Ingeniør: Sådan går min kabale op

Hun kan ikke sige sig fri for stress, frustrationer og dårlig samvittighed over for både job og familie. Alligevel betegner Dorte Gram sin hverdag som afbalanceret. Årsagerne er en fleksibel mand, en forstående chef og bevidst personlig prioritering.

- Nøglen ligger hos én selv. Man skal gøre op med sig selv, hvad der tæller, og prioritere sit liv. Og stille krav om, at omgivelserne anerkender ens valg.

Sådan ser ingeniør Dorte Gram på spørgsmålet om balance i tilværelsen, som en ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen i Danmark sætter fokus på.

I undersøgelsen fremstår kvinderne generelt som de ingeniører, der føler sig mest splittede og pressede mellem job og familie i det daglige.

Men Dorte Gram siger, at hun i det store og hele er glad og tilfreds.

Ingredienserne i hendes liv kunne ellers godt ligne en hæsblæsende cocktail: Et fuldtidsjob som udviklingsingeniør i virksomheden Hempel. Tre børn på et, tre og seks år. En mand med skiftende vagter som sygeplejerske for meget kritisk syge patienter. 20 kilometers transport til arbejde.

Helt let er det da heller ikke. Det kræver sin mand og kvinde, erkender Dorte Gram. Hver weekend køber familien ind til hele ugens måltider. En gang om måneden, når mandens nye vagtplan kommer, koordinerer parret deres kalendere og aftaler børneafhentning og meget andet.

- Det er altid et puslespil. Det kører meget på minuttet. Børnene skal jo hentes uanset et meget spændende møde på mit job eller nogle meget syge patienter på min mands arbejde, siger hun.

Chefen skal forstå

Dorte Gram mener, at en af forudsætningerne for, at hverdagen fungerer, er velvilje og forståelse fra arbejdsgiveren og nærmeste leder. Det møder hun heldigvis i sit job.

- Det, der stresser mig allermest, er, når børnene bliver syge. Man sidder på arbejde og har planlagt sin dag, men så ringer dagplejemoderen. Så ville man ønske, man kunne være to steder på en gang, siger Dorte Gram.

Hun forklarer, at dilemmaet består i, at hun dels har en faglig stolthed og gerne vil gøre arbejdet godt og færdigt. Dels har hun og hendes mand også den holdning, at syge børn skal passes af forældrene.

Ifølge IDAs undersøgelse ændrer meget få mænd på deres arbejdsvilkår, når de bliver fædre. Kun tre procent. Hvorimod mere end hver fjerde ingeniør-kvinderne vælger at gå ned i arbejdstid af hensyn til familien. Dobbelt så mange kvinder som mænd har desuden valgt at skifte arbejdsplads for at tilgodese privatfronten.

Men i Dorte Grams tilfælde er det lige omvendt. Hendes mand er sygeplejerske og valgte arbejde på nedsat tid, da han blev far. Driftsopgaverne i hjemmet og omsorgen for børnene deles de om at løse. Dorte Gram påpeger, at den fleksibilitet, børnenes far viser, er afgørende for, at hverdagen fungerer.

- Jeg skal ikke på nedsat tid, for det er mig, der tjener mest. Det ville være allerbedst for børnene, hvis en af os gik hjemme. Men da jeg var på barsel, opdagede jeg, at jeg ikke kunne gå hjemme i længden. Det blev jeg ikke noget rart menneske af. Jeg har brug for mit arbejde for at fungere godt, siger hun.

Dorte Gram bruger muligheden for at flexe med sin arbejdstid på Hempel. Desuden overvejer hun nu at få etableret en hjemmearbejdsplads, hvorfra hun forestiller sig at kunne løse nogle opgaver i tilfælde af syge børn.

Splittede kvindelige ingeniører:

  • 54 procent føler sig stressede i dagligdagen

  • 65 procent synes ikke, at de har tid nok til familien

  • 43 procent føler sig presset af krav fra familien

  • 86 procent ønsker mere tid med børnene

  • 28 procent føler dårlig samvittighed over for arbejdet

  • 50 procent føler dårlig samvittighed over for familien

Se hele IDA's undersøgelse her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere