Artikel top billede

Google har tydeligvis hentet inspiration fra flere kendte programmeringssprog, da de skulle opbygge deres eget.

Googles nye sprog: Har vi set det før?

Er Googles nye programmeringssprog, Go, en revolution eller har vi set det hele før? Se svaret her.

Googles nye programmeringssprog hedder Go. Det har været forberedt i to år, men nu er de første pip fra søgegiganten begyndt at give genlyd uden for Googles lukkede software-laboratorier.

Programmeringssproget vækker dog langt fra vilde jubelskrig på Datalogisk Institut på Københavns universitet (DIKU).

"Det er ikke meget nyt, der er i dette sprog," siger Torben Mogensen, som er lektor på DIKU med speciale i programmeringssprog.

"Google har hentet meget inspiration i C, og tilføjet en smule ændringer i syntaksen. Der er kun tilføjet få smarte ting i Go, der langtfra er en revolution inden for programmeringssprog," fortæller han.

Kan man sige, at Google har lånt hist og pist og stykket det sammen på en måde, der ikke er lykkedes helt?

"Nu er sproget ikke helt færdigt, selvom det nok kun er detaljer, der vil ændre sig," siger Torben Mogensen.

"Men det er korrekt, at Google har taget ideer fra forskellige steder og sat dem sammen på en måde, der ikke er voldsomt spændende."

"Der er findes flere bedre bud på sprog, der kan gøre det samme som Go, men både bedre og mere gennemtænkt," vurderer Torben Mogensen.

"Der er ikke så meget gods i Go med hensyn til nytænkning, hvilket samtidig betyder, at hvis man kan både C og Java, er det heller ikke voldsomt besværligt at bruge."

En af de anmærkninger, som Torben Mogensen har, er den valgte syntaks i Go.

"Man har valgt at anvende syntaksen fra C, og det er ikke så hensigtsmæssigt, da det kan laves bedre. Når man nu bygger et nyt sprog, ville det være oplagt at bruge en ny og bedre syntaks.

Hvorfor tror du, man har valgt denne løsning?

"Det er givetvis fordi, syntaksen derved er velkendt for programmører, der anvender Java eller C, men jeg tror ikke, at det er en god idé. Google Go opfører sig nemlig i en række tilfælde anderledes, og derved kan man blive vildledt af, at det ligner det, man kender, men opfører sig anderledes," siger Torben Mogensen.

Kan godt blive en succes

Selv om Torben Mogensen giver Go en lunken modtagelse, tror han stadig, at sproget kan blive en succes.

"Det er sket før, at et programmeringssprog er blevet populært, fordi en virksomhed har stillet sig bag. Java er eksempelvis blevet udbredt gennem Suns understøttelse og markedsføring," siger Torben Mogensen.

"Hvis Google lægger kræfter i at markedsføre sproget, når det er færdigt, kan man sagtens forestille sig det samme med Go."

"Hvis Google samtidig vælger at gøre Go til standard-sproget, når man udvikler til Android-platformen, så vil det også få en ret kraftig gennemslagskraft. Det er der dog intet, der tyder på i øjeblikket," siger universitetslektoren fra København.

"Ethvert sprog, der ikke er fuldstændig horribelt, kan gøres populært, bare man lægger tilstrækkelig meget markedsføring i det."

Hvis Google samtidig understøtter Go med solid brugerinformation, lærebøger og gode gratis kompilere, kan det godt komme til at blive et etableret programmeringssprog. Det vil dog komme til at tage lang tid, vurderer han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere