Artikel top billede

Eksperter: Danmark går fri af de store fyringsrunder

Dell, Lenovo og mange andre har travlt med skære i antallet af medarbejdere - at og alt sammen i en fart. Men i Danmark behøver vi ikke frygte de helt store nedskæringer, vurderer analytikere.

Tusindvis af it-medarbejdere bliver i disse dage afskediget i et forsøg på at redde de store internationale virksomheders bundlinje i takt med, at finanskrisen presser fra alle sider.

Går nogenlunde fri

Men herhjemme i Danmark har vi endnu ikke set den samme form for omfattende fyringsrunder i it-branchen, og noget kunne tyde på, at det heller ikke står lige for døren. Det vurderer to markedsanalytikere, som Computerworld har talt med.

"Jeg tror ikke, vi kan se os fri for, at der vil være nedskæringer, men i modsætning til mange andre steder både i Europa og resten af verden er vi meget langt fremme i udnyttelsen af it og netværk i Danmark og Skandinavien," siger Torben Rune, analytiker hos Netplan.

Efter en periode med stor efterspørgsel på kvalificerede folk ser det altså ud til, at firmaerne holder på dem, de har fået ind.

"Jeg tror, der bliver holdt igen med nyansættelser, men man skal tænke på, at man har haft en ret presset situation i forhold til arbejdskraft i Danmark," siger Brian Troelsen, senioranalytiker hos IDC.

Endelig nok medarbejdere

Selvom økonomien sætter virksomhederne under pres, er analytikerne enige om, at branchen længe har ledt efter den arbejdskraft, som nu er tilgængelig. Derfor holder de fast i dem og sørger for at fylde de huller, som tidligere har eksisteret.

"Det er uden tvivl kommet ned i et andet niveau nu, men det tager jo tid at oplære it-folk, så det er en ret drastisk beslutning at skulle fyre folk, hvis de har nogle særlige kompetencer," siger Brian Troelsen.

Samtidig bør den smarte virksomhedsleder også holde for øje, at stormen en dag tager af igen og derfor bør sørge for at holde sig klar en ny opgangsperiode.

"Lige så snart det her er overstået, så vil behovet for dygtige it-folk stige voldsomt igen. Så det er bare om at holde fast på sine ressourcer," siger Torben Rune.

"Den investering, man allerede har gjort i sine medarbejdere, kommer jo ikke igen. Hvis du skal ud og rekruttere nye, dyre og komplicerede ressourcer til din virksomhed, så skal du bruge rigtig mange penge. Faktisk mange flere penge, end du måske her og nu kan spare."

Mens det altså ser ud til, at de helt store nedskæringer udebliver, udelukker det ikke mindre justeringer.

Forskel på løn

Forklaringen på, at man i Danmark kan nøjes med mindre rokader, mens de i udlandet fyrer hundreder og til tider tusinder af medarbejdere, er ganske enkel.

"I Danmark er lønninger typisk meget, meget høje. Hvor en kinesisk virksomhed skal fyre 100 eller 1.000 mand for at opnå en besparelse og kunne overleve, så kan du måske fyre to-tre stykker her i Danmark. Derfor vil de fyringsrunder, vi kommer til at se, være meget begrænsede," forklarer Torben Rune.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere