Tag temperaturen på chippen

Varmeudviklingen fra processorer er på dagsordenen ved mikrochip-konferencen ISSCC. Her har IBM og Intel præsenteret de seneste resultater på området.

Indhold

I øjeblikket er alle verdens førende ud i den ædle kunst at designe mikrochips samlet til konference i San Francisco. Her finder den årlige IEEE International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) nemlig sted, og der fremlægges snesevis af forskningsresultater fra halvlederindustrien.

Når mikrochips bliver hurtigere, bruger de også mere strøm, og dermed udvikler de varme. Det er ved at være et stort problem, for det kan være svært at bortlede den store varmemængde fra den lille chip.

Når en chip på et par kvadratcentimeter bruger lige så meget strøm som to 60 watts glødepærer, kan man forestille sig behovet for en god køler, hvis ikke chippens temperatur skal blive så høj, og den holder op med at virke.

Varmeproblemet kan kun løses ordentligt, hvis man ved nøjagtigt, hvor problemet er. Det gælder om at finde ud af hvilke dele af chippen, der står for det meste af strømforbruget, så man kan koncentrere indsatsen om disse områder og sørge for, at varmen er nogenlunde ligeligt fordelt over hele chippen.

Hidtil har man fordelt et begrænset antal varmesensorer på chippen, men nu har IBM udviklet en køler, der samtidig fungerer som et præcist termometer. Køleren måler løbende varmefordelingen ved at registrere den infrarøde stråling fra alle dele af chippen, og det kan ske, mens processoren kører og løser diverse former for opgaver.

På den måde får man et langt mere detaljeret billede af chippens varmeudvikling under forskellige forhold, så man ved, hvor man skal sætte ind med strømbesparende foranstaltninger i chippen.

IBM's teknologi kan for eksempel benyttes til at afsløre varmeudviklingen på Intels processorer, og på ISSCC kunne Intel præsentere detaljer om den kommende Itanium 2-processor med kodenavnet Montecito. Denne server-processor får to kerner, og den vil rumme mere end 1,7 milliarder transistorer.

Hvis Intel ikke havde taget varmeproblemet op, ville processoren bruge i omegnen af 300 watt, som skulle bortledes i form af varme. Nu er effekten nede på 100 watt ved en clockfrekvens på to gigahertz, og det er noget mindre end de eksisterende Itanium 2-processorer med en enkelt kerne og lavere frekvens.

Montecito får indbygget strømstyringsteknologier, der minder om dem, man kender fra processorer fra bærbare pc'er, for eksempel Pentium M. Det handler først og fremmest om at skrue ned for strømforbruget, hvis processoren ikke har så meget at lave og lynhurtig lukke helt ned for de dele af processoren, der ikke anvendes aktuelt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

06. januar 2025 | Læs mere


PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere