Artikel top billede

Rapport: Pirateri er en trussel mod din sikkerhed

Pirateri er et enormt problem. Piratkopiering er en alvorlig trussel mod sikkerheden, lyder det fra brancheorganisation.

I en ny rapport fra Business Software Alliance (BSA), der kan hentes her (PDF), kan man blandt andet læse, at 41 procent af al den software, der er installeret på personlige computere, er ulovlig software.

BSA vurderer selv, at industrien på den baggrund har mistet 53 milliarder dollar, omkring 273 milliarder kroner.

Til sammenligning omsatte Microsoft i det seneste årsregnskab for omkring 302 milliarder danske kroner på verdensplan.

"Dette er midler, der kunne have været investeret i nye jobs og næste generations-løsninger til samfundets behov," skriver BSA i rapporten.

Organisationen peger samtidig på, at software-pirateri ikke kun rammer software-industrien.

Hver gang, der mistes en dollar i softwareomsætning, så mister lokale it-supportere og distributionsled samtidig tre til fire dollars i omsætning, hævder BSA.

Business Software Alliance (BSA), der repræsenterer softwareindustrien og dennes interesser, tæller blandt andre medlemmer som Adobe, HP, IBM, Microsoft, Intel, SAP og Cisco.

Pirateri truer sikkerheden

Blandt konklusionerne i rapporten er også, at pirateri ikke kun er et spørgsmål om mistet omsætning for software-industrien, det er i høj grad også et spørgsmål om sikkerhed, mener BSA.

"Denne rapport viser også, hvordan software-pirateri - der på ingen made er en uskyldig forbrydelse uden ofre - udsætter brugerne for et uacceptabelt niveau af sikkerheds-risiko, inklusive risikoen for identitetstyveri eller at gøre ens computer til et redskab i yderligere kriminelle aktiviteter," skriver BSA.

"Mange mennesker indser ikke forbindelsen mellem internet-sikkerheds-trusler og internet-baseret software-pirateri," lyder det desuden.

Sikkerheden halter i pirat-land

BSA bygger blandt andet sine konklusioner på, at der i de lande, hvor pirat-problemet er størst, ofte også er ekstra store problemer med malware.

I rapporten analyserer man sig frem til, at problemet blandt andet skyldes, at brugere af pirat-software ofte ikke er i stand til at hente de kritiske opdateringer, som software-leverandørerne løbende sender ud for at lukke sikkerhedshuller.

BSA henviser desuden til en IDC-analyse af indholdet på 98 piratsider.

Her konkluderes det, at 25 procent af dem indeholder ondsindet eller uønsket software som eksempelvis trojanere, der ligger skjult i de downloadede produkter.

500

I de lande, hvor pirateri er populært, er der også store problemer med malware, vurderer BSA.

Sådan arbejder piraterne

Software-organisationen peger i rapporten, "Software Piracy on the Internet: A Threat To Your Security" på, at pirateriet grundlæggende finder sted i tre former.

Der er diverse p2p-sider, der gør det muligt at hente den ulovlige software. Der bliver solgt software via nethandels-steder, som bliver sendt fysisk med posten. Og der bliver tilbudt koder, der kan bryde anti-kopi-sikringen på softwaren.

BSA har dog tilsyneladende ikke tænkt sig at græde alt for længe over den mistede omsætning, for organisationen har i det forgange år haft travlt med at få fjernet pirat-software fra diverse netsteder.

Alene i første halvdel af 2009 øgede BSA sin indsats over for P2P og BitTorrent-pirateri, så der i alt blev sendt næsten 2,4 millioner advarsler afsted for at få fjernet ulovlig software.

Samtidig krævede BSA, at diverse auktionssider som eksempelvis eBay skulle lukke flere end 19.000 ulovlige auktioner, der i alt tilbød omkring 128.000 pirat-produkter, skriver BSA i rapporten.

Som for at sende en advarsel direkte til piraterne fremhæver BSA i rapporten en række sager, hvor pirater er blevet dømt for deres gerninger.

Man kan blandt andet læse om en Timothy Dunaway fra Texas, der er blevet idømt 41 måneders fængsel og en bøde på godt 4,2 millioner kroner - samtidig med, at han blev frataget en Ferrari 348 TB og et Rolex-ur.

BSA blev etableret i 1988, og er i dag til stede i 80 lande over hele verden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering