Artikel top billede

Dell sagsøgt for milliarder på grund af diskrimination

Dell fastholder at have behandlet sine ansatte retfærdigt i forhold til anklager om at have frasorteret og fyret kvinder og ældre ansatte.

Computerworld News Service: Et søgsmål om diskriminering af kvinder og ældre ansatte hos Dell forsætter sin vej gennem domstolene.

I sidste uge benægtede Dell beskyldningerne om at have behandlet ansatte uretfærdigt og fastholdte, at ingen er blevet fyret på grund af alder eller køn.

De pågældende fyringer stemte overens med Dells forretningsbehov og var ikke målrettet individuelle ansatte, skriver virksomheden i dokumenter indgivet til domstolen 18. marts.

Dell offentliggjorde i maj 2007 planer om at fyre 8.800 ansatte - omkring 10 procent af virksomhedens samlede arbejdsstyrke - for at skære ned på omkostningerne.

Søgsmålet blev indgivet i oktober 2008 af fire tidligere HR-ledere, som kræver 2,8 milliarder kroner i erstatning for den påståede diskrimination.

De fire kvinder påstår, at Dell og virksomhedens "netværk af gamle drenge" har diskrimineret kvinder og ansatte over 40 år på områder som løn, forfremmelser og fyringer.

Søgsmålet indeholder fotografier fra Dells website af de 14 medlemmer af den øverste ledelse for at illustrere, at den på det pågældende tidspunkt udelukkende bestod af mænd. Den øverste ledelse inkluderer i dag en kvinde, nemlig vice president og marketingsdirektør Erin Nelson.

I sit svar skriver Dell, at sagsøgernes eventuelle tab eller belastninger er selvforskyldte.

"Dell handlede gennemgående og på ethvert tidspunkt i god tro og vedligeholdte, implementerede og håndhævede målsætninger på arbejdspladsen mod diskrimination, chikane og gengældelse," lyder det fra virksomheden.

Virksomheden argumenterer med, at sagsøgerne undlod at benytte sig af de "forebyggende og forbedrende muligheder," som Dell stiller til rådighed for de ansatte.

Arbejdsgivere, som mener, de har en stærk sag kæmper nogle gange i årevis mod beskyldninger om diskrimination, fortæller Aaron Maduff, som er seniorpartner hos Maduff Law.

Er blevet nægtet forfremmelser og mere i løn

De utilfredse Dell-sagsøgere hævder, at virksomheden frasorterer kvinder til lavere stillinger med mindre løn og færre forfremmelser end det er tilfældet for mænd, som præsterer sammenligneligt eller endda ringere.

En tidligere HR-leder, Mildred Chapman, blev nægtet forfremmelser eller lønstigninger, selvom hendes ansvarsområder var de samme eller større end yngre mandlige ledere, hævder søgsmålet. Dell afviser disse beskyldninger i sit svar.

Virksomheden beskyldes også for "uforholdsmæssige afskedigelser af ansatte med en alder over 40 år i de nylige massefyringer på tværs af virksomheden." Chapman blev afskediget som en del "massefyringerne" i april 2008 i en alder af 59 år.

En anden af sagsøgerne, den tidligere HR-leder Bethany Riches, fik at vide af en vice president fra Dell via e-mail, at hun ikke skulle gå ud fra, at det var hendes egen skyld, hvis hun havde svært ved at "trænge igennem i, hvad der vel sagtens er det af de hårdeste netværk af gamle drenge," hedder det.

Efter Riches klagede over kønsdiskrimination, fortalte en mandlig overordnet hende angiveligt, at hun "aldrig ville blive forfremmet hos Dell." Riches sagde senere op.

På en side om mangfoldighed på Dells website står der, at "kvinder og folk med forskellige etniske baggrunde" udgør mere end halvdelen af virksomhedens arbejdsstyrke i USA og 32 procent af dens vice presidents i USA. Der står også, at en tredjedel af virksomhedens globale arbejdsstyrke består af kvinder.

"Dell tolerere ikke diskrimination i nogen afskygning og vil forsvare sig ihærdigt mod enhver anklage om, at vi ikke handler i overensstemmelse med loven og med vores egne målsætninger," udtalte talsmand for Dell David Frink torsdag.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere