gennemført med alle indstillinger sat til maksimum.

Men mens resultaterne er pæne, så skal de ses i lyset af to kritiske ting. Det ene er, at konkurrenten nVidia netop har lanceret deres GeForce 8800GTX grafikkort, som vi også har testet en udgave af fra MSI. GeForces grafikfkort laver nemt en 3DMark 06 score på over 11.000 point.

Samtidig er GeForce 8800-serien skabt til at understøtte DirectX10, som lanceres sammen med Windows Vista. DirectX9-baserede spil vil stadig være til stede i et godt stykke tid endnu, men efterhånden, som de nyere spil dukker op, vil du med Radeon-kortet hurtigt stå med et stykke forældet hardware.

Det MSI GeForce 8800GTX grafikkort, som vi har testet, er kølet med konventionel luft. men støjer ikke mere end ATI-kortets avancerede køleløsning.

Med en pris på knapt 4.100 kroner for 1950XTX-kortet og en pris på knapt 4.300 til 4.800 kroner for 8800GTX-kortet er prisforskellen forsvindende lille, specielt når man tager ydelsesforskellen med.

Man skal derfor være en overordentlig stor fan af ATI eller vandkøling, før man vælger MSI RX1950XTX over et 8800GTX-baseret kort.

Du kan læse mere om RX1950XTXT hos MSI her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere