Artikel top billede

Jørgen Kristensen, formand for Foreningen af Kommunale it-chefer.

Formand for it-chefer: Kombit er en julegave

Formanden for de kommunale it-chefer glæder sig til, at kommunernes nye it-selskab, Kombit, står klar. Han advarer dog om, at det ikke må udvikle sig til et nyt KMD.

Formanden for Foreningen af Kommunale it-chefer, Jørgen Kristensen, er begejstret for det nye kommunale it-selskab Kombit.

"Vi har det som en syv-årig, der glæder sig til juleaften. Vi er blot spændt på, om cyklen får alle de gear, som vi ønsker," siger han.

Jørgen Kristensen, som er it-chef i Egedal Kommune, henviser til, at der er behov for en upolitisk organisation.

"Vi ser frem til en model med et advisory board i Kombit, der kan sikre selskabets bestyrelse af politikere og direktion en forankring helt ned i den kommunale it-hverdag," siger han.

Formanden forklarer, at KL som interesseorganisation ikke har fået den koordinerende it-opgave, som Kombit skal stå for, fordi opgaven kræver fokus på den udførende rolle i forhold til porteføljestyring og en pengetank til at realisere de projekter, der sættes i søen.

"Desuden har KL ikke indbygget et mandat på tværs af kommunerne til at sikre udvikling og indkøb af fællesoffentlige it-systemer og mangler i nogen grad viden om kommunernes it-hverdag. Men Kombit kan få det hele og har også pengene til det," siger han.

Jørgen Kristensen er derfor overbevist om, at Kombit vil kunne fastholde et momentum i it-udviklingen ude i kommunerne.

"Blandt andet fordi Kombit som hovedentreprenør for tilvejebringelse af it-løsninger for kommunerne vil kunne agere mere handlingsorienteret end KL, der har en helt anden rolle at spille i den fællesoffentlige digitaliseringsindsats. Og så har man altså valgt en bedre løsning end i staten, hvor man lader til at være kørt fast," siger han.

Advarer mod nyt KMD

Jørgen Kristensen advarer dog om, at en af udfordringerne for Kombit - udover behovet for den lokale forankring ude i kommunerne - bliver, at Kombit ikke skal udvikle sig til et nyt KMD.

"I sin tid var tanken, at KMD skulle være en koordinerende driftsenhed, men det udviklede sig til en konkurrent og privat spiller, hvor man begyndte at sælge licenser samt it-udstyr, havde konsulenter og alt muligt. Man glemte, hvad grundtanken var, nemlig et selskab for kommunernes fælles it-drift. Det må ikke ske med Kombit," siger han.

Jørgen Kristensen erkender, at hvis Kombit bliver for dygtig, så kan det være fristende at sprede sig til kunder i andre segmenter. Men Kombits store styrke vil og skal være, at kommunerne gerne i samarbejde med andre offentlige myndigheder kan komme med efterspørgsel på fælles it-systemer, som selskabet skal sikre, bliver udviklet bedst og billigst. Det skal ske via eksterne udbud, forklarer Jørgen Kristensen.

"Kildekode, datastruktur, snitflader samt arkitektur på it-systemerne bliver så lagt i Kombits pengeskab," siger han.

En anden central opgave bliver fælles indkøb, hvor Kombit har en klar fordel i forhold til SKI, mener Jørgen Kristensen.

"SKI er for leverandørerne som 10 fugle på taget, hvor man bliver godkendt, men ikke er sikker på en ordre. Kombit kan sætte konkrete store udbud op med en mere realistisk forventning til omsætningen," siger formanden for de kommunale it-chefer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere