Artikel top billede

Statsminister Anders Fogh Rasmussens regering vil i næste måned fremlægge en it-plan, der sparer firmaer for fire milliarder kroner om året.

Regeringen vil hente fire millarder til firmaer via it

Danske firmaer bruger knap 28 milliarder kroner om året på administrative byrder overfor det offentlige. En ny it-plan skal spare firmaerne for fire milliarder kroner årligt.

Da regeringen tiltrådte i 2001, var virksomhedernes udgifter til indberetning og øvrige administrative byrder til staten på 31 milliarder kroner.

Den seneste opgørelse frem til juli 2007 lyder på, at tallet er nede på knap 28 milliarder kroner - altså en reduktion på knap 10 procent.

Men i næste måned vil regeringen fremlægge en større afbureaukratiseringsplan, hvis omdrejningspunkt er digitalisering.

Målet er nemlig at nå en reduktion af de administrative byrder på 25 procent i 2010.

"Der skal arbejdes hårdt for at nå de sidste femten procent, men det har vi vidst fra begyndelsen, da lovgivningsprocessen og ikke mindst digitaliseringsprojekter tager tid," siger kontorchef Stinne Henriksen fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Med andre ord skal der de næste to år sættes turbo på nedskæringerne i de administrative byrder.

Planen indeholder 37 konkrete initiativer og skal hente fire milliarder kroner årligt.

"En af nøglerne er digitalisering, hvor de væsentlige redskaber er data-genbrug, data-validering og en række andre ting," siger kontorchef Stinne Henriksen.

Et af punkterne er oprettelsen af en digital specialgruppe, der skal holde snor i at "styrke digitaliseringen og det tværoffentlige samarbejde på erhvervsområdet i tråd med overvejelserne i regeringens digitaliseringsstrategi."

Til gengæld nedlægges bestyrelsen for virksomhedsportalen Virk.dk.

Redegørelse til Folketinget i maj

Og der bruges store ord om den kommende gruppes arbejde.

Gruppen skal "forbedre danske virksomheders konkurrenceevne via øget digitalisering og herigennem effektiviseringsgevinster og administrative lettelser for virksomhederne."

Foreløbig er planen, at gruppen skal arbejde frem til 2012.

Disse punkter skal følges

Her er nogle af arbejdspunkterne:

1. Realisering af regeringens 2012 målsætning om digitalisering af al relevant skriftlig kommunikation mellem det offentlige og virksomheder .

2. Genbrug af data .

3. Anvendelse af digitale fælleskomponenter på tværs af det offentlige.

4. Standardisering.

5. Den fortsatte udbredelse af Virk.dk.

I maj måned i år vil der blive sendt en ny redegørelse til Folketinget med status på, hvordan de administrative byrder ser ud for virksomheder i Danmark.

Skat hamrer derudad

De administrative byrder bliver fulgt tæt i ministerierne.

Faktisk udarbejder man en løbende opgørelse over hvilke ministerier, der klarer sig bedst.

Her ligger Skatteministeriet med de mange digitale projekter helt i top.

Fra 2001 til seneste opgørelse har ministeriet hentet knap to milliarder kroner til firmaerne.

På andenpladsen ligger Økonomi- og Erhvervsministeriet, der har lettet byrderne for firmaerne svarende til en værdi på godt en milliard kroner.

I den tunge ende ligger Finansministeriet, Klima og Energiministeriet, Forsvarsministeriet, Justitsministeriet og Kulturministeriet, der alle har øget regningen til firmaerne.

Videnskabsministeriet står også på den negative liste, dog har man kun påført firmaerne en ekstra administrativ-regning på knap en million kroner.

Se opgørelsen her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere