Artikel top billede

Erik Bonnerup (tv) var formand for Højhastighedskomiteen, som blev nedsat af nu forhenværende videnskabsminister Helge Sander (V). (Foto: Fotograf Søren HyttingRavnsborggade 19 Bagh 12200 København KMail·fotograf@hytting.dkMobil +45 2093 0513 / Søren Hytting)

Nyt regeringsprogram skuffer højhastighedsformand

Regeringens ny arbejdsprogram indeholder alt for lidt om de muligheder, som teknologien giver os. Det mener formanden for Højhastighedskomiteen, Erik Bonnerup.

Tirsdag rykkede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) voldsomt rundt på pladserne i sin VK-regering.

Og onsdag præsenterede statsministeren sit arbejdsprogram med 10 mål, som skal sikre et stærkt Danmark i år 2020.

Det var et arbejdsprogram, hvor hverken it, tele eller teknologi indgik i de 10 overordnede mål.

Dog indgik "Offentlig digitalisering" og "Anvendt borgernær teknologi" som underpunkter i det 10. og sidste mål:

"Den offentlige sektor skal være blandt de mest effektive og mindst bureaukratiske i verden," skriver regeringen.

Erik Bonnerup, der var formand for Højhastighedskomiteen, undrer sig over, at læsere af det ny regeringsgrundlag skal ned i underpunkter, før teknologi dukker op.

"Jeg er overrasket over, at man ikke på et mere generelt plan forholder sig til den teknologiske udvikling og det behov, der er for at udnytte den. Der er næsten ikke et punkt, hvor teknologien ikke spiller en rolle," siger Erik Bonnerup til Computerworld.

Bonnerup: Teknologi spiller vigtig rolle
Højhastighedskomiteen afleverede i sidste måned sin rapport, der kom med en lang række forslag til, hvordan det offentlige kunne spare penge ved at bruge mere teknologi, samtidig med at det også var en fordel for borgeren.

Af rapporten fremgår det blandt andet, at det koster det offentlige op til 60 gange så meget at betjene en personlig frem for en elektronisk henvendelse.

"Vi skal konkurrere med lande, der satser meget på ny teknologi; blandt andet anvendelsen af bredbånd. Vi skal have et bedre sundhedsvæsen, vi skal have bedre uddannelser, mindre forurening, og vi skal have bragt orden i samfundsøkonomien, og på alle de områder spiller ny teknologi en vigtig rolle," fortæller Erik Bonnerup.

Det var den nu forhenværende videnskabsminister, Helge Sander (V), der sidste år nedsatte komiteen. Men komiteen understregede i sidste måned, at rapporten burde ligge på statsministerens frem for videnskabsministerens bord, fordi forslagene lå under en bred palet af ministerierne.

Efterlyser nytænkning

Komiteen er i dag opløst, men dens anbefalinger er i høring frem til 5. marts. Erik Bonnerup havde gerne set, at regeringen allerede nu havde hentet inspiration i komiteens rapport, for der er meget at hente for de samme eller færre penge, mener han.

"Jeg savner også i den politiske debat, at man får gjort op med det dogme, at besparelser og nul-vækst er det samme som serviceforringelser. Teknologien kan mange steder give både serviceforbedringer og besparelser på samme tid," siger Erik Bonnerup.

Netbanken er ifølge ham det måske bedste eksempel.

"Et helt banalt eksempel er netbanken, som giver folk mulighed for at gå i banken, når det passer dem, samtidig med at bankerne kan have færre filialer og medarbejdere. Det havde ikke været muligt at nedlægge alle de filialer, hvis man stadig skulle hen i banken hver gang," siger han.

Højhastighedskomiteen, der afleverede en rapport på 66 sider eksklusive bilag, er ikke nævnt med et ord i det ny regeringsprogram, som bærer titlen "Danmark 2020".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere