Hvis man køber en af Apples iPhones, så forpligter man sig samtidig til et monopol i forskellige nuancer.
For eksempel må man ikke pille ved telefonens software, leverance af telefoni er forbeholdt bestemte selskaber og de applikationer, der kan true monopolet, vil Apple bare ikke have noget med at gøre.
Faktisk mener Apple, at det kan forårsage skrækkelige nedbrud i mobilnettene rundt omkring, hvis kunderne roder for meget i deres iPhone-software.
Sjovt nok har mere end en million iPhone-brugere pillet ved deres telefons styresystem, uden at det har ført til de dommedagsagtige nedbrud, som Apple forestiller sig.
National trussel
It-publikationen Wired har i flere omgange haft fat i Apples monopol-agtige adfærd og blandt andet skrevet, så det driver af sarkasme, om Apples afvisning af Google Voice:
"Vi troede, at afvisningen hang sammen med, at Google Voice er en trussel mod teleudbyderen AT&T's eksklusive aftale med Apple. Nu forstår vi, at applikationen er en trussel mod den nationale sikkerhed."
Udover at smække døren for Google Voice, blev relaterede programmer i Apples App Store også hurtigt bandlyst efter lanceringen af Google Voice.
Smækkede straks døren
Nu har den amerikanske telemyndighed The Federal Communications Commission, FCC, fået nok og beder Apple komme med en forklaring på, hvorfor iPhone-producenten ikke vil have noget at gøre med Google Voice.
I brevet fra FCC, som Wall Street Journal linker til, står der blandt andet:
"Recent press reports indicate that Apple has declined to approve the Google Voice application for the iPhone and has removed related (and previously approved) third-party applications from the iPhone App Store.1 In light of pending FCC proceedings regarding wireless open access (RM-11361) and handset exclusivity (RM-11497), we are interested in a more complete understanding of this situation."
Og billigere telefoni
Det, som FCC selvfølgelig især er interesseret i at kaste lys over, er, om Apple med sin politik på ulovlig vis hæmmer den frie konkurrence, der mere end noget andet er en af grundpillerne i det amerikanske samfund.
Ifølge Wall Street Journal afviser såvel Apple som AT&T kategorisk at kommentere sagen. FCC's anmodning om informationer er en del af en større undersøgelse af sådanne 'eksklusive aftaler' mellem udbydere af teletrafik og producenter af de mere populære mobiltelefoner.
Får FCC hul på Apples monopol-byld, får de rundt regnet 30 millioner iPhone-brugerne snart masser af tredjeparts-applikationer at vælge mellem og sandsynligvis billigere telefoni oven i.