Fiber-fokus: I dag sidder elselskaberne tungt på fiberforbindelserne ude i landet. Men i stilhed har telegiganten TDC rustet sig til den helt store fiber-krig.
"Vi har i tre til fire år lagt hybridkabler ind med både kobber og fiber i, når vi skulle udskifte eller grave nye kabler helt ud til husstande. Vi bruger i dag kun kobber-delen, men vi kan med en enkelt justering i teknologien
skifte over til fiber," siger netdirektør Jess Julin Ibsen, der er ansvarlig for TDC's infrastruktur.
Jess Julin Ibsen forklarer, at det vil ske, når efterspørgslen efter fiber kommer, og markedet er modent.
"Lige nu har vi fiberforbindelser helt ud til 200.000 husstande. Og da vi kun skifter til hybridkabler, når vi alligevel skal udskifte kabler, er det ikke en større investering for os," siger Jess Julin Ibsen.
Han forklarer, at TDC på den måde får hybridforbindelser til cirka 50.000 husstande mere om året. Den gradvise oprustning på området gør altså TDC klar til fremtiden.
Allerede i dag har TDC fiberforbindelser ud til selskabets centraler, så det er reelt kun det sidste stykke ud til husstandene, der er kobber-forbindelser - altså med undtagelse af de 200.000 husstande med hybridkabler.
Samlet råder TDC således over 45.000 kilometer fiberforbindelse, oplyser Jess Julin Ibsen.
Oven i det har TDC luftet interesse i at købe Dongs fibernet i hovedstadsregionen, der går ud til et ukendt antal husstande.
Revser elsslskabernes strategi
TDC's netdirektør frygter ikke elselskaberne, der pumper milliarder af kroner i opbygningen af nye fibernet.
"Vi ligger ikke søvnløse om natten af den grund," siger han.
Jess Julin Ibsen vurderer nemlig, at elselskabernes milliardinvesteringer i fibernet helt ud til slutbrugeren kommer alt for tidligt.
"Tiden er ikke til at grave alle folks haver op for at lægge fiberforbindelser ind. Teknologien er fremtiden, men behovet er der slet ikke endnu, og markedet er ikke modent," siger han.
Netdirektøren peger på, at folk i dag slet ikke har behov for så stor båndbredde, men at det måske først vil komme om 10 år, når der vil være mere indhold.
Henning Dyremose til kamp mod fiber
Derfor forregner elselskaberne sig også, mener Jess Julin Ibsen og peger desuden på, at de fibre, man graver ned nu, faktisk bliver for gamle inden for nogle få årtier.
"Mange glemmer, at den ældste fiber skal udskiftes måske inden for 30 år," siger han.
Han fortæller, at det slider gevaldigt på fibernettet, når kablerne ved en fejl kappes over ved gravearbejde, eller der trænger vand ind. Det gør elselskabernes beregninger endnu mere usikre, mener han.
For hvis fiberkablerne skal udskiftes efter reelt kun at have været brugt i et par årtier, vil de ikke tjene sig ind, vurderer netdirektøren.
Han peger også på, at der er væsentlige udgifter ved almindelig vedligehold og reparation af et net.
Selvom TDC's netdirektør altså mener, at elselskabernes forretningsmodel ikke holder, forbereder telegiganten sig i det stille på, at fiber bliver fremtidens teknologi.
Dansk Energi: Vi graver i TDC's rosenhave
Hos Dansk Energi, der er brancheforening for fiberselskaberne, er der kun skuldertræk til overs for TDC's kritik af fiberudrulningen.
Da energiselskaberne fik ideen om at rulle fiber ud, kontaktede daværende topchef for TDC, Henning Dyremose, Konkurrencestyrelsen.
Ifølge Dansk Energi hævdede topchefen, at der var tale om unfair konkurrence.
Det afviste Konkurrencestyrelsen, men lige siden har TDC jævnligt fremført kritik af energiselskabernes fiberudrulning.
"Mest af alt er det vel bare et udtryk for, at TDC ikke har ønsket, at nogle skulle grave i deres egen lukrative rosenhave, der jo i høj grad har været genstand for en monopol-diskussion," siger chefkonsulent Christian
Berg fra Dansk Energi.
Ifølge Dansk Energi havde elselskaberne sidste år udrullet fiber til 490.000 husstande.