På trådløst museum i Århus

På Naturhistorisk Museum i Århus kan de udstoppede dyr udsende radiobølger fra en RFID-chip. Som gæst aflæser man dyrenes ID-nummer med en lommecomputer, og via trådløst netværk får man flere informationer.

Indhold

I dag åbner særudstillingen "At flyve" på Naturhistorisk Museum i Århus, og en solid omgang moderne teknologi er med til at gøre udstillingen lidt mere spændende. 27 af de udstoppede fugle er nemlig forsynet med en lille radiosender i form af en RFID-chip.

Gæsterne udstyres med en lommecomputer med en RFID-læser i form af et CompactFlash-modul. Når RFID-læseren kommer inden for en afstand af cirka 10 centimeter fra dyrets RFID-chip, som sidder i et lille skilt, udsender chippen et unikt ID-nummer. Dette nummer sendes via trådløst netværk til museets server, der sørger for at sende relevant information tilbage til lommecomputeren.

Således kan gæsterne straks få mere at vide om albatrossens levesteder og spisevaner, og man kan se et videoklip og høre lyde fra albatrossens verden. Man kan også få at vide, hvordan fuglen bruger sine vinger til at holde sig i luften, og man kan blive klogere på, om albatrosen minder mest om en jumbojet eller et Harrier-fly.

Man kan også bruge systemet til en gætteleg: Gæt et dyr. Man får leveret en ledetråd eller to, og så skal man finde ud af, hvilken fugl, det passer til. Denne del af projektet er primært rettet mod børn, der kan få stor fornøjelse af at finde ud af, at det ikke er en struds, der lever langt mod syd, hvor det er hundekoldt. Måske kan en ledetråd mere hjælpe på rette vej.

Den centrale computer holder rede på, hvilken rute gæsten har taget gennem udstillingen. Hvis man som gæst afleverer sin e-mail-adresse, kan man senere logge sig ind på en webside, der viser ruten og tilbyder yderligere information om det, man har set - og måske også det, man er gået glip af.

TaggedX-projektet er kommet i stand i et samarbejde mellem Naturhistorisk Museum, Innovation Lab og Cordura, hvor sidstnævnte er et firma dannet af seks unge mænd fra informationsvidenskabsstudiet ved Aarhus Universitet.

Der benyttes lommecomputere af mærket Pocket Loox fra Fujitsu Siemens, og de har indbygget trådløst netværk efter 802.11b-standarden. RFID-tags og læseren til CompactFlash leveres af Beta Technic.

Udstillingen på Naturhistorisk Museum i Århus varer til frem den 1. august.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

06. januar 2025 | Læs mere


PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere