Fiber-fokus: Det ser godt ud med konkurrencen på bredbåndsområdet, lyder det fra Forbrugerrådet. Også på fiberdelen.
Forbrugerrådets telepolitiske medarbejder Martin Salamon frygter ikke et kommende monopol på fiberområdet i Danmark, som flere it-interesseorganisationer ellers har givet udtryk for.
Faktisk har situationen ikke været bedre i mange år, forklarer Martin Salamon.
"Elselskaberne har tvunget alle andre op i gear," siger han og peger på, at TDC nu tilbyder kobberforbindelser med høje hastigheder til lave priser.
Dertil kommer, at der i dag er flere aktører både på infrastruktur-siden og tjenestesiden.
"Det er begge dele gode betingelser for konkurrence," siger han.
Den telepolitiske medarbejder glæder sig samtidig over effekten af elselskabernes milliardsatsning på fiberudbredelse, der ud over at presse de øvrige aktører, får gravet en helt nødvendig it-infrastruktur ned til forbrugerne i Danmark.
Vågen regulering
Hos Forbrugerrådet er den største bekymring ikke, at elselskaberne skal få et monopollignende marked, men derimod at udbygningen af fibernettet stoppes i lokale områder, fordi en af de andre udbydere med eget net køber fibernettet.
Derfor understreger rådet også, at politikere og myndigheder skal holde øje med området.
"Den model, vi har i Danmark, kræver en vågen reguleringsmyndighed, og at lovgivningen hele tiden tilpasses," siger Martin Salomon.
Fiber-kapløbet er for alvor skudt i gang, efter det er kommet frem, at TDC i flere år har oprustet i det stille. Faktisk har TDC i dag 200.000 hjem, som selskabet nemt kan koble til fiber.
Samtidig har TDC luftet interesse i Dongs fibernet i Nordsjælland.
På den anden front har Dansk Energi netop offentliggjort tal, der viser en eksplosion i antallet af husstande med fiberadgang.