Artikel top billede

(Foto: Frederik Danvig)

IBM vrider sig i smertefuld insider-sag

ComputerViews: IBM forsøger med hiv og sving at undgå at blive trukket med ned i den måske største insider-sag i de seneste 10 år.

ComputerViews: Vi har tidligere set, hvordan beundrede og respekterede erhvervsledere pludselig kan falde dybt - og på vejen ned ridse og nogle gange endda skamfere sit selskabs omdømme på den værst tænkelige måde.

Nu er turen kommet til mægtige IBM, der med en kundeportefølje, der tæller selskaber fra en stribe af verdens mest forretningskritiske industrier og altid har værnet om sit omdømme som et overmåde seriøst, alvorligt og regelret firma drevet på de bedste forretningsmæssige etiske standarder.

Hvad gør man så, når en af selskabets højst-placerede topchefer - den "fuldkomne IBM'er" - bliver knaldet for insider-handel - endda som en af de højst-placerede erhvervsmænd siden den insider-bølge, der rystede Wall Street i 1980'erne?

Betroet medarbejder og topchef

Navnet er Robert Moffat. Han er en af IBM-topchef Sam Palmisanos mest betroede medarbejdere og har arbejdet 31 succesrige år i IBM, hvor han er kendt som en klassisk IBM-mand: Afdæmpet, uden væsentlige kanter og helt fokuseret på resultaterne.

Han strøg til tops i selskabet i midt-1990'erne, hvor han fik ansvaret for at rydde op i IBM's dengang pressede pc-forretning, som han siden sørgede for blev solgt til kinesiske Lenovo.

Han er en af de seks erhvervsfolk, der tidligere på måneden blev sigtet for insider-handel.

Angiveligt har Robert Moffat leveret insider-viden om blandt andet IBMs forventede resultater samt forretningsmæssige detaljer om AMD og Sun til Danielle Chiesi, der har arbejdet for hedge fonden New Castle Partners, der angiveligt udnyttede oplysningerne til at score en fortjeneste på fem millioner kroner.

Oplysningerne blev desuden givet videre til rigmanden Raj Rajaratnam, der står i spidsen for hedge fonden Galleon.

Nej, nej og atter nej

Selv benægter Robert Moffat at have videregivet fortrolige insider-oplysninger, han er 'chokeret' og forventer en fuld renselse af sin person, hedder det.

Alligevel besluttede IBM straks efter sigtelsen at sende ham på tvungen orlov, ligesom selskabet har frataget ham titlen som 'corporate officer.' Hans biografi på IBM's chefwebsite er også blevet fjernet i al stilhed.

Normalt vil et selskab i sådan en sag straks melde ud, at der vil blive iværksat en intern efterforskning, ligesom det etiske kodeks normalt vil blive trukket frem endnu engang.

Men sådan har IBM ikke gjort i sagen om Robert Moffat, hvor selskabet i stedet bedyrer, at der er tale om en "privat sag" - som altså angiveligt ikke kræver kontante udmeldinger fra selskabet.

Den afdæmpede reaktion kan skyldes, at Robert Moffat angiveligt ikke selv har profiteret på videregivelsen af oplysningerne.

Den kan også skyldes, at IBM dårligt nok ved, hvilket ben selskabet skal stille sig på.

Skramme i lakken

For Robert Moffat er en af de personer, der tegner IBM. Sammen med Sam Palmisano og selskabets øvrige absolutte top er det hans værdier, hans person, hans stil, der forplanter sig hele vejen ned gennem det store selskab.

Ganske vist skal erhvervslivets topledere være dygtige forretningsfolk, dygtige strateger og fortrinlige købmænd. Men de skal også udstråle selskabets stil. Er det seriøst og regelret - gerne med slips - som IBM? Eller fandenivoldsk som Oracle? Eller afslappet kommercielt - uden slips - som Microsoft?

Her står IBM nu i et fælt dilemma, når netop en af disse udstrålende personer, der i mange år har oparbejdet et for selskabets så vigtigt image og en fremtoning som regelret og korrekt, bliver sigtet for mildest talt uetiske ulovligheder.

Indtil videre forsøger IBM at nedtone alvorligheden i sigtelserne, mens Robert Moffat bedyrer sin uskyld. FBI ligger ifølge erklæring dog inde med helt detaljerede oplysninger om de samtaler og den kommunikation, der har ført til sigtelsen, så det er langt fra usandsynligt, at sagen ender med en dom til Moffat.

Det vil betyde, at IBM kommer til at stå med en kommunikations- og værdimæssig udfordring, der trækker spor hele vejen ned gennem hele selskabet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering