Artikel top billede

Hvad skal jeg vælge: Fedora eller Ubuntu?

Den Red Hat-sponsorerede Linux distribution Fedora udkom for nylig i version 12. Læs her, hvordan Linux-veteranen adskiller sig fra den nye open source-darling Ubuntu.

Linux distributionen Ubuntu udnævnes ofte til at være den bedste udfordrer af Microsofts Windows-monopol. Men faktisk er Ubuntu en forholdsvis ny aktør inden for operativsystemets svar på bland-selv slik og fri salatbar.

En af de gamle er Fedora.

Fedora er en udløber af Red Hat Linux, der udkom første gang i 1994. Den gang blev distributionen udviklet og vedligeholdt udelukkende af Red Hat på baggrund af feedback fra brugere.

Men da Red Hat for alvor begyndte at fokusere sine kræfter mod professionelle kunder og brugere med udgivelsen af Red Hat Enterprise, blev Red Hat Linux frigivet til alverdens fritidsprogrammører under navnet Fedora.

Projektet sponsoreres stadig af Red Hat, der ofte bruger Fedora som prøveklud for de teknologier, der med tiden havner i firmaets enterprise-løsninger.

Linux for skabsnørder

Hvor Ubuntu er "Linux for Humans", så er Fedora snarere Linux for skabsnørder.

Ifølge Paul Frields, der er projektleder på Fedora hos Red Hat, er Fedoras målgruppe da også erfarne it-brugere, der er interesserede i og i stand til at involvere sig i den fortsatte udvikling af systemet. Hvad enten det er ved hjælp af feedback eller bidrag til softwarekoden. Det siger han til The Register.

Linux nybegyndere bør da også være opmærksom på, at der modsat hos Ubuntu ikke er nogen "absolute beginners talk"-kategori i Fedoras officielle support-fora.

Derudover kan forskellen mellem distributionerne være svære at få øje på med mindre man kradser lidt i overfladen.

Generelt er filosofien bag Fedora, at det skal være mere "cutting edge" - med hvad der deraf følger af fejl og mangler, hvor folkene i Ubuntu-lejren interesserer sig mere for stabilitet og brugervenlighed.

Virtualisering med mindre ram

Et af de nye tiltag i Fedora, som ikke nåede at komme med i den seneste Ubuntu-version, er Kernel Shared Memory, som betyder, at virtuelle maskiner kan deles om den samme mængde ram.

Dette sænker RAM forbruget kraftigt, når man kører med flere virtuelle maskiner på en gang.

Fedora kommer med den nyeste version 2.7 af x-server driveren, hvilket efter sigende skulle give Fedora et pænt forspring, hvad angår hastighed på afvikling af openGL programmer.

Desuden skulle strømstyringen i Fedora 12 kunne klemme lidt ekstra batteritid ud af den bærbare.

Et spørgsmål om smag

Selvom der rundt omkring på de forskellige Linux-fora argumenteres heftigt for og imod de forskellige distributioner, så er de fleste dog enige om, at den største forskel mellem Fedora og Ubuntu er det pakkesystem, de to distributioner benytter sig af, til at installere nye programmer.

Hvor Fedora benytter sig af RPM, der er udviklet af Red Hat, bruger Ubuntu Debian's pakkesystem.

Og i langt de fleste tilfælde er konklusionen den, at det i sidste ende er et spørgsmål om smag. Desuden har gratis software den fordel, at man kan prøve begge systemer, uden at det koster ekstra.

Læs en detaljeret gennemgang af de nye features i Fedora 12 her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere