Artikel top billede

Foto: Torben Klint

Online-angreb mod Googles søgeresultater tager til

De såkaldte Gumblar-angreb har inficeret mere end 3.000 websites.

Computerworld News Service: Et nyt angreb, der overdænger Googles søgeresultater med skadelige links, er hastigt i gang med at sprede sig, advarer U.S. Computer Emergence Response Team.

Angrebet, som er taget til de seneste dage, optræder på tusindvis af ellers legitime websites, påpeger sikkerhedseksperter. Det er målrettet kendte fejl i Adobes software og bruger dem til at installere skadelige programmer på sine ofres computere, forklarer US-CERT.

Den installerede malware stjæler herefter FTP-oplysninger fra sine ofre og bruger informationerne til at sprede sig yderligere. Den kaprer også sine ofres browsere og udskifter Googles søgeresultater med skadelige links valgt af folkene bag angrebet.

Sikkerhedseksperter begyndte at overvåge angrebet i marts, da det inficerede adskillige hundrede websites, men i de seneste uger er antallet af inficerede websites steget dramatisk. Angrebet har fået navnet Gumblar, fordi det tidligere brugte domænet Gumblar.cn. Mandag skiftede det dog til et andet.

Sikkerhedsleverandøren ScanSafe har talt flere end 3.000 inficerede websites, hvilket et steget fra omkring 800 for lige over en uge siden.

Gumbler er anderledes

Denne form for fortsat vækst er bemærkelsesværdig, mener Mary Landesman, som er senior-sikkerhedsanalytiker hos ScanSafe. Der er blevet søsat mange større angreb i løbet af de sidste par år, men efter få måneder falder det samlede antal af inficerede websites som regel, i takt med at webmasters får renset deres servere.

Men med Gumblar bliver flere og flere websites inficerede. Landesman tror, at det er fordi, at Gumblars skabere har været gode til at skjule deres angrebskode og gøre den svær at få øje på. Og fordi de stjæler FTP-oplysninger, har det været muligt for dem at bruge nogle nye tricks til at liste deres skadelige software ind.

"De foretager ting som ændring af fil- og mappetilladelser … og efterlader adskillige bagdører til at komme tilbage ind på en server," forklarer hun.

Gumblar udgør dog stadig et relativt lille angreb, påpeger security response product manager hos Symantec, John Harrison. Sidste år talte Symantec 18 millioner online-angreb mod sine kunder. I forhold til Gumblar har virksomheden talt 10.000 angreb.

"Det er faktisk bare endnu en dag med drive-by-downloads. Der er virkelig mange af denne slags," siger han.

Sikkerhedseksperterne mener, at hvis man bruger et fuldt opdateret system med opdateret sikkerhedssoftware, så bør man være beskyttet mod disse angreb. De har hidtil fungeret ved at bruge skadelige PDF'er eller Flash-filer som skyts.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere