To trådløse med Skype, tak

Drop headsettet og brug et trådløst håndsæt til at ringe gratis via Skype. IP telefoni kan faktisk ikke blive lettere.

To trådløse med Skype, tak

Internet telefoni via computeren er smart, fordi man kan spare penge på telefonregningen, men det er ikke altid hensigtsmæssigt at skulle iføre sig et headset for at modtage et kort opkald. Her kommer en ny kategori af telefoner til sin ret: Trådløse telefoner med USB stik.

De fleste kender trådløse telefoner, hvor en basestation kobles til telefonstikket i væggen, og håndsættet kan tages med rundt i hele huset eller ud i haven.

Hvis basestationen forsynes med et USB stik, og der sættes en ekstra chip i håndsættet, har man pludselig også en internet telefon. USB stikket forbindes til pc’en, lidt software installeres, og så er man parat til at bruge håndsættet til IP telefoni, der også kaldes Voice over IP (VoIP).

Dette er altså lidt anderledes end den slags IP telefoni, hvor man benytter en særlig IP telefon eller kobler sin traditionelle trykknaptelefon til internettet via en adapter. USB løsningen kræver, at pc’en er tændt og det nødvendige kommunikationsprogram, eksempelvis Skype, er startet.

VoIP telefoner er et stort hit

VoIP hardware er tidens våde drøm hos mange elektronikfabrikanter. Markedet er gryende, og produktet er både tiltalende og nemt at forstå: En telefon, der er lige så nem at betjene som alle andre telefoner, men som kan benyttes til gratis opkald via nettet – når bredbåndsforbindelsen er betalt, forstås.

Og det er endda ikke alle løsninger, der kræver, at pc’en er tændt.

Virksomheden ipSkype har udviklet en boks, der gør det muligt at bruge den almindelige telefon som Skype telefon, og taiwanske Accton Technology vil i starten af 2006 begynde masseproduktionen af en Skype kompatibel WiFi telefon, der går direkte på den trådløse router.

Linksys CIT200 og Topcom Butler 4012 USB VoIP er to nye USB telefoner, hvor CIT200 kun er til IP telefoni, mens Butler 4012 opererer efter samme princip som USB Cordless DUALphone fra danske RTX.

Man kan altså benytte den som helt almindelig trådløs telefon og ringe til alverdens telefonnumre, men en ekstra VoIP knap gør det muligt at foretage gratis opkald via internettet til andre VoIP brugere.

For begge telefoner gælder det dog, at man med et SkypeOut abonnement kan spare på telefonregningen ved at ringe billigt gennem Skype til gammeldags fastnetabonnementer og mobiltelefoner.

Det kan sammenlignes med at have en billig forvalgsløsning.

Butleren render med sejren

Hvis man ser på det fysiske produkt, er der ingen tvivl om, at Linksys ligger et hestehoved foran Topcoms Butler. Selv om Butleren er en ret lækker telefon i sig selv, er Linksys’en bare en tand smukkere designet, og den er udstyret med et flot display, der gør den lidt mere brugervenlig.

Men Butleren i sig selv er faktisk også en ret skøn telefon, og den var både hurtigere og nemmere at få til at virke end Linksys’en. Dertil kommer selvfølgelig den helt store forskel bestående i, at Butleren er en kombineret trådløs telefon med IP funktionalitet kontra Linksys’en, der kun kan bruges til IP telefoni.

Man er dog ikke tvunget til at benytte den almindelige telefondel i Butleren. Sætter man ikke telefonstikket i væggen, kan man stadig benytte håndsættet som almindelig IP telefon ligesom Linksys’en.

Prisen taget i betragtningen kan der dårligt være tvivl om, at Topcoms Butler er det bedste køb. Også fra et rent teknisk synspunkt er Butler en tydelig vinder. Linksys’en er ikke et dårligt produkt – konkurrenten er bare bedre.

Topcom i topform

Topcom Butler 4012 USB VoIP

Det allerbedste ved denne telefon er nok, at funktionaliteten følger designet. Nu er det selvfølgelig individuelt, hvad man lægger i et godt design, men undertegnede anmelder har set rigeligt med klodsede og grimme trådløse telefoner til at placere Butler 4012 blandt de pæneste. Og det gør jo slet ikke noget, når den nu skal stå fremme.

Håndsættet er hvidt og sølvfarvet og ligger godt i hånden. Basestationen er holdt i de samme farver, men er til gengæld en anelse stor i det. Telefonens gode knapper og tydelige display giver også point, for det er jo en brugsgenstand, vi har med at gøre.

Som trådløs telefon på det almindelig telefonnet fungerer den på samme måde som andre telefoner og skal ikke gøres til genstand for yderligere vurdering. Det må være nok at sige, at den fungerer, som den skal, og at den har en fin lydkvalitet. I stedet skal der fokuseres på IP telefonien.

Installeringen af VoIP driverne foregår fra en cd, og når man har sat kablerne i telefonen, behøver man ikke at gøre mere. Telefonen finder selv pc’ens Skype program og overfører kontaktpersonerne til håndsættet. Så bliver det altså ikke mere brugervenligt.

Samtidig skal det nævnes, at Butler 4012 også kan bruges sammen med MSN Messenger samt Net2Phone og SJphone, hvor sidstnævnte interessant nok understøtter både SIP og H323 – to åbne protokoller for IP telefoni.

Det betyder, at telefonen ikke er låst til proprietære protokoller som Skype og Messenger. SJphone findes også til Linux, Mac OS X samt Pocket PC, så det åbner for spændende muligheder.

Fra håndsættet kan man se sin opkaldsliste, og man kan sætte sin Skype status til “Offline”, “Vil ikke forstyrres” og så videre.

Dette er ikke essentielt i vurderingen af håndsættet, men en ganske rar funktion. Har man en Skype telefonsvarer, kan man også styre den fra håndsættet, der selvfølgelig også understøtter SkypeIn og SkypeOut.

Der er ingen tvivl om, at man får mest ud af Butler 4012 med Skype, og i den sammenhæng er der heller ikke noget at udsætte på produktet.

Lydkvaliteten er sammenlignelig med en almindelig fastnetsamtale, og batterierne kan klare cirka 120 timers standby og 13 timers tale. Rækkevidden er op til 50 meter indendørs og 300 meter udendørs

Kun til IP telefoni

Linksys CIT200

Linksys CIT200 er lige en tand mere elegant end Butler. Håndsættet er lidt mere strømlinet, og basestationen er en god bid mindre.

Farvedisplayet er sammenligneligt med det, der sidder i en nyere mobiltelefon, hvilket giver en væsentligt bedre brugergrænseflade, og at laderen er separeret fra basestationen betyder simpelthen en mere fleksibel løsning.

Manualen er også lidt mere detaljeret, og man får 60 minutters gratis SkypeOut forbrug med i pakken.

Derimod er Linksys telefonen ikke en kombineret trådløs telefon kombineret med IP telefoni. Den kan kun bruges til Skype og ikke til traditionel telefoni.

Og med Skype menes der kun Skype. Telefonen kan ikke bruges med MSN Messenger eller andre IP telefonitjenester.

Mulighederne i Linksys CIT200 er altså mere begrænsede, men det er en lækker telefon.
Man sætter blot den medfølgende cd i pc’en, og få øjeblikke efter er telefonens drivere installeret og forbindelsen til Skype er oprettet.

Det betyder desværre ikke, at håndsættet bare kan bruges. Det er nemlig stadig “Disconnected”, og Skype forbindelsen meldes “Offline”, hvilket gør at kontaktpersonlisten er “Unavailable”.

Løsninger til dette problem beskrives ligefrem på et separat ark vedlagt i pakken, men ingen af disse løsningsforslag hjalp. Derimod skulle pc’en blot genstartes, hvilket installationsprogrammet selv burde have foreslået.
Lydkvaliteten er rimeligt god i håndsættet, men ikke helt på højde med Butleren.

Der er tendens til, at man hører de sidste ord i hver sætning gentaget, og lyden er knitrende hård – som om der blev benyttet en for lav samplingrate.

Til gengæld skal det fremhæves, at det er muligt at koble et headset på håndsættet. Så er man selvfølgelig tilbage, hvor man startede med at tale i Skype via headset, men nu er man altså trådløs med 120 timers standbytid og 10 timers samtaletid samt en rækkevidde på 50 meter indendørs og 300 meter udendørs.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere