Den kinesiske internetcensur slår til igen og blokerer videotjenesten YouTube. Det bekræftes af kinesiske brugere, som Computerworld har talt med.
Kina er ikke det første land i verden, der blokerer YouTube. I både Tyrkiet, Thailand og Pakistan er YouTube helt eller delvist blokeret. Samtidig har tyske myndigheder været i kontakt med YouTube for at få fjernet videoer, der overtræder tyske love.
En YouTube talsmand siger til Wall Street Journal, at man forsøger at genoprette forbindelsen til YouTube i Kina.
Google, der ejer YouTube, har i Kina tidligere udøvet selvcensur.
Google forventede i 2006 en eksplosiv vækst på det kinesiske marked, men kinesiske søgemaskiner som baidu.cn, har stadig en større udbredelse i Kina end amerikanske Google.
Kineserne ligeglade
Men om YouTube er nede, bekymrer ikke kineserne synderligt.
"I Kina bruger man tudou.cn over YouTube," siger Jason Tu, systemudvikler i et kinesisk softwarefirma, der leverer brugergrænseflader til mobiltelefoner.
Kendskabet til YouTube er heller ikke stort i det kinesiske informationsministerium, der har det officielle ansvar for reguleringen af internettet.
"YouTube, hvad er det?" lyder det fra en informationsmedarbejder i ministeriet, da Computerworld ringer for at spørge.
Man har også tidligere i Kina fået blokeret adgangen til YouTube. Det var under urolighederne i Tibet sidste år, hvor man ville stoppe spredningen af videoer optaget i Kina.
"Din redaktør må kende det direkte nummer til vores internetreguleringsafdeling, ellers kan du sende dine spørgsmål per fax," siger en pressemedarbejder i det kinesiske informationsministerium til Computerworld.
Wikipedia virker endnu…
Tidligere har også Wikipedia været blokeret af de kinesiske myndigheder, men indtil videre virker Wikipedia stadig i Kina.
Det kinesiske udenrigsministerium udtaler til Wall Street Journal, at den kinesiske regering har varetaget kontrollen med nettet som følge af de kinesiske love.
Det kinesiske internet oplevede en hidtil uset grad af frihed under de olympiske lege, da hele det internationale pressekorps var i Kina for at dække begivenheden.