Artikel top billede

S-ordfører: Ulovlige it-kontrakter skal ikke ophæves

Omkring 30 ulovlige it-kontrakter i kommunerne, der er indgået uden om udbud, skal ikke ophæves, mener Socialdemokraterne.

"Hvis der har været begået fejl, er det selvfølgelig ikke godt nok. Jeg synes dog, at det er at gå for vidt, hvis man skal kræve kontrakter ophævet, når de nu er indgået - ikke mindst set i lyset af, at de nye regler først er på plads nu."

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes kommunalordfører, Rasmus Prehn.

Dermed kan blandt andre de 10 kommuner, der allerede har erkendt at have indgået KMD-kontrakter imod reglerne, ånde lettet op.

Fælles for de 10 kommuner er, at de nægter at opsige de ulovlige kontrakter, fordi det kan udløse en bod til KMD og påføre kommunerne nye implementeringsudgifter til et nyt it-system.

Omfattende sag om udbudsfusk

I alt har cirka hver tredje kommune i landet indgået samme type aftaler som de 10 kommuner, og de undersøges nu alle af Konkurrencestyrelsen.

Styrelsen har dog ikke mandat til at ophæve kontrakter eller udskrive bøder. Det får Klagenævn for Udbud først med den ny lov, der er på trapperne.

Eksperter har vurderet, at op imod 200 millioner skattekroner er gået tabt på grund af den manglende konkurrenceudsættelse.

Flere lange kontrakter

Blandt de ulovlige kontrakter, der ikke umiddelbart lader til at blive opsagt, findes flere med lang udløbsfrist.

Således har Hillerød Kommune eksempelvis indgået en aftale med KMD til en værdi af små 50 millioner kroner, der løber over syv år.

Også andre kommuner har ulovlige kontrakter indgået uden om udbud, der løber over mere end fire-fem år.

Lang næse til konkurrenter

Så i den forstand har konkurrenter, der gerne ville have budt på opgaverne, god tid til at ærgre sig over forløbet.

Tidligere har direktør for Silkeborg Data, Brian Busk, udtalt:

"Jeg synes, at det er brandærgerligt, at kommunerne ikke mere intensivt jagter den bedste vare til den laveste pris," sagde direktøren.

Og Fujitsus administrerende direktør, Hans Iakob Estrup, har langet ud efter KMD's direktør, Lars Monrad-Gylling, der også er formand for IT-Branchen.

Men tilbage på bundlinjen står, at konkurrenterne må varme sig på udtalelser fra politikerne, der tager afstand fra ulovlighederne, men altså ikke mener kontrakterne skal ophæves.

V og S-borgmestre og landspolitikere

Flere borgmestre fra Socialdemokratiske og Venstre-kommuner, der har brudt udbudsreglerne, må således lægge ører til fordømmelser fra deres landspolitiske kollegaer:

"Min holdning er, at alle naturligvis skal overholde loven - også landets kommuner. Jeg mener derfor, at det er kritisabelt, hvis nogle kommuner ikke har udbudt opgaver som reglerne foreskriver," siger kommunalordfører Rasmus Prehn fra Socialdemokraterne.

Og Venstres it-ordfører, Michael Aastrup-Jensen, var ude med denne kommentar, da indenrigsminister Bertel Haarder (V) sendte sagen videre til Konkurrencestyrelsen:

"Hvis det sker (at kommuner igen indgår kontrakter uden om udbud, red.), så er der alligevel kommet så meget politisk fokus på det, at jeg tror, at der vil være flertal i Folketinget for lovændring eller lignende i forhold til kommunerne," sagde han.

Tilbage står, at S- og V-borgmestrene derude trods alt ikke skal have flere penge op af lommen for deres kommuners fejl.

Fejl, der i øvrigt er blevet analyseret grundigt af flere medier, fordi de selvsamme kommuners embedsmænd med den ene hånd underskrev ulovlige KMD-kontrakter og med den anden har taget imod alt fra fodbold- og koncertbilleter til golfture.

Nysgerrigheden, om hvad der egentlig skete omkring underskrivelserne af de ulovlige kontrakter, blev bestemt ikke mindre, da dokumenter og mødereferater pludselig forsvandt, og oplysninger blev gemt af vejen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere