"Google har indgået en banebrydende aftale med forfattere og udgivere."
Det budskab har efterhånden prydet forsiden af Google Bøger i nogen tid, men i går led bog-projektet et knæk, da en amerikansk dommer skred ind over for det omdiskuterede forlig mellem Google og en række forfattere og udgivere.
"Den nuværende aftale rejser afgørende spørgsmål, som det er demonstreret ikke bare af antallet af indsigelser, men også af det faktum, at indsigelserne kommer fra lande, stater, nonprofit-organisationer og prominente forfattere og juraprofessorer."
"Det er tydeligt, at der er opstået rimelige bekymringer," lyder det blandt andet i dommerens skriftlige afgørelse, der kan læse her (PDF) via New York Times.
Konceptet med Google Books er, at man kan søge på titler, forfattere, emner og citater i det kæmpe arkiv.
En del af bøgerne vises i deres helhed, andre kan man se uddrag af, og andre igen blot informationer om - som eksempelvis anmeldelser, udgivelsesoplysninger og links til steder, hvor man kan købe bogen.
Udskyder afgørelse
Sagen er juridisk kompliceret, men sat på spidsen, handler det hele om, at Google gerne vil digitalisere millioner af bøger og gøre dem helt eller delvist tilgængelige på tjenesten.
Projektet startede allerede i 2005. Til at starte med medførte det et ramaskrig fra rettighedshaverne, men så blev der indgået et forlig, der gav Google de digitale rettigheder og rettighedshaverne en garanti for kompensation.
Dommer Denny Chin skulle tage stilling til lovligheden i aftalen, men han valgte i stedet at udskyde afgørelsen, fordi det allerede nu ser ud til, at den endelige aftale ikke vil være den, der eksisterer på nuværende tidspunkt.
Dommeren skriver i orienteringen, at bog-projektet som sådan kan give mange gevinster til samfundet, det kræver blot, at man kan indgå en fair og fornuftig aftale.
Stort projekt - mange problemer
Selvom aftalen mellem Google og rettighedshaverne ifølge Google kun er et amerikansk anliggende, har både den franske og den tyske regering gjort indsigelser, fordi de mener, at europæiske forfatteres rettigheder bliver krænket i bog-projektet.
De tyske og franske protester skyldes blandt andet, at de europæiske copyright-regler først bortfalder 70 år efter forfatterens død.
Også ærkerivalen Microsoft raser over den aftale, som Google har indgået med forfattere og forlag i USA, og kalder den et "hidtil uset misbrug af retssystemet."
Det skyldes dog nok snarere, at Microsoft frygter, at Google skal få endnu et forspring i kampen mellem søgemaskinerne.
"Et gruppe-forlig er den forkerte mekanisme, denne domstol er den forkerte instans og monopol-dannelse er den forkerte hensigt til at opnå det værdigfulde mål med at digitalisere bøger og øge adgangen til dem," lød det i et høringssvar fra Microsoft for nogle uger siden.
Specielt universiteter i USA har bakket op om projektet, fordi det giver gamle bøger på støvede biblioteker nyt liv og gør livet lettere for forskere, der har brug for adgang til gamle værker.
De stridende bogorme skal nu mødes 7. oktober for at finde ud af, hvad der skal ske fremadrettet.