Der er for alvor kommet fokus på de beregninger, der ligger bag store it-projekter i offentligt regi, efter Finansministeriet og Skatteministeriet meddelte, at Statens It er sat på hold på grund af usikre beregninger.
Siden kunne Computerworld afsløre, at Danske Regioner og Finansministeriet sammen har fået lavet en rapport fra Deloitte, hvis inspirationskilde netop var Statens It.
Men i forbindelse med den rapport farer regionernes it-direktører i flint.
Beregningerne sætter lighed mellem "billigst og bedst", lyder det.
Debatten er ikke gået hen over hovedet politikerne på Christiansborg, der nu kræver nogle forklaringer.
"For problemet er, at hvis regnestykkerne er urealistiske, svier det til os alle senere hen. Så risikerer vi jo nemlig at opleve, at der rulles urealistiske forventninger ud til offentlige it-projekter, som så giver bagslag, når det står klart, at gevinsterne ikke kan opnås," siger it-ordfører for de Radikale Morten Helveg-Petersen.
"Det giver it-projekter et dårligt ry og dermed også ringere politisk opbakning, end hvad man ellers ville kunne opnå. Og det er ikke i nogens interesse," siger han.
Ordføreren vil derfor i et §20-spørgsmål bede finansminister Lars Løkke Rasmussen forholde sig til kritikken.
I forvejen er finansministeren kaldt i samråd af Socialdemokratiet om beregningerne for Statens It.
Vurder kvaliteten
SFs it-ordfører Hanne Agersnap bakker op om kritikken.
"God idé at spørge om beregningerne, men det er også vigtigt at vurdere på kvaliteten, udviklingspotentiale og flexibilitet i løsningerne," siger hun.
"Det er uheldigt, når så store ændringer foreslåes alene udfra besparelseshensyn. Vi skal have et konstant fokus på kvalitet og udvikling," siger Hanne Agersnap.
"Dertil skal effektivitetsgevinster selvfølgelig høstes ligesom, hvis der er gevinster ved at samarbejde tættere - eller slå nogle centre sammen. Men vi skal passe på med for meget centralisering og lære af tidligere fejl," siger hun.