Den digitale signatur bliver pludselig meget populær hos danskerne, når den skal bruges til at give adgang til informationerne om, der er kommet penge tilbage i skat.
Det pres sendte i nat DanID's servere helt i knæ.
"Vi har haft it-problemer fra torsdag klokken 17 frem til klokken 22," fortæller Jette Knudsen, der er kommunikationschef i DanID.
"Det betyder, at nye brugere, der i dette tidsrum har forsøgt at aktivere deres signatur, ikke har kunnet få adgang til systemerne. Derfor skal de bestille en helt ny registreringskode, som igen skal tilsendes med posten," fortæller hun.
"Det er rigtig ærgerligt, men der er ingen anden vej end at genbestille koden. Vi kender endnu ikke det præcise antal, men det berører flere tusinde brugere."
Systemerne skulle nu være i bedring, men det går stadig langsomt, fortæller Jette Knudsen.
Luksusproblem
Presset på DanID er dog et luksusproblem.
Det skyldes nemlig, at rigtig mange danskere bestiller en signatur på samme tid. Denne gang er det i forbindelse med Skats udsendelse af forskudsopgørelserne, der fortæller, om man skal have penge tilbage i skat. Eller det modsatte.
"Det er et kendt problem, som vi også oplevede sidste år. Da gik vores systemer helt ned, og de forsvandt fra Jordens overflade i 24 timer. Denne gang mente vi, at vi var bedre forberedt, men vi har et loft, og det blev nået i nat," siger hun.
"På den anden side er vi naturligvis glade for, at så mange gerne vil have en digital signatur," siger Jette Knudsen.
Og der er tale om enorme stigningsprocenter i efterspørgslen på en digital signatur, når Skat udsender informationer til danskerne.
"Når man går fra tre til mere end 21.000 registreringer, der er vores top-kapacitet, inden for ganske få timer, så bliver systemerne presset."
Ingen penge til systemet
På trods af at DanID kan forudsige - på baggrund af Skats travlhed på nettet - hvornår der kommer pres på systemerne, bliver der ikke brugt ret mange ressourcer på at skalere den eksisterende løsning.
"Vi er på vej med det nye DanID-system, og derfor bliver der ikke brugt ret mange penge på den gamle udgave, der alligevel skal udfases," fortæller Jette Knudsen.