På fjerde år nægter IBM at betale en regning på seks millioner kroner til Dafolo, der tidligere har fungeret som underleverandør til IBM.
"IBM skylder os seks millioner kroner, og vi har en retssag kørende i Sø- og Handelsretten for at få pengene," fortæller Hans Christian Højslet, administrerende direktør, Dafolo.
IBM's gæld stammer tilbage fra dengang selskabet var involveret i udviklingen af den offentlige portal Virk.dk.
"Her var Dafolo underleverandør til IBM, og da IBM blev fyret og smidt ud, røg vi også ud. IBM skyldte os en del penge, men nægtede at betale," siger Hans Christian Højslet.
Udover blanketsystemer tilbyder Dafolo også konsulentydelser og forlagsprodukter til skole- og institutionsverdenen. Forlagsområdet udgiver mest bøger, forældrehæfter, kopimapper og elevmateriale, men tilbyder også digitale tjenester som vidensportalen vfor pædagogisk udvikling og læring
Forlanger syn og skøn
IBM hævder, at der var fejl i det Dafolo leverede dengang, men har ifølge Hans Christian Højslet aldrig påpeget fejl af nogen art.
Sagen er nu nået dertil, hvor IBM har forlangt syn og skøn af det leverede, hvilket trækker en afgørelse yderligere ud.
"De ævler og kævler, og der er nu gået fire år til februar. Personligt tror jeg ikke, at sagen bliver afsluttet før om et par år," siger Hans Christian Højslet.
Han har på fornemmelsen, at IBM kun er ude på at trække sagen i langdrag i håbet om, at Dafolo giver op.
"Jeg tror, at IBM satser på at dræne os for penge, lyst og kræfter, men det lykkes ikke. Jo mere de stritter imod, jo mere motiverede bliver vi," lover Dafolos direktør, der føler sig fuldstændig overbevist om, at IBM kommer til at slippe skillingerne i sidste ende.
Hos IBM fornemmes en markant anden holdning til såvel rimeligheden af søgsmålet som udfaldet af retssagen, men storebror it fastholder udadtil sin normale praksis med "ikke at udtale os om verserende retssager."
Reform rammer regnskab
Kommunalreformen er for længst overstået, men Dafolo mærker stadig efterdønningerne.
"Kommunerne har stadig ikke den store investeringslyst og meget af det, vi laver, er i forhold til kommunerne," siger Hans Christian Højslet.
"Vores omsætning fordeler sig med en god tredjedel på it-området, det vil sige elektroniske blanketter, en tredjedel på forlagsdelen af virksomheden og den sidste tredjedel på trykkeriet, som trykker millioner af blanketter om året.
For eksempel leverer Dafolos trykkeri 25-30 millioner recepter om året til de praktiserende læger, og det antal falder kun lidt på trods af, at elektroniske recepter har været almindelige i adskillige år.
"Alle recepter, der bliver brugt i Danmark, dem trykker vi," fortæller Højslet.
På trods af elektronikken
Der går også mange blanketter til kommuner og hospitaler, som bruger rigtig mange blanketter, selv om mange sygehuse har indført elektroniske patientjournaler.
Udover investerings-træge kommuner har underskuddet i sidste års regnskab også at gøre med, at nogle af de ordrer, Dafolo havde håbet at lande, ikke blev lukket.
"Men mange er i hus nu, hvor det går rigtigt godt. Faktisk er vi en del foran budgettet, og det føles rart efter det regnskab vi afleverede sidste år," siger Hans Christian Højslet.
Alle tegn i sol og måne
Forventningerne til indeværende regnskabsår er i den lyse ende af skalaen.
"Vi skulle gerne nå et overskud næste sommer på omkring fire millioner kroner før skat, og det tyder alle tegn i sol måne på, at det når vi," siger Hans Christian Højslet.
Konkurrence mærker Dafolo fra blandt andre Kommuneinformation, som er ejet af Kommunernes Landsforening, KL og derudover forsøger også Capevo og Incaptiva at komme ind på markedet.
"Capgemini må nok også stadig betegnes som en konkurrent, selv om vi godt nok møder dem sjældent," siger Dafolos øverste chef.