Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Eksperter står i kø for at kulegrave KPMG

Revisorer og advokater kulegraver KPMG's rolle i IT Factory-skandalen. Det er både kurator og kreditorer, der sender eksperterne i marken mod Stein Baggers revisor.

I de seneste år har revisorhuset KPMG blåstemplet regnskaber fra IT Factory, men regnskaberne viste sig at tegne et mildt sagt uklart billede af virksomhedens reelle økonomi.

For bag de regnskabstal, der viste et overskud på 161 millioner før skat og en bruttoomsætning på 846 millioner kroner i 2007, viste sig at være et selskab, der havde en værdi tæt på nul kroner.

Nu er et større hold af revisorer og advokater ved at kulegrave KPMG's rolle i sagen.

I kulegravningen skal det frem i lyset, om revisorhuset kan gøres ansvarligt for eventuelt ikke at have gjort sit arbejde grundigt nok.

Alt har været varm luft

Advokat Jan Bech fra LETT repræsenterer indenlandske og udenlandske kreditorer, der har et stort to-cifret millionbeløb ude at svømme.

Han regner ikke med, at pengene kan hentes hjem igen, men vil selvfølgelig forsøge.

"Angiveligt har alt jo været varm luft," siger han.

I stedet bliver en vigtig opgave at kigge på, om andre kan gøres ansvarlige for tabet - om nogen har forsømt deres lovpligtige ansvar og opgaver.

"Vi vil kigge på bestyrelsens rolle og KPMG's rolle," siger Jan Bech.

Det er blandt andet spørgsmål om, hvem der har vidst hvad hvornår, der skal afklares. Jan Bech oplyser, at man lige nu indhenter informationer og håber, at Stein Bagger måske kan kaste lidt lys over det, nu da han er kommet til Danmark.

Kurator hyrer advokat-hold

Også kurator Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten har sendt eksterne eksperter i byen for at tjekke KPMG, skriver Børsen.

Her hjælper "en håndfuld" eksperter fra det internationale revisionsselskab Grant Thorntons danske afdeling med arbejdet.

"Grant Thornton er hyret af mig til den civilretlige del, det vil sige til at se på det ledelsesmæssige aspekt - om revisorer eller bestyrelsen har handlet ansvarspådragende," siger Boris Frederiksen til Børsen.

Her vil eksperterne også forsøge at følge pengestrømmene.

KPMG: Vi har gjort det godt nok
Gentagne gange har KPMG været ude og sige, at man har gjort arbejdet godt nok.

Blandt andet da Bagmandspolitiet anmodede om at få alle KPMG's papirer i sagen udleveret.

Dengang sagde administrerende direktør Stig Due, at selskabet ingen mistanke havde til medarbejderne og "vi føler os bedraget ligesom mange andre i denne sag."

Tidligere har KPMG da også udtrykt chok over svindlen.

Siden er det kommet frem, at revisorer fra selskabet skulle forsvare IT Factorys regnskab over for tre journalister, inden skandalen brød ud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere