Artikel top billede

V og K enige om masse-aflytning af danske telefoner

Venstre og Konservative siger god for masseaflytning af danskernes mobiltelefoner. Der er dog visse klausuler, som skal efterleves, lyder det.

Regeringspartiernes retspolitiske ordførere fra henholdsvis Konservativt Folkeparti og Venstre, er parate til tillade kontroversiel masseaflytning af mobiltelefoner i hele kvarterer, ved hjælp af såkaldt telefonscanning.

Scanningen kan dog kun blive en realitet, hvis en række krav bliver opfyldt, fortæller retsordførerne fra de to partier til Computerworld.

Dansk Folkepartis retspolitiske ordfører, Peter Skaarup, har over for Computerworld tilkendegivet, at der er behov for telefonscanning i kampen mod terrorister.

Rammer også uskyldige

Telefonscanning er kontroversiel, fordi masseaflytningen også rammer helt uskyldige, og dermed udfordrer grundlæggende retsprincipper.

Således droppede tidligere justitsminister Lene Espersen (K) ideen i 2006 efter kraftig kritik fra Strafferetsplejeudvalget.

Men efter afsløringen af konkrete terrortrusler mod blandt andet Morgenavisen Jyllands-Posten har Dansk Folkeparti trukket den droppede aflytningsform op af papirkurven, og regeringspartierne er langtfra afvisende over for forslaget.

Kun hvis PET beder om det

Hos Konservativt Folkeparti fortæller retspolitisk ordfører Tom Behnke, at partiet er positivt stemt overfor telefonscanning, hvis myndighederne efterspørger teknologien.

"Det forudsætter, at Politiets Efterretningstjeneste fortæller os, at det her er teknologisk muligt, og at det virkeligt ville hjælpe dem i deres arbejde," siger Tom Behnke.

Indtil dette sker, er der ifølge Tom Behnke ingen grund til at indføre telefonscanning, der hverken teknisk kan lade sig gøre, eller der ikke er behov for.

"Vi er positive, hvis det er noget, som kan bruges i praksis, og det giver mening at bruge. Men at Peter Skaarup har sagt, at han vil have det, er jo ikke ensbetydende med, at det kan bruges i praksis, eller at det er ønskværdigt," siger Tom Behnke.

"Inden vi tager stilling, efterlyser vi, at myndighederne siger: Det her er simpelthen afgørende nødvendigt for vores efterforskning," siger Tom Behnke om indførelsen af den kontroversielle masseaflytningsmetode.

Meget vidtgående af aflytte alle telefoner

Hos regeringspartneren Venstre fortæller retspolitisk ordfører Kim Andersen, at telefonscanning er et ubehageligt dilemma.

"At aflytte eksempelvis alle telefoner ved Rundetårn eller Christiansborg er meget vidtgående. Og jeg forstår rigtig godt, at man ud fra et principielt retspolitisk synspunkt advarer mod de bagvedliggende principper i et sådant tiltag. Det forstår jeg helt klart," siger han.

Ifølge Kim Andersen er vi imidlertid i en situation, hvor vi ikke bare kan afvise teknologien, men er nødt til at undersøge den grundigt, og drøfte den i lyset af truslen fra terror.

"Der er jo ikke nogen, som ønsker det her. Men der er heller ingen som ønsker, at en gruppe ekstremister skal have held til at lave et attentat mod kvarteret omkring Rundetårn eller Københavns Hovedbanegård. Så det er jo rent ud sagt et frygteligt vanskeligt dilemma," siger Kim Andersen.

Ifølge Kim Andersen står vi overfor en terrortrussel, som vi har svært ved at se omfanget og konsekvenserne af.

"Jeg melder mig helt klart på den side, som siger, at det her er principielt, og set ud fra en liberal ideologisk synsvinkel ikke rart og ikke godt. Men jeg er også nødt til at sige, at vi står overfor en trussel, som er et mangehovedet udyr, og som vi har svært ved at se omfanget og konsekvenserne af," siger Kim Andersen.

"Derfor er vi nødt til at matche det uhyre, som terrorismen er, vi er nødt til at se på, hvad andre lande gør og har af regelsæt og diskutere ud fra dette," fortsætter han.

Kræver kontrol

Ifølge Kim Andersen er retssikkerhed, kontrol med ordningen og en grundig demokratisk diskussion forud for en eventuel etablering af telefonscanning en forudsætning for at indføre muligheden.

"Men jeg indrømmer gerne, at jeg synes, det er svært og et forfærdeligt dilemma," gentager han.

"Det er klart, at der skal være adgang til at benytte sådan en regel, som er omgærdet med stor retssikkerhed og med flere instanser inde over beslutningstagningen, også i parlamentarisk henseende.

Han fortæller, at en mulig måde at afbøde utrygheden ved telefonscanning kunne være at indføre en regel om, at myndighederne efter en aflytning skal oplyse, hvad der er foregået. Altså aflægge en form for statusrapport om aflytningen.

"Det kunne måske være med til at afmystificere reglen. Og så vil jeg sige, at hvis det her bliver indført, så må man jo antage og håbe, at det er noget, der vil være brug for at anvende yderst, yderst sjældent," siger Kim Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere