Artikel top billede

Dansk Energi ser gerne, at en dansk bredbåndskomite tænker fiber, når Danmarks infrastruktur skal planlægges. Foto: Dansk Bredbånd

Tele- og elselskaber i nyt bredbåndsslagsmål

Tele- såvel som elselskaberne hilser videnskabsminister Helge Sanders bredbåndsvision velkommen, men de er stærkt uenige om teknologien.

"Sander ønsker lynhurtigt bredbånd."

Sådan lyder overskriften på en pressemeddelelse, som videnskabsminister Helge Sander (V) har udsendt.

Ministeren ønsker skub i det danske højhastighedsinternet, og det er til stor glæde for elselskaberne såvel som teleselskaberne. De er imidlertid helt uenige om, hvilke teknologier der skal sikre Sanders vision.

"Jeg vil håbe, at man ligesom i telebranchen skeler til forbrugeren. I øjeblikket er det mobilt bredbånd, der bygges kraftigt ud og investeres i, så jeg vil håbe, at visionen er teknologineutral, men særligt at det mobile bredbånd er i tankerne," siger administrerende direktør Jesper Brøckner, Telia.

I øjeblikket er 7,2 megabit de højest tilbudte hastigheder for mobilt bredbånd på det danske marked, mens elselskaberne i dag udruller fiber, der understøtter hastigheder op til 100 megabit.

"Det er klart, at visionen lægger op til en teknologineutral tilgang, men vi må se, hvilke teknologier der kan klare lynhurtigt internet, og hvad der forstås ved det. Vi mener, at vi ikke kan tale om 10 eller 20 megabit om få år, men derimod om 100 eller derover," siger konsulent Thomas Woldiderich fra Dansk Energi.

Dermed er der lagt op til et slagsmål om, hvilke teknologier der skal fremmes i en kommende bredbåndsplan fra videnskabsministeren. Helge Sander er selv meget ukonkret i pressemeddelelsen.

"I Højhastighedssamfundet Danmark skal borgere og virksomheder, hvor som helst og når som helst kunne få adgang til et lynhurtigt bredbånd. Det er forudsætningen for, at vi kan udvikle intelligente løsninger inden for eksempelvis energi, transport og velfærdsydelser," lyder det fra ministeren.

Slut med dyre auktioner

Set fra Jesper Brøckners stol kræver en udbygning af den danske mobilinfrastruktur, at det fremover bliver billigere at købe de såkaldte licenser. Med en licens i hånden, har et teleselskab ret til at opbygge et mobilnetværk til en bestemt frekvens, som IT- og Telestyrelsen har sendt i udbud.

Licenserne til den tredje generation af mobilnetværket, 3G, blev sendt i udbud i 2001, og dengang kostede de 950 millioner kroner stykket. IT- og Telestyrelsen meddelte for nylig, at de vil sende licenserne i udbud efter en auktionsmodel, men det er ikke vejen frem, mener Jesper Brøckner.

"Når han ønsker højhastighedsinternet, som jeg er helt på linje med, så kræver det nogle rammer, hvor det er godt at investere i branchen. Her tænker jeg blandt andet på den kommende LTE-auktion," fortæller administrerende direktør Jesper Brøckner, Telia.

4G-netværket baseret på den meget hurtigere LTE-teknologi sendes i udbud sidst på året, og Jesper Brøckner håber, at Helge Sanders bredbåndsplan er på plads inden. Og at en kommende auktion bliver billig, så der er flere penge til at investere i netværket.

Dansk Energi vurderer, at staten kan være med til at stimulere udbredelsen af fibernettet.

"Der skal fuld damp på lokomotivet. Ja, det skal faktisk være et lyntog. Det offentlige kan virkelig drive den her udvikling ved at efterspørge forbindelser, som er hurtige, og som kan drive eksempelvis telemedicin frem," siger Thomas Woldiderich.

I første omgang nedsætter Helge Sander en uafhængig komite, der skal komme med forslag til, hvordan Danmark kan nå de udefinerede mål, som ministeren præsenterede.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere