Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: Du får ikke meget mere fleksibel bærbar end denne HP

HP's nye Omnibook Ultra låner fra selskabets dyreste og fineste bærbare - men priserne begynder under ganske rimelige 10.000 kroner.

Mens det igennem nogle år har været gabende kedeligt at købe laptop, er situationen nu en helt anden.

En bølge af AI-kapable processorer med nye særlige arkitektur er væltet over laptop-landskabet, hvor der er nået nye højder ikke bare hvad angår ydelse, men også driftstid og AI-evner.

Den nyeste af den slags, som nu er skyllet ind på CW’s testbænk, er signeret af HP, hvor Windows, AI-evner og spritny teknologi mødes i den nye ’Omnibook Ultra Flip 14’.

HP’s fineste?

Omnibook-serien er lidt af en sær størrelse i HP’s portefølje.

Tidligere var det lidt af en blandet landhandel af mere forbrugerrettede enheder, mens det på det seneste synes at være der, hvor HP’s forsøger sig med at prøve noget nyt.

Den første AI-pc fra selskabet blev således en Omnibook X. Og nu byder serien på to nye AI-pc’er i form af Omnibook Ultra-enheder, hvor den ene er mere performance-orienteret (Omnibook Ultra 14), mens den anden satser på fleksibilitet.

Det er den, som vi tester i dag (Omnibook Ultra Flip 14).

Som navnet antyder, er der tale om en ultrabærbar maskine, hvor den 14 tommer store skærm kan flippes bagover – og dermed forvandle enheden til en buttet tablet.

Hvad navnet ikke antyder, er, at designet er nærmest identisk med HP’s dyre ’Elite x360’ kontormaskiner - blot her serveret i nogle lidt mere distingverede nuancer af matbørstet aluminium.

Det marineblå klæder nu engang Omnibook Ultra Flip 14 om end port-udvalget er noget mere begrænset her. Her er alene tre gange USB-C/thunderbolt at få samt et headset-stik.

Det er i underkanten for en laptop, men noget mere end i de fleste tablets.

Det samme kan man sige om vægten på 1,31 kilo. Den medfølgende 65 watt-oplader vejer 310 gram, hvilket er set lettere og mere elegant udformet.

Input/output-mæssigt er det store brede touch-felt er en fornøjelse, mens tastatur giver et lidt mere meleret indtryk.

Tasterne virker nu en anelse hule her. Til gengæld kan man glæde sig over, at skærmen understøtter både touch og pen samt over, at power-knappen kan bijobbe som fingeraftrykslæser.

Kvik og flot

Apropos skærmen: Den fortjener ros. Her tilbydes noget af det bedste, som man kan håbe på i det her format.

OLED-teknologien sikrer, at farver og kontrast er eksemplariske, mens der samtidig leveres en skarp opløsning på 2880 x 1800 pixels, der kan opdateres med kvikke 120 Hz.

Rammen omkring skærmen er desuden uhyre smal.

Det eneste, som man kan savne, er det allersidste skud lys. Som det er, er det rigtig fint til kontorbrug, men vil altså komme til kort i fuldt sollys – særligt fordi skærmen er af højglans-typen, som gladelig reflekter alt hvad der er af lyst omkring en.

Det flotte lærred får selskab af et sæt effektive højttalere, som kan spille overraskende højt for så slanke en maskine. Der spilles generelt godt, mens bassen er som i så mange andre laptops fortsat en mangelvare.

En bonus-feature ved Omnibook’en er, at HP tilbyder et indbygget web-kamera, som er klasser bedre end det, som man typisk render ind i. Dertil er disse styrket af AI-features signeret af HP, såsom automatisk framing og justering af øjne og ansigter.

Endnu en maratonmester

En af de store nyheder i Omnibook Ultra er, at det er Intels spritnye ’Lunar Lake’-generation af processorer, som man finder i maskinrummet. Her en Intel Core Ultra 7 258V med 32 gigabyte hukommelse.

Det betyder, at man her finder overraskende få regnekerner – kun otte – men at de til gengæld er noget af det mest strømeffektive, som man finder i Windows-land. Og så render de ikke ind eventuelle kompatibilitets-problemer, som det ofte er tilfældet for ARM-processorer.

Som i de øvrige maskiner, jeg har prøvet med Intels nye processorer, er det igen en rigtig fin ydelse, der leveres, om end den har tendens til at sakke agterud i de tungeste regneopgaver.

Har du dem i tankerne, bør du overveje AMD HX ekviperede alternativer.

Og selv om Intels processor kan virke som en letvægter, er den på ingen måder hægtet af opgaver såsom kunstig intelligens, da den understøtter Microsofts høje Copilot+ krav til ombordværende AI på Windows.

Der kan desuden games lidt på maskinen, da den indbyggede 140V grafik er blandt de bedste af sin slags.

Fordelen er til gengæld, at Intels nye processorer kører rigtig langt på literen.

Det relativt store 64 Wh batteri er derfor god for halvanden kontordag væk fra stikkontakten.

Den Expertbook, som jeg testede for nylig, med lignende processor og batteri synes dog at holde lidt længere med et tilsvarende batteri – givetvis fordi skærmen ikke var nær så ambitiøs.

Vælg budget-modellen

HP’s lille fleksible vidunder har på mange måder vundet min gunst.

Det eneste, der reelt får mig til at tøve med den uforbeholdne anbefaling, er at den laveste pris, som jeg kan finde derude for min tester med en terabyte lager, løber op i ikke uvæsentlige 13.999 kroner.

Men det er der råd for, for den tilbydes også i en langt mere budgetvenlig variant med 512 gigabyte lager, som kun yder marginalt lavere med sin Core Ultra 5 226V processor og 16 gigabyte hukommelse.

Da denne tilbydes for 9.490 kroner og ellers byder på den samme fleksibilitet, overdådige skærm og glimrende driftstid, er jeg solgt på grundmodellen.


Loading ikon