Af Malene Grouleff, IDG Online
Klokken fire sekunder over midnat tirsdag dumpede den første spam-mail ind. Knap 15 timer senere var der kommet 25.544 af slagsen. Postmaster på Datalogisk Institut på Århus Universitet, Birger Nielsen har måttet bruge hele sin arbejdsdag på brandslukning efter spam-angrebet, der fortsætter med uformindsket styrke.
Han er ikke den eneste, der er ved at få grå hår af irritation over spammens bagmand i USA. Også Universitets humanistiske institut og administrationens datakontor er blevet ramt. Desuden forventer han, at flere institutter vil vise sig at være ramt.
På den modsatte side af gaden sidder postmaster, Lars Balker Rasmussen i firmaet Mjølner Informatik og forsøger at sætte en stopper for spam-bombardementet, der foreløbig tæller 4000 emails.
Alle fire steder er deres navn blevet misbrugt som afsenderadresse på en email, der reklamerer for et amerikansk websted med hård porno. Teksten lyder: "Take this warning serious. Beyond this point there is extreme hardcore material - Click here!"
Pærelet fidus
Fidusen med en falsk afsenderadresse giver den rigtige spam-afsender to afgørende fordele. For det første undgår han at email til alle de adresser, der ikke eksisterer, bliver sendt tilbage til ham selv. For det andet undgår han i første omgang, at hans Internet-udbyder lukker hans konto på grund af misbrug. Modtagerne klager nemlig til den afsender, de umiddelbart kan se i emailen.
Postmasterne i Århus gætter på, at spam-afsenderen har brugt en meget simpel metode.
- Problemet er, at det ikke kræver for to ører hjerne at gøre det her. Der findes cd´er, man kan købe for ti dollar, som indeholder et lille program, der kan fake, hvem afsenderen er. Cd´en indeholder millioner af emailadresser på for eksempel AOL-kunder, som i det her tilfælde. Derefter er det ingen sag at sende millioner af mails afsted, siger Birger Nielsen, Datalogisk Institut på Århus Universitet.
Klager fra spamhadere
Universitet har oplevet lignende spamangreb tre gange i løbet af de sidste tre år. De har dog været mindre i omfang og det er lykkedes at bremse dem hurtigt ved at kontakte afsenderens udbyder og få lukket vedkommendes emailkonto.
På Mjølner Informatik har man endnu ikke været udsat for så omfattende spam.
Begge steder har angrebet resulteret i klager fra de personer, der har modtaget den famøse email og får den fejlagtigte opfattelse, at Universitet eller Mjølner Informatik står bag.
- Det er meget generende for os. Jeg har fået omkring 50 klager og svarer på dem alle for at slå fast, at datalogi-instituttet bestemt ikke sender spam ud, siger Birger Nielsen.
Mjølner Informatik er også meget kede af at få associeret deres firmanavn med et sexwebsted.
Svært at stoppe
De to postmastere reagerede hver især straks på adresse-misbruget, der startede tirsdag ved midnatstid, ved at spore den egentlige afsenders udbyder og kræve øjeblikkelig lukning af afsenderens konto. Midt på eftermiddag onsdag var det dog endnu ikke sket.
Ingen af de to postansvarlige kan umiddelbart få øje på nogen effektiv metode til at sætte en stopper for den type hærværk, de netop har oplevet.
- Det kunne måske tage en del af spam-presset, hvis Internet-udbyderne gik sammen om at sortliste personerne, der forbryder sig mod reglerne. Omvendt vil det nok være noget problematisk retsmæssigt at afskære folk fra Internet, siger Lars Balker Rasmussen.
Birger Nielsen har et spinkelt håb om, at Internet-udbyderne kan lægge en dæmper på spam-problemet ved flittigt at melde personerne bag til politiet.