IT-afdelingen trækker i slips og spadseredragt

Virksomhedernes IT-funktion ændrer sig i fremtiden fra system-leverance til planlægning af infrastruktur. Økonomi og forretningslogik erstatter systemudvikling. Det mener blandt andre konsulenten Peter Keen, der for nylig holdt foredrag for brugerforeningen Dansk IT.

Der var noget i luften. En euforisk vinderstemning.

300 medlemmer af Dansk IT havde tirsdag sat hinanden stævne på Hotel Scandinavia i København for at tegne et billede af fremtidens IT-funktion.

Da Danmark havde slået Frankrig 2-0 blev storskærmene slukket. Ind på scenen trådte en midaldrende mand i jakke, slips og fodformede sko, der den næste time formåede at få IT-funktionen, forretningslogik og virksomhedens økonomi syet elegant sammen uden at vise en eneste PowerPoint-præsentation:

? Det næste udviklingsskridt for IT-professionelle er at blive eksperter i virksomhedsøkonomi. I 1990?erne fik vi gjort en masse administrerende direktører og økonomidirektører godt usikre på investeringer i IT-løsninger som ERP, Y2K, CRM og e-forretning, sagde Peter Keen.

Himmelsk konsulent

Peter Keen er konsulent. Og ifølge formanden for Dansk IT Per Buchwaldt, så har det amerikanske erhvervsmagasin Forbes udnævnt ham til ?himmelsk konsulent? på grund af hans ligefremme og klarsynede analyser.

Han mener, at IT-professionelle allerede nu skal indstille sig på, at IT som begreb glider i baggrunden. Og dermed forsvinder IT-generalisten, som bliver erstattet af eksperter med særlige spidskompetencer og forretningsforståelse.

? IT handler om at styre og udvikle virksomhedens værdiskabelse. IT-funktionen vil
organisere alliancer og samarbejde i partnerskaber om at skabe forretningslogik i stedet for at styre projekter, sagde Peter Keen.

IT-budgettet spredt

Han pegede på, at stadig mere af IT-budgettet slet ikke findes i IT-afdelingen.
Det findes mange andre steder i virksomheden hos de ledere og afdelinger, der er ansvarlige for virksomhedens værdiskabelse.

? Lige nu klapper alle i hænderne, bare vi siger afkast af investeringen (return on investment eller ROI, red). Men vi er nødt til at komme ROI til livs i fremtidens IT-funktion og definere nogle mere konkrete mål, vi kan bruge til at kæde IT og virksomhedens forretning sammen, sagde Peter Keen.

? Først og fremmest kan vi tage fat på begrebet afkast. Det er meget lige til ? for skal afkastet forklares, er det allerede tabt.

Forklaring unødvendig

Peter Keen udpegede mobilitet som et oplagt eksempel. Når salgsstyrken kan nå to til tre kunder ekstra om dagen, fordi de har adgang til salgsstøttesystemer på en PDA, så behøver man ikke forklare afkastet yderligere.

? Men vi mangler at udvikle de faste begreber, som IT-afdelingen kan bruge, når de skal måle helt præcist, hvor meget værdi IT skaber. Og egentlig skal vi blot tage udgangspunkt i det traditionelle regnskabs begreber.

Først og fremmest bør IT-funktionen konstant måle, hvordan teknologien er med til at nedbringe den kapital, der er bundet i produktionen og dermed styrker likviditeten.

Samtidig bør IT-funktionen dokumentere, hvordan administrationen nedbringes i virksomheden ved hjælp af IT.

Digitale marginaler

Peter Keens tredje målestok for IT-funktionen er, hvor meget teknologien får overskuddet pr. medarbejder til at vokse.

Den digitale marginal bør regnes ud, så det bliver synligt, hvor teknologien skaber egne resultater på virksomhedens bundlinie.

Senere på dagen tog professor Jeff Sampler fra London Business School fat, hvor Peter
Keens havde sluppet og understregede, at det handler om at reducere omkostninger.

Dermed kommer IT til at handle om planlægning af forretnings-infrastruktur i stedet for at levere IT-løsninger.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere