Artikel top billede

Vagn Sørensen startede karrieren i luftfartsbranchen, men i dag er han et kendt ansigt i den danske it- og telebranche. Foto: Air Canada

Har vi fået en ny it-konge i Danmark?

ComputerViews: Vagn Sørensen blev på papiret en af Danmarks mest magtfulde folk i dansk it, da han forleden indtog tronen i KMD's bestyrelseslokale. Men hvor magtfuld er han?

For nogle kom det måske som en overraskelse, da KMD i tirsdags præsenterede Vagn Sørensen som bestyrelsesformand i det nu privatejede selskab.

Andre vil sige, at valget var alt andet end overraskende. Og hvorfor nu det?

Jo, 85 procent af KMD er nu ejet af den svenske kapitalfond EQT. En kapitalfond, som Vagn Sørensen igennem flere år har udført bestyrelses-arbejde for.

I forvejen var den tidligere SAS-direktør formand i bestyrelserne hos tøjfirmaet BTX Group, hotelkæden Scandic samt cateringfirmaet SSP. Fælles for dem alle er, at de har netop EQT som hovedaktionær.

Det var måske netop på grund af de poster, at Vagn Sørensen sidste år fik hvervet som bestyrelsesformand i Danmarks største it- og televirksomhed, TDC. Med erfaringen fra EQT-selskaberne kunne de fem kapitalfonde, der ejer TDC, med ro i stemmen sige, at de overlod Henning Dyremoses post til en rutineret herre.

Lægger pres på direktører

Med posterne i TDC og KMD sidder Vagn Sørensen på tronen i de to største danskfunderede it-virksomheder. Men gør det ham til Danmarks nye it-konge?

Der er ingen tvivl om, at Vagn Sørensen nu udstikker ordrer til direktioner, der har enorm betydning i dansk erhvervsliv. De to selskaber omsætter til sammen for 42 milliarder kroner, hvoraf TDC tegner sig for næsten 39 milliarder alene.

Dermed er der tale om en tung herre, der med sin nye titel vil være endnu mere iøjnefaldende i den danske it-branche, end han allerede har været. I november sidste år trådte han for første gang i klar karakter på den danske it-scene, da han meldte ud, at Jens Alder ikke længere var den rigtige mand til at føre TDC videre. Toplinjen stod i stampe, lød det fra formanden.

Ind som ny topchef i TDC kom Henrik Poulsen, og Vagn Sørensen var hurtig til at sige, at den ny administrerende direktør skulle få toplinjen til at vokse. En udmelding, der uden tvivl har lagt pres på den ny TDC-direktør, men også på Vagn Sørensen selv, og begge parter har siden trukket lidt i land.

Men hos KMD lægger Vagn Sørensen nu også op til vækst, og det må lægge en tung byrde på skuldrene hos den nuværende administrerende direktør, Lars Monrad-Gylling.

Kapitalfondenes forlængede arm?

Vagn Sørensen har med eksempelvis fyringen af Jens Alder vist handlekraft, men spørgsmålet er, om det er udtryk for hans egen magtfulde position, eller om han i bund og grund bare er manden, der eksekverer kapitalfondenes ønsker.

Er det sidste tilfældet, falmer titlen som Danmarks ny it-konge. Det vil være for meget at kalde bestyrelsesformanden en konge, hvis han kun udstikker ordrer på vegne af andre. Her er kransekagefigur måske mere rammende.

Vagn Sørensen er heller ikke medejer af selskaberne, som eksempelvis en Ib Kunøe er i sine, og det er i sidste ende aktionærerne, der sidder med magten og udstikker ordrerne.

Men hvad er Vagn Sørensen så? Han er kapitalfondenes forlængede arm, der om nogen ved, hvordan en bestyrelsesformand skal agere i en virksomhed med aktive ejere. Det er formentlig derfor, han i dag sidder som bestyrelsesformand i to af de største it-selskaber herhjemme.

Læs portrættet af den ny KMD-bestyrelsesformand, Vagn Sørensen, på Computerworld.dk fredag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere