Vi har af og til beskyldt Canons IXUS-serie for at være kedelig. Kameraerne er gode, men har længe set nogenlunde ens ud. IXUS 800 IS bryder den tendens.
Hvad angår udseendet, er det dog umiddelbart stadig et IXUS, vi holder i hånden. Forsiden ser ud, som den altid har gjort. Derimod er bagsiden noget anderledes udformet.
I stedet for at være helt sølvfarvet er den delvis sort, og det lille funktionshjul er placeret på kameraets højre side. Kvalitetsmæssigt virker kameraet godt, selv om helhedsindtrykket er noget mere plastikagtigt end tidligere modeller. Linsen på 2,5" gør det godt, men er lidt støjende.
Er du nostalgisk anlagt, kan du glæde dig over, at IXUS’ens lille søger også er bevaret på denne model.
Knapperne sidder godt, men vi undrer os over, hvorfor Canon ikke har udnyttet funktionshjulet bedre.
Funktionerne er presset sammen i et stort rod på mindre end halvdelen af hjulet, mens resten overhovedet ikke er udnyttet. Kameraet er nemt at arbejde med, men svært at holde med én hånd.
Gode menuer samt kameraets hurtighed gør os mere end tilfredse. Starttiden er cirka 1,5 sekunder, og seriefotograferingen kører med hele to billeder per sekund, indtil hukommelseskortet er fuldt.
Navnet IXUS 800 IS giver associationer til en sensor med otte millioner pixel, men det er ikke tilfældet. Der er en sensor med seks millioner pixel under overfladen, og det er fuldt tilstrækkeligt. Navnet henviser i stedet til, at kameraet maksimalt kan klare ISO 800. IS er Canons betegnelse for billedstabilisering, og kameraet er det første i IXUS-serien, som er udstyret med denne funktion. Sammen med nogle gode ISO-egenskaber tager IXUS 800 IS skarpe billeder, selv når mørket er faldet på. Vi kan håndholde kameraet ned til lukkertider på 1/10 sekund, uden at billederne bliver uskarpe.
Under overfladen har Canon givet zoomen en tand op, så der nu er fire gange zoom, hvor der var tre i tidligere modeller.
Canons IXUS 800 IS leverer billeder i høj kvalitet. Autofokus giver os skarpe billeder med relativt god skarphed i kanterne. Farverne er gode, og når kameraet er indstillet på fuldautomatisk, klarer det sig generelt godt. Billeder taget med blitz bliver helt okay, men kommer man tættere på motivet end 30 centimeter, skygger objektivet for blitzen.
Støjen er lav, selv om vi har set billeder med mindre støj fra ISO 800. Ønsker du at tage bredere billeder, kan kameraet også tage billeder i 16:9-format med en opløsning på omkring 4,5 millioner pixel. Filmkvaliteten er rigtig god, men en anelse dårligere end i storebroren Powershot S3. Lydoptagelsen fungerer, men har en noget dåseagtig klang