Ekstrem grafik

Med X1900XTX indtager ATI sejrsskamlen i kampen om at levere det ­hurtigste grafikkort til pc’en

Ekstrem grafik

Efter at AMD og Intel har nedtrappet den kolde megahertz-krig på processormarkedet, er der blevet lidt stille.

Heldigvis – hvis man kan bruge det udtryk – til­byder grafikkortproducenterne ATI og nVidia stadig god underholdning i form af en næsten konstant strøm af nye produkter.

Her er der både grafikkort til dem, som blot vil stirre ind i Words hvide baggrund og til de mere avancerede.

Det er i denne avancerede og dyre ende, at ATI har placeret sin nye topmodel ATI Radeon X1900XTX. Kortet vil blive produceret af en række forskellige producenter, men vi har fået mulighed for at teste en udgave frisk fra GeCubes fabrik.

Spillenes konge

Inden for det sidste korte stykke tid har vi set kampen om topplaceringen skærpe til.

Først lancerede nVidia sit 7800GTX, som længe stod alene på toppen, dernæst lancerede ATI sit X1800XT, hvilket kort tid efter fik nVidia til at lancere det brutale GeForce 7800GTX i en særlig overclocket udgave, hvor de oprindelige 256 MB blev fordoblet til 512 MB.

Nu er den aktuelle topmodel så ATI’s X1900XTX, men mon ikke nVidia svarer igen med et GeForce 7900-lignende kort inden for en overskuelig fremtid?

Indtil da er X1900XTX spillenes konge. Kortet er teknisk baseret på ATI’s nye R580 grafikchip, der kører med en clockfrekvens på 650 MHz, og er forsynet med 512 MB ram, der opererer med en clockfrekvens på 775 MHz.

Udstyret skal være i orden

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt der er tale om et high-end kort, så forsvinder den tvivl, når kortet pakkes ud. Kortet er af dobbelt-slot-typen og optager derfor to slots bag på pc’en, og det menes alvorligt, for der skal ikke presses andet udstyr ind ved siden af den store køler.

Er din pc tætpakket med udstyr og kabler i for­vejen, kan det også være svært at få plads til et X1900XTX på grund af længden. Så mål hellere efter, inden du kaster en mindre formue efter grafikkortet.

Som de fleste andre moderne kort er X1900XTX baseret på pci-express standarden og kræver et separat strømstik samt en fornuftig strømforsyning for at fungere.

Det stik findes på de fleste nyere strømforsyninger, men der følger også adapterkabler med, hvis du skulle mangle dem. Det samme gør sig gældende, hvis din skærm ikke har en DVI-indgang, der kan matche en af de to DVI-udgange på X1900XTX.

En mindre klatskilling

Vores hurtige test viser, hvorfor X1900XTX på godt jysk kan betegnes som et ret hurtigt kort. I 3Dmark06 fra Futuremark, som er den nyeste version af deres syntetiske 3Dtest, scorer X1900XTX hele 5.822 point.

En score, som er helt i top, for et standard nVidia GeForce 7800GTX i 256 MB-versionen scorer 4.398 i samme test. I den virkelige verden testede vi desuden X1900XTX i storspillet Battlefield 2, hvor vi med samtlige detaljer sat på maksimum og med en opløsning på 1.600×1.200 formåede at lande en score på 81 frames per sekund.

Ironisk nok det er en score, som er så høj, at det kan være svært at se behovet for ATI’s dobbeltkort-teknologi Cross­Fire eller nVidias SLI-teknologi.

I hvert fald med de eksisterende spil. Slangen i paradiset er støjen fra kortet, som ATI har formået at begrænse, men ikke helt fjerne. Og så koster kortet den nette sum af knapt 4.800 kroner, men det holder nok ikke de ægte entusiaster væk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere