Læs også: Er Helge Sander færdig som videnskabsminister?
Den danske minister for teknologi, videnskab og udvikling, Helge Sander, har ikke altid været den mest respekterede mand blandt tordenskjolds soldater i den danske it-branche.
Han er blevet betegnet som en passiv minister, der ikke rigtigt interesserer sig for it. En minister, der har ladet sig nøjes med, og har brugt den høje udbredelse af it i befolkningen som en sovepude mod videre udvikling.
En inspirerende taler
Den tidligere Herning-borgmester har dog ikke kun været til grin i it-branchen. Hos ITEK, der er et branchefællesskab for it-virksomheder i Dansk industri, mener branchedirektør Tom Togsverd, at Helge Sander på flere områder er bedre end sit ry.
"Omkring it-politik har Helge Sander været en plus minus-pakke. Jeg synes, han er en god ambassadør for it-området og er en inspirerende taler om it's betydning," siger Tom Togsverd.
Han mener også, det er forkert at sige, at Helge Sander ikke interesserer sig tilstrækkeligt for it. Han nævner blandt andet, at han har interesseret sig meget for digital forvaltning.
"Hans indgang til digitalisering var jo det, han oplevede som borgmester i Herning. Og det har han aldrig sluppet, så når vi taler digitalisering, taler han meget om de potentialer, der er i det offentlige," siger Tom Togsverd.
Lytter til kritik
Tom Togsverd mener, at Helge Sander generelt set har været villig til at lytte til den kritik, der er blevet rejst fra ITEK's hånd. Blandt andet i forbindelse med et ønske om en mere forpligtende digital strategi.
"Man må tage hatten af for, at han har lyttet til den kritik, da han nedsatte højhastigheds-komitéen tidligere på året. Det opfatter jeg som en imødekommelse af kritikken. Vores bøn vil så være, at man så også gør noget ved det, når komitéens rapport udkommer efter årsskiftet," siger Tom Togsverd.
Også teleområdet, hvor Helge Sander bliver kritiseret for at mangle visioner, mener Tom Togsverd, er et eksempel på, at han lytter til kritik, ved nu at indkalde hele branchen til en drøftelse i næste uge.
"Selvom vi ind i mellem har været lidt utålmodige og sagt, at der mangler lidt engagement, så har han med højhastigheds-komitéen og den kommende drøftelse om teleområdet sat nogle skibe i vandet, som, håber jeg, vil lande med nogle flotte ting, der kommer vores erhverv til gode," siger Tom Togsverd.
Manglende fokus på digital service
Hos Dansk IT, der er en uafhængig forening for it-professionelle, nævner formand Klaus Kvorning Hansen også højhastigheds-komitéen som et fornuftigt initiativ, der er igangsat i Helge Sanders ministerperiode.
Klaus Kvorning Hansen ønsker ikke specifikt at kommentere Helge Sanders indsats som minister. I stedet peger han på, at der er flere områder, som foreningen gerne ser, at der fra videnskabsministeriet kommer mere fokus på i fremtiden.
"Fra videnskabsministeriets side har man i de forgangne år haft meget fokus på udvikling af infrastruktur. Men lad os nu få nyttiggjort den investering, der er gjort i infrastrukturen og få lagt nogle flere tjenester derud," siger Klaus Kvorning Hansen, der udover at være formand for Dansk IT er direktør i PenSam.
Han ser meget gerne, at der fremover kommer nogle stærkere initiativer på eksempelvis offentlige digitale tjenester.
"Undersøgelser viser jo, at borgerne synes, det er en forbedring af servicen, når ting bliver digitalt understøttede. Det er da et vink med en vognstang om, at man gerne vil have mere af den slags," siger Klaus Kvorning Hansen.
Aktiv markedsføring
Klaus Kvorning mener, at vi i Danmark i øjeblikket har et enormt uudnyttet potentiale på it-området. Både hvad angår de digitale teknologier, men også på forskningsområdet.
"På forskningsiden, som videnskabsministeriet har ansvaret for, ligger der en udfordring i at finde ud af, hvordan vi får uddannet endnu flere dygtige forskere og praktikere på det her område," siger Klaus Kvorning Hansen.
Han mener, der er brug for en aktiv indsats for at markedsføre de uddannelser, der skaber kandidater på it-området.
"Tallene viser, at vi i produktionen af kandidater sakker agterud i forhold til andre OECD lande. Det er måske ikke så kritisk på nuværende tidspunkt, men det bliver det hurtigt i fremtiden," siger han.