Det er ikke let at være ultra-mobil.
Men det er ikke desto mindre opgaven for Samsungs nyeste uber-telefon, Galaxy S25 Ultra, der igen i år gerne vil overbevise køberne om, at der skal slippes 11.499 kroner eller mere for at få det bedste, som Android-verdenen har at byde på.
Den måde Samsung, som plejer at løfte den opgave på, er ved at klemme det bedste, vildeste hardware, som selskabet kan få fingre i, smide en digitizer-pen med i handlen og til slut pakke det ned i en stor kolos af en firskåren mobil.
Den opskrift dur ikke helt længere, hvilket Samsung nye Ultra-mobil er et bevis på.
Lettere afrundet - og bomstærk
Tidligere Ultra-telefoner var noget, som man bemærkede. De var store og fyldige med deres 6,8 tommer store biograflærred, og man bemærkede dem også i håndfladerne, hvor de skarpe hjørner havde det med at bore sig ned.
S25 Ultra byder endda på et lidt større 6,9 tommer lærred, men er til trods for det nu lidt mindre, lidt lettere og lidt mere afrundet, hvilket gør det til en langt mere komfortabel sag end hidtil.
Designmæssigt er vi dog stadigvæk der, hvor langt de fleste telefoner er: Den består af glas foran og bagpå med en ramme i letvægtsmetal. I forhold til andre telefoner vil Galaxy S25 Ultra dog kunne kendes på en stribe af markante kameramoduler, der stikker ud af bagsiden.
Denne ramme består samtidig af bomstærk titanium, som ifølge Samsung er så stærk, at telefonen kan overleve et fald på mere end to meter.
Jeg har ikke afprøvet påstanden, men det er den slags udvikling, som man sætter pris på.
Mesterligt udsyn
Samsung er pionerer, når det gælder skærmudvikling, og det snydes S25 Ultra-køberne ikke for at få bevist.
Farver, kontrast, lysstyrke og farveægthed er helt i top, mens der opdateres med op til livlige 120 Hz, så alt kommer til at fremstå gnidningsfrit.
Det største problem for den nye Ultra-telefon er dog nok, at vi efterhånden er forvænte med fantastiske mobilskærme, hvorfor man skal komme fra en ældre sag for at bemærke fremskridtet.
Hvad man mest vil bemærke er, at Samsung har barberet kanten omkring telefonen til det minimale – man får nærmest indtryk af væg-til-væg skærm.
Højtalerne inde i S25 Ultra er også rigtig fine, men det var de nu også i sidste års model.
Performance-bæst
I lang tid hed det, at ville man have den hurtigste mobil-processor, så skulle man skele til Apples Pro-telefoner.
Men inde i S25 Ultra finder man nu noget, som er lige så kraftigt: En Snapdragon 8 Elite – i en særlig potent ’for Galaxy’-version med højere frekvenser og parret op til 16 gigabyte hukommelse.
Og det fås ikke hurtigere, i hvert fald hvad benchmarks angår, hvor S25 Ultra scorer det dobbelte af det, som Googles aktuelle top-mobil præsterer.
I praksis er det dog svært at se, hvor al den regnekraft er blevet af. Ikke fordi S25 Ultra er langsom, men fordi det er svært at finde Android-apps, der rigtig kan udnytte disse kolossale kræfter.
Hvad der vil bemærkes er dog, at driftstiden er blevet bedre til trods for, at batteriet ikke er vokset.
Om det er det nye Android 15-strømstyring, optimeringer fra Samsung eller den nye processor, der gør forskellen, kan jeg ikke afgøre endnu – men det er rart at vide, at man både har masser af power og også har den til rådighed længe.
Lynopladning foregår fortsat med op til 45 watt, hvilket gør, at du kan tanke op til over en hel dag (70 procent) på en halv time og til to dage på en hel time, hvis din USB-C oplader ellers kan levere den fornødne strøm.
Kamera i særklasse
Samsung Galaxy Ultra har ikke lavet synderlig meget om på den kamerapakke, som der er blevet budt på i både S23 og S24 Ultra.
Det er stadigt mere end godkendt, for der er stadigvæk tale om en ambitiøs kamerakonfiguration med et vildt 200 megapixel hovedkamera og telemoduler med både 3x og 10x optisk zoom – og nu er ultravidvinkelmodulet styrket fra 12 til 50 megapixels.
Billedkvaliteten er igen fremragende med flot dynamik, rige farver og en solid kontrast.
Den vildeste 200 megapixel-indstilling er dog stadigvæk ikke særlig interessant. Men jeg kan sagtens ’nøjes’ med 50 megapixels – og nu også når jeg zoomer helt ud.
Den kunstige intelligens assisterer desuden igen, for eksempel ved at finjustere resultaterne under vanskelige lysforhold, som ved kraftig zoom (op til 100 gange digital zoom) eller i mørke omgivelser.
Generativ AI kan efterfølgende bruges til farvejusteringer eller til at udfylde tomme områder, der opstår, når et billede roteres. AI-behandlede billeder får et vandmærke, der indikerer redigeringen.
På videofronten leveres varen også. De stærke fotoegenskaber går igen, mens stabiliseringen er klippefast. Den største nyhed er dog en ny ’AI audio eraser,' som kan fremhæve bestemte lyde såsom stemmer fra en videooptagelse.
Alt i alt en solid kamerapakke, som dog ikke hæver sig synderligt over sin forgængers glimrende evner.
Solid pakke
Samsung Galaxy S25 Ultra lever helt og holdent op til sit navn. Man finder ikke hurtigere, bedre, stærkere eller mere imponerende mobil derude.
Men den banker samtidig ind i lidt af en eksistentiel krise, hvor det begynder at skorte på mulighederne for at udnytte alle de kræfter, mens vi venter på, at AI-funktionerne i stigende grad afvikles lokalt til at foretage de tunge løft.
I mellemtiden kan man dog glæde sig over, at S25 Ultra er mere behagelig og hårdfør samt har længere driftstid end nogensinde, hvilket i sidste ende nok er den slags fremskridt, som vil glædes mest over i hverdagen.
Det er fem stjerner værd.