Region Nordjylland var et af de områder, hvor it- og telebranchen blev hårdt ramt af den finansielle krise. Internationale koncerner som Motorola og Texas Instruments lukkede hastigt hele den lokale afdeling, og det medførte massefyringer.
Men i dag er billedet vendt, og faktisk var det ikke så galt, at der kom massefyringer, mener både industrien, det offentlige og fagforeningen.
"De nordjyske virksomheder, der måtte lukke, har haft ganske fornuftige outplacement-muligheder for deres medarbejdere. Den situation viser tallene også. Der er rigtig mange, der har følt, at de lukninger, der har været i Aalborg og omegn har været en tiltrængt løsning på flaskehalsen på arbejdsmarkedet," siger Tom Togsverd, branchedirektør for Dansk Industri ITEK.
Fagforening og region ser frem
Samme udmelding kommer fra it-fagforeningen Samdata og Region Nordjylland. Her er der ikke bekymring over for hverken regionen eller de fyrede it-medarbejderes fremtid.
"Jeg er fuldstændig enig i, at fyringerne i Region Nordjylland har skabt dynamik. Lige inden finanskrisen havde vi arbejdsgivere, der skreg efter 6.000 it-folk. Det er vigtigt at pointere, at der stadigvæk er mangel på it-folk," siger Pia Brade, formand for Samdata.
Region Nordjylland mener, at regionen er kommet godt igen efter de mange fyringer i starten af året.
"Da krisetegnene begyndte at vise sig i Nordjylland, tog vi kontakt til vores vækstforum og udarbejdede en plan om partnerskabsaftaler med regeringen. I dag er der masser af opstartsvirksomheder, der søger ind hos Novi (forskerpark i Nordjylland, red.), samtidig med, at vi har en hel it-serviceklynge, der bare vokser derudad," siger Dorte Stigaard, direktør for regional udvikling og it i Region Nordjylland.
Hos Samdata har man kigget på tallene og finder ikke grund til bekymring.
"Vi har ikke flere ledige, end vi havde for et år siden, så det går rigtig godt. Vores indtryk er, at dem, som bliver fyret, også ret hurtigt er i arbejde igen. Der er arbejdskraftmangel i it-branchen i Danmark, og det vil der forsat være," fortæller Pia Brade.
Ingeniørernes fagforening rynker øjenbrynene
Men der er dog nogen, som ikke synes, at alt er godt og vel i dag i regionen. Hos Ingeniørforeningen, IDA, mener man, at tabet af arbejdspladser har passeret smertegrænsen.
"Det er lidt ligesom ketchup. Der er presset for meget på flasken. Den første bølge var til at håndtere, men nu er det (tabet af arbejdspladser, red.) gået over gevind," fortæller Morten Thiessen, formand for IDA's Arbejdsmarkedsudvalg.
IDA mener, at der bør satses på at skaffe nok risikovillig kapital til området, så der kan komme en opblomstring af nye vækstvirksomheder.