Den omdiskuterede svenske overvågningslovs indflydelse på danske interesser vender nu som en boomerang tilbage til økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen(K).
Det sker efter at Dansk Industri fredag slog fast, at Sverige nu officielt udgør en højere sikkerhedstrussel mod danske virksomheder på grund af den såkaldte FRA-lov, der tillader den svenske stat at overvåge al elektronisk kommunikation, der krydser Sveriges grænse.
Fjerde minister i rækken
Det nye trusselbillede har sammen med reaktionen fra Dansk Industri akkumuleret endnu et såkaldt paragraf 20 spørgsmål til den danske regering.
I dette tilfælde peger flasken på økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen, der samtidig bliver den fjerde minister, som drages ind i spørgsmålet om afklaringen af den svenske overvågningslovs konkrete betydning i Danmark.
Det var nemlig oprindeligt daværende justitsminister Lene Espersen (K), som i første omgang afkrævede Sverige en orientering om den svenske overvågningslov.
Fire måneder senere har Sverige stadig ikke svaret det danske justitsministerium på, hvad indholdet af den svenske lov konkret betyder for danske interesser.
Og det er dette manglende svar som i fredags fik Dansk Industri til at skrue trusselsscenariet fra Sverige op og samtidig udgive en decideret Antiovervågningsvejledning til danske virksomheder, som værn mod den mulige industrispionage.
Som femte minister i sagen skal erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen nu svare på, om hun finder det rimeligt, "at danske virksomheder pålægges ekstra udgifter til at beskytte sig imod industrispionage på grund af den nye svenske overvågningslov og den danske regerings passivitet i denne forbindelse."
Afviste at protestere
Videnskabsminister Helge Sander (V) afviste som anden minister i rækken i slutningen af juni at blande sig i den svenske overvågningslov, og fortalte samtidig, at han ikke ville protestere over svenskernes planer om overvågningsloven, som træder i kraft i 2009, fordi "vedtagelse af svensk lovgivning er et svensk anliggende."
Tredje minister i sagen blev udenrigsminister Per Stig Møller, som i juli afviste at tage problemet med den svenske overvågningslov op med svenskerne, og dermed sikre Dansk Industri den efterspurgte garanti mod industrispionage fra Sverige.
"Jeg er ikke i besiddelse af oplysninger, som på nuværende tidspunkt giver mig grundlag for at tage det omtalte spørgsmål op over for den svenske regering," svarede Per Stig Møller på et paragraf 20-spørgsmål.
Fjerde minister i sagen om den svenske overvågningslov var statsminister Anders Fogh Rasmussen, (V) som ikke fandt grundlag for at tage spørgsmålet op med den svenske regering.
"Jeg er ikke i besiddelse af oplysninger, der giver noget grundlag for overfor den svenske regering at tage det omtalte spørgsmål op," svarede han på et paragraf 20 spørgsmål.
Spørgemissil mod svenskerne
Spørgsmålet er nu, om erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen når at svare på sit paragraf 20-spørgsmål i sagen inden svaret på spørgsmålet til tidligere justitsminister Lene Espersen når frem.
I al fald mener spørgeren, Per Clausen, medlem af Folketinget for Enhedslisten, at han med sin regn af spørgsmål over regeringen på et tidspunkt må ramme en minister, der kan hjælpe dansk erhvervsliv mod den svenske overvågning.
"Man må jo håbe, at man på et eller andet tidspunkt kommer til en minister, som mener at have et ansvar for at få det her løst," siger Per Clausen.