Artikel top billede

Chrome er ikke så hurtig som det ser ud til

Chromes opstart opfattes blot hurtigere end Mozillas Firefox, men er det egentlig ikke, mener Mozilla. Kan vi stjæle nogle gode ideer?

Computerworld News Service: En praktikant inden for design af brugergrænseflader hos Mozilla foreslår, at organisationen efterligner tricks fra Googles browser, Chrome, der skal give brugerne en oplevelse af, at Firefox starter hurtigere op.

John Wayne Hill er kandidatstuderende ved et universitet i Indiana og arbejder denne sommer som praktikant hos Mozilla.

I et indlæg på sin personlige blog, der også er blevet offentliggjort på Mozillas über-blog, Planet Mozilla, gennemgår han, hvordan visse ændringer kan give brugerne den opfattelse, at Firefox starter hurtigere op.

Derfor føles Firefox langsom

"Der er ingen tvivl om, at Firefox er hurtig. Men den føles for mange mennesker temmelig langsom til at starte op," skriver Hill, der studerer human-computer interaction (HCI) og design.

"Chrome, der kun er marginalt hurtigere end Firefox til at starte op, føles langt hurtigere. Ved at analysere videooptagelser af disse opstartsprocesser kan vi begynde at forstå, hvorfor Firefox føles langsom."

Sammen med en af de ledende designere af Firefox, Alex Faaborg, har Hill foretaget adskillige test af Firefox' og Chromes hastigheder, der viser, at Googles browser for det meste blot er millisekunder hurtigere end Firefox.

I visse tilfælde fordi Chrome simpelthen springer visse trin over.

Derefter har Hill sammenlignet, hvordan de to browsere håndterer specifikke opstartsopgaver eller informerer brugeren om opstartsprocessen.

Mens Chrome eksempelvis renderer browservinduet og sin brugergrænseflade samtidigt, og før den viser startsiden, så udfører Firefox disse trin et af gangen, sekventielt.

"Chrome ser ud til at gøre det hele på en gang, hvilket får browseren til at virke hurtigere, fordi alt stort set er klart til brug, så snart vinduet er renderet," påpeger Hill.

Googles simple tricks

Googles browser anvender også en mindre indlæsningsindikator - den animerede cirkel til venstre for hvert Chrome-faneblad - mens Firefox viser ordet 'Indlæser' henover hele fanebladet.

"Dette er visuelt rod og gør, at Firefox synes langsommere," argumenter Hill.

"Derudover påvirker det også opfattelsen af opstartshastigheden, at Chromes indlæsningsikon drejer hurtigere rundt end Firefox' indlæsningsanimation."

Også Chromes praksis med først at vise sidens titel, når den er renderet, virker til browserens fordel, hvorimod Firefox udfylder titlen, mens siden renderer.

Simpelt trick

"Dette er et simpelt trick, der får Chrome til at føles hurtigere, fordi siden altid er klar, så snart dens titel vises," påpeger Hill. I Firefox får visningen af sidetitlen det til at virke som om, at siden burde være klar, selvom den ikke er det endnu, så brugeren føler, at ventetiden er længere."

For bedre at kunne konkurrere med Chrome på opfattet opstartshastighed anbefaler Hill, at Firefox gør nogle af Googles trick efter heriblandt at rendere browservinduet og den grafiske brugergrænseflade samtidigt i stedet for sekventielt; reducere den "visuelle vægt" af ikonet for sideindlæsning og give den en hurtigere animation samt at forsinke visningen af sidens titel, indtil siden er helt indlæst og kan bruges.

Han anbefaler også, at Mozilla opdaterer Firefox, når brugeren lukker browseren, frem for når browseren åbnes, som det aktuelt er tilfældet.

Med blot få ændringer i Firefox' opstartsproces kan vi i høj grad forbedre opfattelsen af Firefox' opstartshastighed," argumenterer Hill.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere