Radikal nytænkning

Solidt og ­gennemtænkt spejlrefleks­kamera. Eneste ­minus er prisen.

Radikal nytænkning

Så er Olympus klar med endnu en ny model inden for digital spejlrefleks. Kort tid efter introduktionen af den meget vellykkede E-500 kommer Olympus nu med model E-330. Det er verdens første DSLR, hvor LCD-skærmen kan bruges som søger!

Olympus satser meget på udvikling af digitale spejlreflekskameraer og objektiver i 4/3-standarden. Siden 2005 har man haft et ambitiøst samarbejde med elektronikgiganten Panasonic om fælles produktudvikling inden for området. Model E-330 er det første kamera, der er produkt af dette samarbejde med Panasonic.

Kameraet benytter en helt ny type billedsensor kaldet “Live MOS”, som giver mulighed for at bruge LCD-skærmen som søger.

Liv i FourThirds-standarden

Samtidig med Olympus nye kamera har firmaet Sigma præsenteret fem nye objektiver med 4/3-fatning, som passer til Olympus-kameraerne. Tyske Leica har også annonceret et luksus-objektiv med indbygget optisk stabilisering til samme system, ligesom Panasonic barsler med sit første spejlreflekskamera bygget over samme teknologi som E-330. Med alle de nye produkter må man sige, at der pludselig er kommet nyt liv i "FourThirds"-standarden.

Man skal være opmærksom på, at kameraerne fra Olympus har en forlængelsesfaktor på 2,0. Det betyder for eksempel, at standardobjektivet Zuiko Digital 14-45 mm 1:3.5-5.6 i praksis svarer til en brændvidde fra 28-90 mm.

E-330 er nu det fjerde kamera i Olympus kompakte og betjeningsvenlige E-serie.
Man skal ikke lade sig narre af navngivningen; E-330 er faktisk topmodellen. Den har "porrosøgeren" til fælles med det forældede E-300. Ved at vende spejlet til siden kan den karakteristiske pentaprisme-forhøjning oven på spejlreflekskameraet undgås; E-330 har altså et meget kompakt og firkantet kamerahus.

Huset er fremstillet i magnesium, og det er ifølge Olympus medvirkende til den høje pris. Her kan man undre sig lidt over, at et kamera, der på mange måder signalerer high-end-amatør-brug, absolut skal fremstilles i magnesium. Vi tvivler trods alt på, at det store flertal af professionelle fotografer vil tage E-330 til sig.

Skærmen er en fornøjelse

Den vigtige nyhed er LCD-skærmen. Olympus har valgt en 2,5" stor lækker “HyperCrystal”-skærm, som det er en fornøjelse at se på. Men skærmen er ikke bare til billedgennemsyn og menuvalg – den er svingbar og kan også bruges som søger.

Det er unikt – det første spejlreflekskamera med aktiv LCD-søger. Her har Olympus virkelig gjort sig anstrengelser, der er nemlig ikke mindre end to (meget forskellige) systemer til LCD-søgeren.

Helt grundlæggende har man sammen med Panasonic udviklet en ny type billedsensor. Hverken almindelig CMOS eller FFT-CCD, som benyttes i andre spejlreflekskameraer, kan aflevere et videosignal til LCD-skærmen. Derfor introducerer man en ny type NMOS-billedsensor.

Den kan fodre LCD-skærmen med et såkaldt Live View-signal. Problemet ved denne funktion er blot, at spejlet skal smækkes op, for at lyset kan nå ind til MOS-sensoren.

Man skal altså fokusere objektivet manuelt; til gengæld viser LCD-skærmen en 100 procent korrekt gengivelse af billedet. Denne arbejdsmåde kaldes Live View Mode B, og den anbefales ikke mindst til makrofotografi, hvor det ellers kan være utroligt svært at fokusere ordentligt.

Her ser man motivet med fokus og dybdeskarphed, fuldkommen som det bliver optaget – det er smart.
Men da det er lidt tidkrævende at smække spejlet op og fokusere manuelt, har Olympus valgt at tilføje metoden Live View Mode A, som fungerer på en helt anden måde. Der er nemlig indbygget en lille ekstra billedsensor i porro-søgeren.

Denne ekstra sensor fodres konstant med lyssignaler fra spejlet og kan derfor levere videosignal til LCD-skærmen – fuldkommen som på et almindeligt kompakt digitalkamera.
Live View Mode A er en glimrende opfindelse – alle vil kunne få glæde af det.

Det bedste fra to verdener

Man opnår faktisk det bedste fra to verdener. Kameraet kan nemlig bruges som en almindelig spejlrefleksmodel, hvor man kigger direkte ud igennem objektivet. Eller man kan vælge at aktivere skærmen med de fordele, det giver. Det giver en helt anden fleksibilitet, når man ikke nødvendigvis skal se ud af kighullet.

Ud over det spændende “Live View” er E-330 et dejligt kamera. Olympus har en stor ballast af erfaringer, og det mærker man hurtigt. Kameraet er godt skruet sammen, og det har mange smarte detaljer.

For eksempel kan man zoome ind under gennemsyn af billeder (op til 14×) ved blot at dreje på en knap. Den indbyggede flash er glimrende og fungerer også som autofokus-hjælpelys. I menusystemet finder vi et hav af indstillingsmuligheder, hvor funktioner som Autofokus og ISO kan fintrimmes efter fotografens præferencer.

Olympus’ specielle Supersonic Wave-filter renser selv billedsensoren for støv, hver gang kameraet tændes.
Vi kan varmt anbefale Olympus E-330; men desværre er prisen for høj. Der er ingen tvivl om, at kameraet er solidt og gennemtænkt.

Det har også været dyrt at udvikle en ny billedsensor med Live View. Men konkurrencen er hård i prislejet 5.000- 10.000, og så virker Olympus E-330 for dyr. På den baggrund kan det kun blive til karakteren 4 for et ellers glimrende kamera.7




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere